USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hayal, gerçek oluyor

TEKNOFEST 2020’ye muhteşem bir ev sahipliği yapan Gaziantep, savunma sanayi hayalini gerçekleştiriyor. Kentte, sektöre giriş için ilk adımlar atıldı. İKA girişimleriyle yol haritası belirlendi, yerli ve yabancı yatırımcılar için de çalışmalar yapıldı. Yatırımların hayata geçmesiyle Gaziantep’te yüksek katma değerli ürünler üretilecek.

Hayal, gerçek oluyor
24-05-2021 13:44
24-05-2021 13:50
Google News
İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, ajans olarak finansal araçları oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Şimdi yol haritası üzerinden somut çıktılara dayanan adımlar atıp bu firmalara dönüşüm yapmaları için destek vermeye başlayacağız” dedi.
İpekyolu Genel Sekreteri (İKA) Genel Sekreteri Akyılmaz, Gaziantep’te medikal sanayi, savunma sanayi yüksek katma değerli ürünlerin üretebileceği sektörler olduğunu ifade ederek, sanayide dönüşüm yapılacağını söyledi. DÜNYA’ya konuşan Akyılmaz, medikal sanayide bu dönüşümü yapmak için önce bir analiz çalışması yaptıklarını belirtti. Kentte bu sektörde 25 firmanın üretim yaptığını aktaran Akyılmaz, “Geçen yıl yaptığımız çalışmaya göre 8 milyon dolarlık bir ihracatı var ama yeterli değil. Biz dolayısıyla Gaziantep’te yara bandı gibi ürünler değil de tıbbi makineler gibi daha yüksek katma değerli tıbbi cihazlar, ilaç üretimi konusunda dönüşümün olmasına inanıyoruz. Bu kapsamda da ilk desteği ajans olarak biz verdik” diye konuştu.
“Gaziantep’te kanser ilaçları üretilecek”
Gaziantep Üniversitesi’nde kanser hastalarında tümörün görüntülenmesine yarayan radyofarmasötik ilaçların üretilebileceği bir ilaç üretim ve Ar-Ge merkezi kurduklarını dile getiren Akyılmaz, yatırım bedelinin 50 milyon lira olduğunu paylaşarak, şunları söyledi: “Bu yatırımı Gaziantep Üniversitesi’nde teknoloji geliştirme bölgesi içerisinde yapıyoruz. Binan yüzde 80 bitmiş. İçerisinde kullanılacak cihazlar ve diğer laboratuvar malzemelerinin bir kısmı gelmiş bir kısmı da paketlenmiş konteyner içerisinde Türkiye’ye yola çıkmak üzere. Tüm inşaatın bitmesi ve makine teçhizatının bitmesi ve onayının tamamlanması ile birlikte ilk üretime başlaması Ağustos’un sonunu bulması bekleniyor. Biz Eylül-Ekim ayında da ilaç üretim merkezinin seri üretime başlayacağını düşünüyoruz. Çünkü bu ilaçlar yarı ömürlü ilaçlar. Gaziantep Üniversitesi nükleer tıp bölümünde ped çekimleri yapılıyor. Kanser hastalarında bir tümörün ne kadar büyüdüğü veya küçüldüğü, azaldığı, arttığı organlara sirayet edip etmediği bu işlemle anlaşılıyor. Hastaya bir damardan ilaç veriliyor. Yarım saat sonra o ilaç vücuda yayılıyor, film çekildiğinde de bu ilaç sayesinde tümörü buluyor ve nerelere yayıldığı görebiliyor. Buna göre de uzmanlar hastaları tedavi ediyor. Şimdi bu ilaçları İstanbul’dan alıyoruz. Gelirken de hastaya bir doz verilecekse İstanbul’dan havayoluyla Gaziantep’e gelene kadar bu ilacın yarısı eriyor. Dolayısıyla hastaya ilacı verebilmemiz için bir doz gerekiyorsa iki doz alıyoruz. Bu merkez içerisinde aynı zamanda yeni kanser ilaçlarının geliştirilmesi için çalışmalar da yapılacak. Çok önemli bir yatırım bu. Çünkü bunu Gaziantep’te gören yatırımcı “bu iş Gaziantep’te oluyormuş, pazarı ve kârı olan bir iş” deyip cesaret alacaklar.”

“Makine-metal sektörü, savunma sanayiye dönüşüyor”
Gaziantep’in 15-20 yıldan beri savunma sanayi ile ilgili bir hayali olduğundan söz eden Akyılmaz, ancak bu süre zarfında bir yol haritası da çizilmediğine dikkati çekti. Bununla ilgili Savunma Sanayi Başkanlığı’nın iştirakçi kuruluşu olan STB Mühendislik ile ajans olarak bir protokol imzaladıklarını söyleyen Akyılmaz, birlikte 6 aylık bir çalışmayla özellikle savunma sanayisine dönüşüme en yakın sektör olarak makine-metal sektörünü tercih ettiklerini bildirdi. 30 firma üzerinde yerinde analiz çalışması yaptıklarını kaydeden Akyılmaz, Her bir firmanın mevcut yeteneğini, altyapısıyla savunma sanayisine hangi yeni ürün üretebileceklerini araştırdık. Bir yandan da Gaziantep’te mevcut uluslararası sanayi standartlarında kaç yetenek var. Bu yeteneklerle kaç ürün üretiriz. Bir de bazı stratejik yatırımlar var. Bunları belirleyip 5-6 firmayı bir araya getirip bunları Gaziantep’te hayata geçirebilmek için biz liderlik yapacağız. Bir yıl bu raporun hazırlanması ile geçti. Bu yıl icraat yılımız olacak” dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?