USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Soba zehirlenmelerine karşı önemli uyarılar

Havaların soğumasıyla birlikte harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, vatandaşları sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlenmelere karşı uyardı.

Soba zehirlenmelerine karşı önemli uyarılar
02-02-2017 10:23
Google News
Sobadan sızan karbon monoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları bilinçlendirmek adına çeşitli çalışmalar başlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Ekipleri, soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor.

Son 1 hafta içinde Gaziantep’te yaşanan soba zehirlenmesi olumsuzlukları itfaiye yetkililerini harekete geçirdi. Vatandaşlara soba kullanımı hakkında birçok eğitimler veren itfaiye yetkilileri, aynı zamanda teorik ve pratik eğitimler de veriyor.

Yetkililer; karbon monoksit zehirlenmelerindeki belirtilerin; baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı/kusma, solunum zorluğu, bayılma hissi, kaslarda gevşeme, hareket edememe ve şuur kaybı gibi belirtilerin olduğunu ifade ettiler.

ZEHİRLENMELERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNEMLİ FAKTÖRLER

Yetkililer; zehirlenmelerin önüne geçmek için şu bilgilere dikkat edilmesini istediler: “Bacalarınızı yılda en az 2 defa temizleyiniz veya temizletiniz. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Bacaları şapkasız kullanmayalım. Baca şapkası aynı zamanda bacalara yağmur suyunun, kuşların ve haşerelerin girmesini önler. Sobalarınızı kurmadan önce bacalarımızın çekip çekmediğini kontrol edelim. Soba kurulmadan önce ve kurulduktan sonra ayda en az 1 defa soba boruları temizlenmelidir. Her sabah sobanın içinin temizliği yapılmalıdır. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayın. Soba, dirsek, boru bağlantılarının duman sızdırmamasına dikkat edelim. Soba borusunu, baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokmayınız.”

’"

Sobanın altında halı, kilim ve plastik örtüler gibi şeylerin olmaması gerektiğini belirten yetkililer, burada mermer kullanılabileceğini ifade ediyorlar.

Sobaları giyecekleri kurutmak için kullanılmaması gerektiğini aktaran yetkililer, “Sobalardan kıvılcım sıçramasına karşı tutuşabilecek eşyaları uzak tutalım. Benzin, tiner, kolonya gibi parlayıcı maddeleri sobalarımıza dökmeyelim. Sobanızı alttan yakmayınız. Alttan yakma hem zehirlenme riskini artırır hem de yakıt masrafınızı önemli derecede artırır” şeklinde uyarılarda bulundular.

SOBANIZA LASTİK VE PLASTİK ATMAYINIZ

Sobalarda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddelerin atılmasını istemeyen yetkililer; “Sobanın en fazla üçte ikisini kömür ile doldurulup yakılmalıdır. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Hiçbir soba türü gözetmeksizin tedbirleri uygulayınız ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp gece yatarken soba kapaklarını kapatmayınız. Soba kullanılan odaya karbon monoksit uyarı cihazı takalım ama cihaza güvenip gece yatarken sobalarımıza kömür atmayalım. Soğuk ve rüzgârlı havalarda sobalardan sızan karbon monoksit gazına karşı tedbirli olunuz. Gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız” gibi tavsiyelerde bulundular.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?