USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hızla tüm dünyaya yayılıyor! DSÖ'den maymun çiçeği salgını için küresel acil durum ilanı

Dünya Sağlık Örgütü, Orta Afrika'da hızla yayılan maymun çiçeği salgınını durdurmak için küresel sağlık acil durumu ilan etti. Şimdiye kadar Afrika'da 14 binden fazla vaka bildirilirken 524 kişi hayatını kaybetti.

Hızla tüm dünyaya yayılıyor! DSÖ'den maymun çiçeği salgını için küresel acil durum ilanı
15-08-2024 10:08
15-08-2024 10:12
GAZİANTEP
Google News
Orta Afrika ülkelerinde çocuk ve yetişkinler arasında görülen maymun çiçeği vakalarının yanı sıra virüsün yeni bir türünün ortaya çıkması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel alarm verdi. Kıtada aşı bulunmaması da durumu daha da kritik hale getiriyor.
AFRİKA'DAN ACİL DESTEK TALEBİ
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) daha önce yaptığı açıklamada, maymun çiçeği salgınının kıta genelinde ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu ve 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Uluslararası yardım çağrısında bulunan Afrika CDC, virüsün yayılmasını durdurmak için acil destek talep etmişti.
DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu durum hepimizi endişelendirmelidir... Virüsün Afrika dışına yayılma potansiyeli oldukça düşündürücü" dedi.
13 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ
Afrika CDC'ye göre, maymun çiçeği bu yıl 13 ülkede tespit edildi ve vaka ve ölüm sayılarının büyük çoğunluğu Kongo'da görüldü. Geçen yıla kıyaslandığında vaka sayıları yüzde 160, ölüm sayıları ise yüzde 19 artış gösterdi. Bugüne kadar 14 binden fazla vaka bildirildi ve 524 kişi hayatını kaybetti.
Güney Afrikalı bulaşıcı hastalık uzmanı ve Afrika CDC Acil Durum Grubu Başkanı Salim Abdool Karim, "Artık maymun çiçeği, Orta Afrika'daki birçok komşuya risk oluşturuyor" dedi. Kongo'dan yayılan yeni maymun çiçeği türünün ölüm oranının yaklaşık yüzde 3-4 olduğunu belirtti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?