USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şahinbey olarak bilinen toplulaştırma işinin, Oğuzeli’nde de yaşandığı ortaya çıktı

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Şahinbey bölgesindeki arazilerin toplulaştırma adı altında, sahiplerini perişan ettiği ve arazisi olanların bir gecede o arazinin başka arazilere kaydırıldığını öğrenmesiyle şok yaşadığı yolundaki haberler bir gerçeğin daha ortaya çıkmasını sağladı. Çünkü sadece Şahinbey olarak bilinen toplulaştırma işinin, Oğuzeli bölgesinde de yaşandığı ortaya çıktı.

Şahinbey olarak bilinen toplulaştırma işinin, Oğuzeli’nde de yaşandığı ortaya çıktı
05-01-2018 15:23
Google News
Gaziantep27 Gazetesi’nin haberine göre; Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, "İhaleyi alanlar gelip yerinde birebir tesbit yapmıyor.  Sen kıraç yerdekini alıp sulu yere, sulu yerdekini kıraca verirsen adam kabul eder mi? Ağacı olana ağaçsız yerden verirsen olurmu? Böyle dengesizlikler var. Sıkıntı gerçekten büyük" derken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin de, "Toplulaştırma kağıt üzerinde yapılıyor. Oğuzeli’nde çok büyük sorunlar var" dedi.

KILIÇ:DENGESİZLİKLER VAR


Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, toplulaştırmada sıkıntı yaşandığını, bu işin yılan hikayesine döndüğünü söyledi. Sait Kılıç, "Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor. Bunu devlet ihaleyle firmalara veriyor, firmalarda çoğunlukla kağıt üzerinde bu işi yapıyor. Gelip yerinde birebir tesbit yapmıyor. Mesela adamın ağaçlı yeri var. Fıstık, zeytin dikili. Adamın fısığını, zeytinini bir başkasına veriyor ona bir başka yerden veriyor. Kabul eder mi? Adam 20-30 yıllık ağaç dikmiş yerini sen bir başkasına niye veriyorsun? Veriyorsan düz araziden vereceksin onada. Paylaşım yapabilirsin ama niteliklerinin aynı olması lazım. Sen kıraç yerdekini alıp sulu yere sulu yerdekini kıraca verirsen kabul edermi? Ağacı olana ağaçsız yerden verirsen olur mu? Yani böyle dengesizlikler var. Sıkıntı gerçekten büyük. Bunun birebir yerinde tesbit edilmesi lazım ve vatandaşla paylaşılması lazım" dedi.

DEVLETİN PARASI ÇARÇUR OLUYOR


İtiraz yapılıp, tekrar bozulduğunu, yeniden itiraz yapılıp onunda bozulduğunu anlatan Sait Kılıç, "Bir yapıldı tekrar itirazlarla bozuldu bir yapıldı yeniden bozuldu. Burada devletin parasıda boşa gidiyor, çarçur ediliyor. Adam ihaleyle alıyor yapıyor parasını devletten alıyor itiraz ediliyor bozuluyor. Devlet tekrar ihaleye veriyor. Bir iş için birkaç defa para ödemek zorunda kalıyor. işin birde bu yönü var. Benim duyduğum öyle. Sen gelip yerinde bakacaksın. Firmaların gelip yerinde çözmesi lazım. Buna müdahale edilmesi lazım. Köy ziyaretlerimizde en çok buradan şikayet geliyor. Vatandaşlar şikayetlerini dile getirince dilekçe verin itiraz edin diyoruz. Bununla ilgili geçtiğimiz yıl toplantı yapılmıştı buraya genel müdür gelmişti. Tarım bakanlığından toplulaştırma genel müdürü gelmişti. Bizde gittik ama hala bir açıklığa kavuşmadı" diye konuştu.

SEÇKİN:İL MÜDÜRÜNE YETKİ VERİLSİN


Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, sahayı bilmeyen şirketlerin, kağıt üzerinde bu işleri yapmasından dolayı toplulaştırmanın sağlıklı olmadığını söyledi. Seçkin, "İl tarım ve hayvancılık müdürüne yetki verilmezse bu sıkıntılar her zaman yaşanır. Oğuzeli çok rezil durumda. Oğuzeli’ne bununla ilgili iki defa genel müdür geldi, bir defa daire başkanı geldi, bütün muhtarlarla toplantı yaptılar sıkıntı çok büyük. Adamın 30 yıllık 16.5 dönüm fıstık bahçesini hisseli yapmış gitmişler. Şimdi ne yapacak, nasıl değiştirecek. Yani o kadar çarpıklıklar var. Toplulaştırmayı yapmış, parselasyonu yapmamış hiç kimse tarlasının yerini bilmiyor. Ben buraya ekiyorum benim tarlam burası, fakat parselasyon başka yeri gösteriyor" diye konuştu.

ASKIDAN HABERİMİZ OLMUYOR


Toplulaştırmadan dolayı yerleri değişen çoğu üreticinin devletten destekleme alamadıklarını anlatan Seçkin şunları söyledi:"Adam silajlık mısır ekmiş, ilçedeki mühendis arkadaş geliyor parsel ve adayı biliyor, fakat arazi başka yer gözüküyor, ektiği yer başka arazi, dolayısıyla arazi boş olduğu için desteklemelerden bile faydalanamıyor. Çok büyük sıkıntılar var. Toplulaştırma başlayalı Gaziantep’te 10 yıl oldu. Nizip’ten başladı. Şahinbey’e geldi. Köye gelip bu insanlarla birebir mülakat yapmaları lazım. Hiç biriyle mülakat yapılmalı. Kendi kafalarına göre toplulaştırma yapıyorlar, ondan sonra çık işin içinden. Çoğu zaman askıdan haberinizde olmuyor.  İtiraz etmediğin zamanda iş bitiyor."

KİMSE ARAZİSİNİN YERİNİ BİLMİYOR


Toplulaştırma firmalarının yabancı olması, il tarım müdürlüğünün toplulaştırmaya müdahil olamamasının bu işin sağlıklı yürütülememesine neden olduğunu söyleyen Seçkin, "Kontrolün buraya, tarım il müdürlüğüne verilmesi lazım. Ankara’da daire başkanlığı, genel müdürlük bakanlık bakıyor. Normalde ağaç olan yerler sabittir sabit olan yerlerin değişmemesi lazım onu bile değiştirmişler. Sıkıntı çok fazla. Bir çok yer bitti. Şu anda muhtarlar itiraz ediyorlar. Tekrar düzeltmeye alacaklar. Düzeltmeye almak içinde bütçe bekliyorlar. Kimse ne yapacağını bilmiyor. Oğuzeli’nde bir çok yer bitti ama arapsaçı gibi karmakarışık kimse işin içinden çıkamıyor.  Toplulaştırma yapıldı, şirket parasını aldı gitti vatandaş ne yapacağını bilmiyor. Parselasyon yeniden yapılmadı, herkes eski arazisini kullanıyor ama hiç kimse kendi arazisinin olup olmadığını bilmiyor" diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?