USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İhtiyaçtan fazla su tüketimine dikkat! Komaya girebilirsiniz

Günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi önerilirken Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, ihtiyacımız olandan fazla içilen suyun vücuttaki sodyumun düşmesine neden olduğunu söyledi. Aras, sodyumun düşmesinin zehirlenmeye hatta komaya girmeye yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

İhtiyaçtan fazla su tüketimine dikkat! Komaya girebilirsiniz
29-11-2022 11:41
29-11-2022 11:45
GAZİANTEP
Google News

İnsan vücudunun yaklaşık %60'ı sudan oluşuyor. Vücudumuzdaki hücre ve organların çalışması ise suya bağımlıdır. Günlük su ihtiyacı konusunda uzman görüşleri farklı olsa da genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi öneriliyor. Ancak her şeyin fazlası zarar sözünden yola çıkarak ihtiyaçtan fazla su tüketmenin de zararları bulunuyor. Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Aras, ihtiyacımız olandan fazla içilen suyun vücuttaki sodyumun düşmesine neden olduğunu, bunun da zehirlenmeye hatta komaya girmeye yol açabileceğini belirtti.

Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi elektrolitlerin vücut fonksiyonlarında öneminin büyük olduğunu kaydeden Aras, sodyumun önemli elektrolitlerden olduğunu, hücre dışında bulunduğunu, ayrıca hücre içi ile hücre dışı arasında basınç diye ifade edilebilecek osmotik denge ve hücreler arası sinyal iletimi görevini gördüğünü anlattı.

Aras, "Sodyumun vücuttaki düzeyinin azalması veya artışı ciddi problemlere neden olabilir. Azalması 'hiponatremi' dediğimiz bir durumdur. Tuz kısıtlaması, hastalık ve ilaçlara bağlı idrarla kaybetme, su ve tuz dengesini sağlayan hormonun fazla salgılanması gibi durumlarda kandaki düzeyi düşer." ifadesini kullandı.

"İHTİYACIMIZ KADAR SU İÇMELİYİZ"

Prof. Dr. Aras, çok su içme rahatsızlığı yaşayanların, su alımını kısıtlayarak ve normal seviyeye indirerek bu tabloyu düzeltilebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İhtiyacınızdan fazla su içtiğiniz zaman vücudunuzdaki sodyum düşer. Sodyum azalması nedeniyle bulantı, kusma, baş ağrısı, kaslarda kramp, huzursuzluk, epilepsi ve aşırı uyku hali yaşanır. Hatta komaya bile girebilirsiniz. Hücre dışındaki sodyum azalınca hücre içine su girişi artar ve hücrede ödem olur. Bu beyin dokusunda olunca beyin ödemi dediğimiz beyin hücrelerinin su alıp şişmesine ve bu durumda beyin sapındaki hayati bölümlere bası yaparak ölüme neden olabilir."

Aras, çok su içmenin psikolojik bir rahatsızlıksa ilaca başlanılması gerekebildiğini kaydederek, "Eğer kişide kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği gibi su kısıtlamasını gerektiren durumlar yoksa kilo başına 30-35 cc sıvı alınması, sıcak havada terleme, ishal gibi su kaybettiren durumlarda bu miktarın artırılması uygundur. Suyu ihtiyacımızdan az içmek kadar kontrolsüz şekilde çok içmenin de sıkıntılara yol açabileceğini unutmamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?