2020 yılı Mart ayında başlayan Koronavirüs Salgını, ekonomik yaşama etkileri sürüyor. Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de faaliyetlerin kısıtlanan, geçici olarak durdurulan işletmeler, zor günlerden geçiyor. Geçtiğimiz hafta Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaların illerin vaka oranlarına göre kademeli olarak kaldırılacağını duyurmuştu.
VAKA ORANI 35,08 OLDU
Söz konusu duyurunun ardından geçtiğimiz Pazartesi günü İllere Göre Haftalık Vaka Sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı. Yayımlanan 100 bin kişide vaka oranına göre, geçtiğimiz haftaya oranla vaka sayılarında artış yaşandı. Söz konusu artış ile birlikte Gaziantep’te vaka oranı 35, 08’e yükseldi.
İLLER 4 KADEMEYE AYRILDI
1 Mart tarihinde başlayacak olan Normalleşme Sürecine geçiş için iller 4 kademeye ayrıldı. Kriterlere göre, 100 binde 10 vakanın altındaki iller düşük, 11-35 arası ise orta riskli sayılacak. Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek, 100'ün üzerinde vakası olan iller ise çok yüksek riskli kategorisinde bulunacak. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek.
“YÜZ BİNDE 35’E DÜŞEN İLLERDE KONTROLLÜ AÇILMA BAŞLAYACAK”
İlk normalleşme de düşük ve orta riskli illerde başlayacağı ifade edildi. Kademeli gevşeme ile ilgili Bilim Kurulu üyelerinin yaptığı açıklamaya göre, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” ifadelerine yer verildi.
ESNAF ENDİŞELİ
Normalleşme için yapılan açıklamaya göre Gaziantep, normalleşme için açıklanan kriterlerde sınırda yer alıyor. 2020 yılı Kasım ayından bu yana yeniden faaliyete başlamak için gün sayan esnaf ise kentte vakaların yeniden yükselmesinden endişe duyuyor. Söz konusu vakaların normalleşmenin önünde engele teşkil edebileceğini düşünen esnaf, “Salgının başladığı ilk günden bu yana alınan tüm tedbir kararlarını uyguladık. Her gün vaka sayılarının yeniden yükselmemesi, salgından bir çıkış yolu bulunmasını umut ettik. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklama bizlere umut oldu. Sağlık Bakanlığının yayımladığı vaka haritasında Gaziantep’te 100 bin kişide vaka oranının 27 olması bizleri sevindirdi. Bu hafta açıklanan oranlarda ise vakaların yeniden yükseldiğini gördük. Bu durum bizlerin normalleşme konusunda endişelerimizin artmasına neden oldu. Sürecin geldiği noktada normalleşme için elverişli durumda bulunan ilimizde, tedbirlere uyum gösterilmesini önemsiyoruz” diye konuştular.Şimdi gözler Gaziantep’te 1 Mart tarihi itibariyle Normalleşmenin başlayıp başlamadığı konusuna çevrildi.