Kuala Lumpur
İlk çağdan itibaren Malay Yarımadası ve Güneydoğu Asya toplumlarında adı geçen parangın, yaygın olarak askeri amaçlı kullanıldığı biliniyor.
Parangın avlanma ve marangozluk faaliyetlerinde kullanıldığına dair de tarihi kayıtlar mevcut.
Bugün genellikle dekorasyon ve koleksiyon amaçlı kullanılan parangı Malezya Kralı da özel törenlerde kuşanıyor.
Parang 3 kısma ayrılıyor
Kuala Lumpur'daki atölyesinde 16 senedir parang imal eden demir ustası Zainolizam Hacı Hayreddin, geleneksel silahın özelliklerini AA muhabirine anlattı.
Parangın üç ayrı kısma ayrıldığını belirten Zainolizam, "Parangın en uç kısmı deri yüzmek için kullanılır. Orta kısmının bıçağı kesme işlemlerinde kullanıldığı için biraz daha kalındır. Tutma yerine yakın kısmı ise çok keskin olup, oyma işlemleri için kullanılır." dedi.
Zainolizam, bilinenin aksine parangın sadece bıçak veya pala büyüklüğünde olmadığını vurguladı ve "Bir parangın bıçak uzunluğu 25 ile 90 santimetre arasında değişebilir. Bu yüzden parangın kılıç olarak da kullanılabildiğini söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.
En çok koleksiyoncular rağbet gösteriyor
Parang kabzalarının hayvan boynuzu veya ahşaptan üretilebileceğini ifade eden Zainolizam, kendi kabzalarını genellikle palmiye ve abanoz ağacından yaptığını söyledi.
Zainolizam, ürünlerini genellikle resmi kurumlara dekorasyon amaçlı sattığını anlatarak "Silah koleksiyonu yapan yerli ve yabancı çok sayıda müşterim var. Onun dışında tarih merakı olan öğrenciler de atölyemi ziyaret edip parangın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.
Bundan önce mühendislik yaptığını ve karbon çeliği üzerine uzmanlaştığını aktaran Zainolizam, "Kendime ait işim olması ve esnek çalışabilmek için bu atölyeyi açtım. Bazen yoğun çalışıyorum, özellikle Kovid-19 çıkmadan önce daha yoğundum. Bazen de iş kazaları yaşadığımız oldu. Fakat her mesleğin kendine göre bir tabiatı ve riskleri vardır. Mesleğimde mutluyum." dedi.