USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RİSK AZALDI MI?

Türkiye’nin deprem tehlike haritası 22 yıl sonra yenilendi.

RİSK AZALDI MI?
26-03-2018 09:18
Google News
Türkiye’nin deprem tehlike haritası 22 yıl sonra yenilendi. Yeni harita Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni haritaya göre toplam 52 il merkezinin deprem tehlike değeri değişti. Gaziantep’inde deprem tehlike değeri değişti. Gaziantep 2’inci derece deprem kuşağından 3’üncü derece deprem kuşağına geçti. Son haritaya göre Gaziantep deprem tehlikesi değeri düşen illerin başında geliyor.

 

Son yıllarda Gaziantep’te yaşanan depremler artarken, son harita Gaziantep’in deprem tehlikesi değerinin düşmesi kafaları karıştırdı. Gaziantep’te son 3 yılda yüzlerce deprem meydana geldi. Türkiye’nin en önemli fay hatlarından birisi olan Doğu Anadolu fay hattının Gaziantep’in çok yakınından özellikle Nurdağı ve İslahiye ilçelerinden geçmesi Gazianteplileri yıllardır tedirgin ediyor.

 

AFAD tarafından yayınlanan yeni deprem haritasına göre Türkiye’nin riskli bölgeleri değişiklik gösterdi. Yeni haritada 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi. Eski haritada Türkiye topraklarının yüzde 42’si “en tehlikeli” kategoride tanımlanıyordu. Yeni haritada bu oran yüzde 17’ye düştü. 1996 yılında hazırlanan haritada binaların yüzde 44’ü “tehlikeli alanlar”da yer alırken, bu oran yüzde 26 olarak güncellendi. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan haritanın bugün Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor.

’"

52 İLDE DEĞİŞİM YAŞANDI

 

Eski haritalarda olduğu gibi artık deprem derecesi kavramı kullanılmayacak. Bunun yerine ivme değeri kullanılıyor. Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın da bir deprem anında minimum koşullarda beklenebilecek en büyük yer ivmesi değerlerini verdiği belirtiyor. Yani bu haritanın bir risk haritası olmadığı vurgulanıyor. Risk haritası olması için ’'Bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir’ ’mesajı veriliyor. Buna göre yeni haritada sarı yerler düşük tehlikeli, kırmızı yerler ise yüksek tehlikeli yer ivmesini gösteriyor. Yeni haritaya göre toplam 52 il merkezinin deprem tehlike değeri değişti. 46 il merkezinin deprem tehlikesi azaldı, 6’sının ise yükseldi.

 

BAKANLAR KURULUNA SUNULACAK

 

Türkiye’nin riskli bölgelerinin yer aldığı yeni haritada 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi. Gaziantep tehlikesi değeri düşen illerin başında geliyor.  Türkiye’nin deprem haritası 21 yılın ardından güncellendi. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan haritanın bugün Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor.

 

“DEPREM BÖLGESİ” KAVRAMI ORTADAN KALDIRILDI

 

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Burkay Güçyetmez, “Bu yönetmeliğin amacı; yeniden yapılacak, değiştirilecek, resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir. Yeni harita en güncel deprem verileri ve parametreleri dikkate alınarak çok daha ayrıntılı hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “Deprem Bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır” dedi.

 

DEPREM TEHLİKE HARİTASI  RİSK HARİTASI DEĞİLDİR

 

Deprem tehlike haritasının risk haritası olmadığını vurgulayan Güçyetmez, “Risk haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir. Yeni deprem haritası ve parametre değerlerinin yayımlanmasıyla Eski Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında belirtilen yerlerin depreme maruz bölgeler olarak tespit olunması hakkındaki 18 Nisan 1996 tarihli ve 96-8109 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlülükten kaldırılmıştır” şeklinde konuştu.

 

DEPREM YÖNETMELİĞİ  8 DEFA DEĞİŞTİ

 

Deprem yönetmeliğinin 1940 yılından bu yana teknolojik gelişmelere ve güvenlik yaklaşımlarına göre 8 defa değiştirildiğini kaydeden Güçyetmez, “Türkiye deprem bölgeleri haritasıyla belirlenmiş tehlike bölgelerde yapılacak bina türü yapıların, depreme dayanıklı olarak inşa edilebilmesi için gereken hesap esasları ile yapım kurallarını, binaların önem derecesi ve yerel zemin koşullarını da dikkate alarak belirleyen bir yönetmeliktir. mevzuatımızda ‘afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik’ olarak yer alır. deprem yönetmeliği, 1940 yılından bu yan teknolojik gelişmeler ve güvenlik yaklaşımlarına bağlı olarak sekiz kez değiştirilmiştir” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?