USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak: "Ocak ayının ikinci yarısına hayırlı bir şekilde girdik"

Son dönemde ülkenin gündeminden düşmeyen “kuraklık tehlikesi”, insanları yağmur duasına çıkmaya sevk edecek duruma gelmişti. Geçen hafta yağmaya başlayan yağmur ve ardından düşen kar, vatandaşların içini bir nebze de olsa rahatlattı.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak:
20-01-2021 19:26
20-01-2021 19:30
Google News
Özellikle karın yağması, herkesi mutlu etmenin yanında en çok çiftçileri sevindirdi. Hazın almaya başlayan çiftçilerin memnuniyetini, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’tan dinledik. 

Başkan Çolak, Mega Haber’e yaptığı açıklamada; yağışları değerlendirdi, önümüzdeki yıl Antep fıstığının “yok senesi” olduğu için fiyatlarda yükseliş olacağını söyledi ve üreterek, ithalatın önünü kesmeye hazır olduklarını belirtti. 



“Aralık ayında çok yağmur alamadık. Şahinbey ilçesi olarak söyleyecek olursam, metrekareye düşen yağmur oranı 170 kilolardaydı. Kardan önce yağan yağmurla, 230 kilolara kadar çıktık. Son verileri bekliyoruz. Tahmin ediyorum, 300 kiloları bulduk. Bu da bizim çiftçilerimizi gerçekten mutlu etti.

Kara bizde “bereket” denir, “hazın” denir. Onu almaya başladık. Ocak ayının ikinci yarısına hayırlı bir şekilde girdik. Rahmetimiz bize iyi geldi yani. Mart, nisan yağmurları da özellikle hububat alanları için çok çok önemlidir, bekliyoruz; çünkü bizim üretmemiz lâzım çiftçiler olarak. Biz üretime hazırız. 

YAPILAN İTHALATLARIN ÖNÜNÜ KESMEYE DE HAZIRIZ

Biz genel başkanımızın da dediği gibi, üstü açık fabrika çalıştırıyoruz. Elimizden gelen alın terimizi döküp, ülkemizin daha fazla refaha kavuşabilmesi için üretmenin şart olduğunu biliyoruz. Pandemi döneminde dahi hiçbir çiftçimiz ve üreticimiz pandemi var diye tarlasına gitmemezlik yapmadı. Üzerimizde büyük bir vebal vardır; canlıların tamamını çiftçiler olarak doyurmakla yükümlüyüz, üretmekle yükümlüyüz. Canımız pahasına da olsa tarlamıza gittik, üretimimizi yaptık. Bize düşen bunlar. Devletimizin bizim yanımızda olduğunu hissetmemiz lâzım. Biz, daha fazla üreteceğimizden eminiz. Yapılacak olan, yapılan ithalatların önünü kesmeye de hazırız.

2021 YILINI “YOK YILI” OLARAK GEÇİRECEĞİZ

2020 yılını Antep fıstığında verimli bir yıl olarak geçirdik. Bizim dediğimiz, çiftçilerimizin de söylediği gibi “var yılı”ydı. Hasadını yaptık, çiftçilerimiz güzel bir hasat elde etmişlerdir. Fıstıkta olağan olmuş artık; “Bir sene var yılı, bir sene yok yılı.” dediğimiz. Önümüzdeki 2021 yılını “yok yılı” olarak geçireceğiz. 

Antep fıstığının bir özelliği de şudur: önümüzdeki senenin meyvesini bu senenin dallarında görebilirsiniz. Tespitlerimize göre; hem yok senesi olduğu için hem de hava şartlarından dolayı önümüzdeki sene fıstık düşük olacak.  Yağmurların az olması, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle, bazı rakımı daha düşük olan köylerimizde fıstıklarda ufak da olsa açılmalar meydana geldi. İster istemez o da zarar verecek. Ondan dolayı fıstığımızda önümüzdeki sene yok yılını yaşayacağız. 

FİYATLARI ŞİMDİDEN KESTİRMEK ÇOK MÜMKÜN OLMAZ

Geçtiğimiz yıllardan aldığımız tecrübe ve tespitlerimize göre; var yılında %100 olan Antep fıstığı, yok senesinde %70 daha az verim verir yani %30’larda olur. %20-30’larda fıstık hasadı yapmayı düşünüyoruz. Fiyatları şimdiden kestirmek çok mümkün olmaz ama yok senesi olduğu için, az olan bir ürünün değeri de daha fazla olur. Fiyatların bu seneye göre daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” 

Haber: Başak AKAY



 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?