USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

‘Sınırdan Tasarım’ Sempozyum başladı

Gaziantep’te "Sınırdan Tasarım" sloganı ile gerçekleştirilen Uluslararası sempozyum başladı.

 ‘Sınırdan Tasarım’ Sempozyum başladı
20-10-2017 15:05
Google News
Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM) Teknik Destek Projesi kapsamında “Sınırdan Tasarım” başlığı ile düzenlenen uluslararası sempozyum Ömer Ersoy Kültür Merkezinde start aldı. Protokol üyeleri ve proje yararlanıcılarının yanı sıra üniversite öğretim görevlileri, KOBİ’ler, girişimciler ve öğrencilerin katıldığı sempozyumun ilk günü, 2 oturum şeklinde yapılan sunumlar ve sergi açılışının ardından tamamlandı. KOSGEB Gaziantep İl Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) yararlanıcısı olduğu projede düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Fatih Güllüoğlu, Gaziantep’in üretim ve ihracatta oldukça aktif olmasına rağmen rekabet gücünün artması gerektiğini belirtti. GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güllüoğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Üretim süreçlerimize inovasyon ve tasarımı mutlaka entegre etmeliyiz. Eğer dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri ve Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5. kentiysek başarılarımızın devamı için ürünlerimize değer oluşturmalıyız. Bunun için hizmet ve ürün sunumunda inovasyon ve özgün tasarımlara önem vermeliyiz. Tasarımda gelişmenin bilincinde olmalıyız. Uluslararası sempozyumun Gaziantep için ilham kaynağı olacağına inanıyorum.”

KOSGEB Gaziantep Müdürü Dr. Sadık Gözek, GETHAM projesi ile KOBİ ve girişimcilerin endüstriyel tasarım ve ürün geliştirme kapasiteleri ile rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Dr. Sadık Gözek, "Projde KOBİ’ler ile girişimcilerimizin inovasyon yeteneklerini geliştirerek bölgemizde tasarım kültürünün gelişmesine katkı sağlanacaktır. GETHAM’a ait 2.200 m2’lik binanın inşaatı tamamlanarak teslim alınmıştır. GTO ile ortak yürütelecek GETHAM faaliyetlerinden KOBİ’lerin yanı sıra tasarımcılar da yararlanabileceklerdir. GETHAM; Tasarım ve Ürün Geliştirme, Pazarlama ve İletişim Tasarımı, Gelişmiş Modelleme ve İmalat Laboratuarı ve Tasarım Kuluçkaları (İşlik) olarak 4 birimde faaliyet gösterecektir. Projenin yararlanıcısı olarak GETHAM’ın aktif biçimde bölgemizde ve Türkiye’de tasarım alanında katma değer sağlamasını arzuluyoruz" dedi. Gaziantep Vali Yardımcısı Alaaddin Serdar Polat ise yaptığı konuşmada Gaziantep’in Türkiye ekonomisine önemli katkı yapan bir sanayi şehri olarak yeni şeylere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Vali Yardımcısı Polat, konuşmasında özetle şunları söyledi: “GETHAM projesi kapsamında kurulan endüstriyel tasarım ve hibrit modelleme merkezi fiziki olarak KOSGEB bünyesinde hazırdır. İnşallah önümüzdeki günlerde açılışını yapacak ve hizmete sunacağız. Hizmete girecek GETHAM merkezinin Gaziantep’in sanayi potansiyelini daha da ileri götüreceğini ümit ediyoruz. Projeyi uygulayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. GETHAM Sanat Yönetmeni ve Tasarımcı Mirko Tattarini ile Proje Uzmanı Michael Chambers, GETHAM Teknik Destek ekibinin sadece proje kapsamında faaliyet göstermediğini, aynı zamanda Gaziantep merkezli olarak bölgede tasarım kültürü ve altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk otumu olan “Tasarım Ekosistemi Oluşturmak” isimli sunumu yapan Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu ETMK Başkanı Sertaç Ersayın, tüketicilerin artık daha az tüketme eğiliminde olduklarını, bu nedenle Gaziantepli girişimciler ile işadamların da hizmet ve ürün imalatını buna göre şekillendirmeleri gerektiğini belirtti. ETMK’nın 1988 yılından itibaren endüstriyel tasarımı topluma ve paydaşlara anlatmak ve sektörün gelişmesini sağlayacak etkinlikler düzenleme alanında çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen ETMK Başkanı Ersayın, “Bizim 2 TL’ye sattığımızı başkaları nasıl 20 TL’ye satabiliyor diye düşünmek gerekiyor. Ülkemizde tasarıma ayrılan kaynağın artırılması ve ayrı şekilde yönetilmesi gerekiyor. KOBİ’lerimizin bu işe kaynak ayırmaları ve çaba göstermeleri şart. Artık daha minimalist ancak şahsi konforu için para harcayan bir tüketici profili oluşuyor” diye konuştu.

Uluslararası sempozyumun ilk gününde ‘Tasarım Kurgu: Sıradaki Nedir?’ başlıklı günün ikinci oturumun ardından GETHAM ekibinden Mirko Tattarini ve Saşa Mitroviç tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültürel mirasından esinlenilerek hazırlanan tasarımlar ile GETHAM Kuluçka Merkezi üyeleri tarafından hazırlanan olan yeni tasarımların yer aldığı sergi Cenani Konağı’nda açıldı. Uluslararası sempozyum, etkinliğin ikinci günü olan 21 Ekim 2017 Cumartesi saat 10.30’da başlayacak ‘Fırsatlar Gereklilikler İle Buluşuyor: Sürdürebilirlik ve Esneklik’ başlıklı yuvarlak masa toplantısı, 14.00’te başlayacak ‘Sınırdan Tasarım’ başlıklı oturum ve 17.00’de başlayacak ‘Tasarım Yoluyla Bey Mahallesi’nin Canlandırılması’ ve ‘Tasarım Şehri Olarak Gaziantep: Olası Stratejiler’ başlıklı çalıştaylar ile sürecek. Sempozyumun son etkinliği ise saat 20.00’de başlayacak olan Pechakucha etkinliği olacak.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?