USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kadınlarda bu zorunluluğu kimse bilmiyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, 150’den fazla kadın çalışanı bulunan işyerlerinde kreş hizmeti verilmesi zorunlu.

Kadınlarda bu zorunluluğu kimse bilmiyor
19-02-2021 16:03
19-02-2021 17:48
Google News
Günümüzde kadın çalışanların yaşadığı en büyük zorluklardan bir tanesini çocuğunu çalışırken bakamaması, bu sebepten dolayı binlerce kadın çalışan kendilerine sürekli alternatif yollar üretmekteydi, ancak bu olay kimileri için tarihe karışıyor.

Mega Haber'in derlediği bilgilere göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 maddesine dayanılarak çıkarılan, işyerleri 150'den fazla kadın çalışan bulunduruyorsa işyerlerinde kreş hizmetinin sunulmasını kanunen zorunlu sayıyor. İşyerleri eğer isterse farklı işverenlerle birlikte ortak kreş sunabiliyor. Aynı bölgede başka işyeri bulunan işyerleri ortak kreş açması mümkün.

Ayrıca 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma zorunluluğuda mümkün, böylece işverenlerin daha anne sütü ile beslenen çocuk sahibi annelere çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta emzirme odası kurması zorunlu.

ÇOCUĞUN VELAYETİ KENDİSİNDE OLAN ya da EŞİ ÖLMÜŞ ÇOCUK SAHİBİ BABALAR NE YAPACAK ?

Bu sorununda gerekli bilgisi mevcut, haber merkezimizin araştırmaları üzerine annesi vefat etmiş ya da eşiyle boşanan fakat çocuğunun velayeti kendisinde olan babalar'da kreş hizmetinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmekte.
 
Bu konuda yapılan açıklamalarda kadın çalışanların ve belirtilen durumdaki babaların haklarını aramalarını eğer böyle bir hizmet bulunmuyorsa 0-6 yaş aralığında çocuğu bulunan kadın çalışanların, kanunen işveren firmadan çocuğun bütün masraflarını mahkeme yoluyla alıp, çalışmalarına devam edebilecekler. Bu durumda, çocuğu bulunan kadın çalışanları kıdem tazminatını talep edebilir, bütün haklarını alabilir. Verilen sürede işyerleri kreş hizmetini yerine getirmezse çalışan resmi yollardan iş akdinin haklı feshi yoluna gidebilmekte.

İŞYERİNDE 150 KADIN ÇALIŞAN OLSA BİLE ÇOCUKLARI YOKSA NE OLACAK ?

İşyerlerinde 150 kadın çalışan olmasına rağmen eğer çalışanların hiç çocukları yoksa bile kreş hizmetini sağlamak adına kreş açma zorunluluğu kanunen mevcut. Herhangi bir şekilde işyerindeki çalışanların çocuk sayılarına bakılmaksızın bu hizmeti sağlaması İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre zorunlu.

BOŞANMIŞ OLAN KADINLAR BU HAKTAN MUAF MI, HERHANGİ BİR YAŞ KRİTERİ VAR MI?

Sorunun cevabı hayır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, çalışan ve çocuğu olan kadın çalışanların yaşı, medeni durumu ve kaç tane çocuğu olduğu sorgulanmaksızın bu hizmetin kanun kapsamında yararlanmasına olanak sunuyor.

BUNUN YANI SIRA ÇOCUKLARIN BAZI İHTİYAÇLARI ÜCRETSİZ !

Bu konuda emzirme odası ve kreşlerde çocukların ihtiyaçlarına göre gerekli besinler, kahvaltıları ve yemekleri verilmek zorunda. Çocuklara ayrıca, günde 250’şer gram süt veya yoğurt verilmesi gerekiyor.

BU KOŞULLARI SAĞLAMAYAN İŞLETMELER NE TÜR BİR CEZA İLE KARŞI KARŞIYA ?

Kreş ve emzirme odası yükümlülüğüne uymayan işverenlere nasıl bir yaptırım uygulanacağı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu belirliyor. Buna göre, kreş açma veya kreş hizmeti alma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere para cezası uygulanıyor. Ceza tutarı işçi sayısına ve işyerinin tehlike sınıfına göre aylık bin 545 lira ile 4 bin 635 lira arasında değişiyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?