USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Milletvekili Kirazoğlu: Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz 2023'te tüketicilere ulaştırılacak

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, 2021 yılı bütçesi üzerine yazılı açıklama yaptı. Kirazoğlu, açıklamasında Karadeniz'de keşfedilen 405 milyar metreküplük doğalgazın 2023 yılında üretime alınarak tüketicilere ulaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Milletvekili Kirazoğlu: Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz 2023'te tüketicilere ulaştırılacak
16-12-2020 17:49
Google News
2021 Yılı Bütçesi'nin temel misyonunun yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınına bağlı olarak ortaya çıkan küresel yeniden yapılanma sürecinde Türkiye ekonomisinin sağlam ve öngörülebilir adımlarla ilerlemesini temin etmek olduğunu belirten Kirazoğlu, “Bu çerçevede bütçemizin hedefi; yeni normalde ülkemizin küresel ölçekte hak ettiği yeri almasıdır. Türkiye'nin kalkınma sütunlarını oluşturan alanlarda sağlanan ilerleme, büyük bir gayretin ve emeğin sonucudur. 2023, 2053 ve 2071 gibi gelecek tasavvurlarımız, ilmek ilmek örülmüş, hem merkezde hem yerelde vatandaşa dokunan ve Türkiye'yi ilerleten kamu hizmetleri, dev eserler ve sürdürülebilir politikalar hayata geçirilmiştir” dedi.
Kirazoğlu'nun açıklamasının devamı şöyle:

BAĞIMSIZ ENERJİ, GÜÇLÜ TÜRKİYE

“Türkiye'nin enerji talebi, büyüyen ekonomisine paralel olarak gelişim göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yerli kaynaklarımıza yönelerek sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, enerjide  dışa bağımlılığın azaltılması, arz güvenliğinin tahkimi, enerji altyapısının güçlendirilmesi ve enerji verimliliğinin önceliklendirilmesini öngören stratejisiyle on sekiz yılda “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” amacıyla yenilenebilir enerjiden nükleere, petrol doğalgaz aramacılığından yerli kömüre ve enerji verimliliğine kadar enerjinin her alanında çalışmalarını sürdürmektedir.

AVRUPA'DA 6'NCI, DÜNYADA 13'ÜNCÜ SIRADAYIZ

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç ve üretim verileri incelendiğinde, ülkemiz, yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 6'ncı, dünyada 13'üncü sıraya yerleşmiş; rüzgâr enerjisi kurulu gücünde Avrupa'da 7'nci, dünyada 12'nci; güneş enerjisi kurulu gücünde ise Avrupa'da 7'nci, dünyada 13'üncü sırada yer almıştır.
Madencilikte ülkemizde bulunan endüstriyel ham maddeler, metalik madenler ve enerji ham maddeleri bakımından potansiyelimizin tespit edilmesi ve ortaya çıkarılması, hammadde arz güvenliğinin sağlanması ve madenlerin yurt içinde işlenip katma değerinin yükseltilerek ülke ekonomisine katkısının artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

DOĞALGAZ 81 İLİN TÜMÜNE ULAŞTIRILDI

Ülkemizde doğal gazın kullanılmaya başlandığı 1987 yılında 500 milyon metreküp olan yıllık doğal gaz tüketimi bugün itibarıyla 45 milyar metreküp seviyesini aşmış 2000'li yıllarda sadece 5 şehrimizde doğal gaz kullanılmaktayken günümüzde 81 ilimizin tümüne ve 560 yerleşim yerine ulaştırılmıştır. 2002 yılında 3,3 milyon olan doğal gaz abone sayısı 2020 yılı Temmuz ayı itibarıyla 16,3 milyona ulaşmıştır.

KEŞFEDİLEN DOĞALGAZ 2023 YILINDA TÜKETİCİLERE ULAŞTIRILACAK

Bir dönem yönetici olarak görev yaptığım TPAO'nun Tuna-1 kuyusundaki keşif  Türk deniz aramaları tarihindeki en büyük keşif olarak kayıtlara geçmenin yanısıra, bu keşif 2020 yılında dünyada yapılan en büyük doğal gaz keşfidir. Sakarya sahasında keşfettiğimiz bu 405 milyar metreküplük doğal gazın 2023 yılında üretime alınarak tüketicilere ulaştırılması hedeflenmiştir.

Mevcut tüketim oranına bakıldığında bu keşfin, piyasa ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılaması öngörülmektedir. Türkiye daha ucuz doğal gaza erişim sağlayabileceği ve piyasaya daha düşük fiyatlı gaz sunabileceği için, ülkemiz sanayisinin rekabetçiliğini ve dolayısıyla ihracat potansiyelini artıracaktır. Türkiye alım süreçlerinde görev yaptığım iki adet sismik arama gemisi (Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis Sismik Arama Gemileri) Fatih Sondaj gemisi ve ikinci ve üçüncü derin deniz sondaj gemileri Yavuz ve Kanuni, ile denizlerimizde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini yürütecektir.

DOĞU AKDENİZ

Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyelinin ülkemize ve dünyaya kazandırılması uluslararası hukuk ilkeleri temelinde tüm kıyıdaşların ve her aktörün KKTC ve Türkiyenin uluslararası hukuka uygun çağrılarına uyarak iş birliği yapmasıyla mümkün olacaktır. Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat da Türkiye'nin  Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan doğan haklarından ve KKTC'nin haklarının yok sayılmasına karşı mücadeleden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini göstermektedir.

Belirlenen politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynağının mümkün olduğunca etkili ekonomik ve verimli bir şekilde  kullanılması hedefiyle çalışmalarımızı sürdüyoruz. Bu düşüncelerle, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin milletimiz ve devletimiz ve için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ayrıca Koronavirüs mücadelesinde canla başla çalışan başta sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor,  tüm vatandaşlarımızı maske, mesafe ve temizlik kurallarına gerekli özeni göstererek uydukları için şükranlarımı sunuyorum.”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?