USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gençler Türkiye’de yaşamak istemiyor! Yüzde 43'ünün ruh hali 'bıkkın'

Türkiye'deki gençler, ekonomik ve sosyal hayatlarındaki gelişmelerle beraber aidiyetlerinde kırılma yaşıyor. Ekonomide bir düzelme beklemeyen gençler, yaşama ve çalışma umudunu yurt dışında arıyor. Her 4 gençten 1'i ülkede yaşamak istemediğini kaydederken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise artıyor. Gençlerin yüzde 43'ü ise ruh halini "bıkkın" olarak tanımlıyor. Ipsos Türkiye CEO'su Gedik ise, "Gençlerin sosyal

Gençler Türkiye’de yaşamak istemiyor! Yüzde 43'ünün ruh hali 'bıkkın'
20-06-2024 14:03
20-06-2024 14:10
GAZİANTEP
Google News
Uzun yıllardır devam eden ekonomik kriz, Türkiye'deki gençleri umutsuzluğa sürüklüyor. Eğitim kalitesindeki düşüş, sosyal hayat üzerindeki baskı ve yasaklar gençlerin ülkede yaşama isteğini azaltırken, ağır geçim koşulları ve ekonomiden umut kesilmesi ise yurt dışına göçü tetikliyor.
Araştırmalar, 18-24 yaş arası her 10 gençten 8'inin Türkiye'nin ekonomik durumunun kötü olduğunu düşündüğünü ve yüzde 56'sının ise gelecekte daha da kötüye gideceğini öngördüğünü ortaya koyuyor. 2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 45'e yükseldi
HER 4 GENÇTEN 1'İ ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Sözcü'nün haberine göre ekonomik kriz, gençlerin Türkiye'de yaşama hayallerine de darbe vuruyor. Her 4 gençten 1'i ülkede yaşamak istemediğini, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise arttığını belirtiyor. Araştırma şirketi Ipsos'un 18-24 yaş arası vatandaşları kapsayan araştırması, bu yaş grubunun Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8'i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor.
GENÇLERİN YÜZDE 43'ÜNÜN RUH HALİ "BIKKIN"
Maaşının yarısını kiraya verenlerin oranı yüzde 45'e ulaşırken, yüzde 36'sı ise maaşının 4'te 3'ünü kira ödemek zorunda kalıyor. Bu durum, gençlerin sosyal hayatını kısıtlıyor. Her 10 gençten 3'ü sosyal hayata ayıracak parası olmadığını, yüzde 15'i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığını söylüyor. Gençlerin yüzde 43'ü ise ruh halini "bıkkın" olarak tanımlıyor.
Gelecekte Türkiye'de yaşamak istemediğini belirten gençlerin oranı yüzde 23'e yükselirken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı yüzde 38'e çıkıyor.
"GENÇLERİN SOSYAL AKTİVİTELERE AYIRACAK PARASI YOK"
Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarını değerlendirirken şunları söyledi:
"Mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duyulan memnuniyetsizlik, milli değerler ve aidiyet duygularında bir kırılmaya neden oluyor denilebilir. Her 10 gençten sekizi Türkiye'nin ekonomisinin mevcut durumunu kötü buluyor ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak parası yok. 2020 yılında her 10 gençten sekizi Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024'te her 10 gençten yedisi gurur duyduğunu belirtiyor. Yurt dışında çalışmak isteyen gençler kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?