USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gümrüklerde 'izinli gönderici' işlemleri kolaylaştırıldı

Gümrük işlemleri kapsamında planlı izinli gönderici yetkisinin, Ticaret Bakanlığınca verilebilecek basitleştirme izinleri kapsamına alınmasına müteveccih organizasyon yapıldı.

Gümrüklerde 'izinli gönderici' işlemleri kolaylaştırıldı
24-09-2021 11:57
Google News
Ankara

Ticaret Bakanlığının Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'nin de yan bulunduğu Ortak Transit Sözleşmesi’nde tamlanan şartlar ile Avrupa Birliği izinli gönderici uygulamasına ahenk sağlanmasını teminen hâlâ ilk Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nde planlı izinli gönderici yetkisinin, transit diyeti çerçevesinde Bakanlıkça verilebilecek basitleştirme izinleri kapsamına alınmasına müteveccih aranjman yapıldı.

Böylece Türkiye dış satım yüklerinin hâlâ çabuk ve çağcıl yöntemlerle cereyan gümrük idaresine uğramaksızın mezun tesislerden erek sektöre irsal edilmesini sağlayıcı izinli gönderici sisteminin yaygınlaştırılması ve bu çerçevede işlemlerinin hâlâ havadan yapılabilmesine olanak sağlandı.

Ayrıca izinli gönderici başvurusu lüzum başvurana gerekse de müracaat sahibinin izinli gönderici kapsamında kullanacağı tesislere değgin ayrıntılı incelemelerle sonuçlandırılacağından, aranjman ile izinli gönderici başvurusu öteki basitleştirme başvurularının istimara prosedürlerinden ayrıklık tutuldu.

İzinli gönderici yetkisi düzlük şahıslara transit diyetine husus eşyayı cereyan gümrük idaresine sunmaksızın transit işlemlerini temin olanağı tanınarak, başvuruya değgin hususlar belirlendi.

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği layıkıyla mezun işyar statüsüne değgin adına hâlâ ilk izinli gönderici yetkisi nail olanların bulunan haklarının korunması amacıyla, toy düzene intikal düşüncesince sonuç gün 31 Aralık 2023, bu yönetmeliğin izinli gönderici yetkisine değgin hükümlerinin yürürlüğe antre zamanı ise 1 Ocak 2022 adına belirlendi ve bu tarihler ortada yapılacak müracaat ve yetkilendirmelere değgin organizasyon edilecek işlemlere duruluk getirildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?