USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SIKINTI BÜYÜK

Gaziantep’te 150 bin kişiye istihdam sağlayan ve 250 sektörü besleyen konut sektörü, uyarı sinyalleri veriyor.

SIKINTI BÜYÜK
20-11-2017 09:40
Google News
Gaziantep’te 150 bin kişiye istihdam sağlayan ve 250 sektörü besleyen konut sektörü, uyarı sinyalleri veriyor. Gaziantep’te bir çok kişi dairelerini satılığa çıkarmış durumda. Vatandaşın yanı sıra inşaat firmaları da yapmış oldukları daireleri satamamaktan yakınıyor. Hal böyle olunca inşaat firmaları yeni yatırımlar için beklemeye başladı.

 

Demir ve çimentoya kur nedeniyle yılsonuna kadar yüzde 10 daha zam bekleniyor. Kredi faizlerinin yükseldiği, talebin yavaşladığı ve rekabetin arttığı ortamda inşaatçılar, maliyeti konuta yansıtamamaktan şikayet ediyor. Bunun için yeni yatırımlar için biraz beklemeye geçen firmalar zamların devam etmesi halinde sektörden çekilmeyi düşünüyor.

 

Gaziantep’te ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektöründe sıkıntı bitmek bir tarafa gün geçtikçe daha da artıyor. Konut satışlarının dibe vurduğunu belirten sektör temsilcileri konut kredisi faizleri düşmedikçe, vatandaşın alıma yönelmeyeceğine inanıyor.

 

Demir ve çelik ürünlerine son bir yılda yüzde 56.2, çimentoya yüzde 10 zam gelmesine karşın maliyet artışlarını, aşırı rekabet, yüksek kredi faizi ve ani döviz dalgalanmalarıyla yavaşlayan tüketici talebini etkilememek için yansıtmayan konut geliştiricileri, yıl sonuna kadar demir ve çimentoya bir yüzde 10 daha kur zam bekliyor.

 

YATIRIMCI KONUTTAN KAÇIYOR

 

Olası bir yüzde 10 artış, ton fiyatı son bir yılda yaklaşık 2 bin 500 liraya tırmanın demir fiyatlarının 2 bin 750 liraya çıkması anlamına geliyor. Öte yandan konutta yüzde 9.4’e düşen getirinin, yüzde 14’e çıkan mevduat faizinin, hatta yüzde 11.9’a yükselen enflasyonun da altında kalması, yatırımcıları konut yerine banka faizine yönelten bir diğer unsur.

 

Toplam 2 trilyon lirayı aşan ekonomik büyüklüğün 424 milyarlık kısmını tek başına oluşturan inşaat, yine 28.8 milyonluk iş gücünde 2 milyon 279 bin kişinin ekmek kapısı. Bununla birlikte hazır betondan demire, çimentodan aydınlatmaya, mobilyadan inşaat malzemelerine kadar toplam 250 sektörü tek başına besliyor.

 

BU RAKAMLAR GERÇEK DEĞİL

 

Kentsel dönüşümün başladığı 2012 yılından itibaren hızlı bir çıkış yakalayan inşaat sektörü, bugün geldiği noktada artan her kalemde maliyet, yavaşlayan talep ve düşük getiri çıkmazı arasına sıkışmış durumda. Açıklanan “rekor satış” adetlerinin ise birkaç yıl önce satın alınan, borcu bittiğinde ise tapusu sahibine verilen tapu devirlerini yansıttığına işaret eden gayrimenkul uzmanları, bugünün rakamlarının ise birkaç yıl sonra ancak görülebileceğini söylüyor. TÜİK’e göre, bu yıl eylül ayında satılan konut sayısı 140 bin 298. Diğer taraftan satışları etkilememek için maliyet artışlarını konut fiyatlarına yansıtamamaktan şikayet eden konut geliştiricileri, “Konut fiyatlarını artıramıyoruz” diyor.

 

8 BİN TL DE DURGUN

 

İnşaatçılar , konut kredisinde banka faizlerinin çok yükseldiğini, bu nedenle alıcıların firma bünyesindeki senetli satışlara yönelmeye başladığını söyledi. İnşaat firmaları ev sahibi olmak isteyenlerin metrekaresi 4-5 bin liraya kadar olan konutlara ilgi gösterdiğini, yine metrekaresi 8 bin TL ve üzerinde olan projelerde durgunluk yaşandığını ifade etti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?