USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’te intihar ve bebek ölümlerini önleme çalıştayı düzenlendi

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından son günlerde artış gösteren intihar vakaları ve bebek ölümlerini önleme çalıştayı Şehir Hastanesi’nde düzenlendi.

Gaziantep’te intihar ve bebek ölümlerini önleme çalıştayı düzenlendi
27-03-2024 14:59
27-03-2024 15:02
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, son günlerde artış gösteren intihar vakaları ve bebek ölümlerini önleme çalıştayı düzenledi. Şehir Hastanesi’nde düzenlen çalıştayda son günlerde gündemde olan Şehir Hastanesi’nin kentteki sağlık sorunlarına cevap veren bir kurum olarak tam teşekküllü olarak hizmet verdiği de vurgulandı.
“Gaziantep Şehir Hastanesi’nde toplamda 466 uzman hekim görev yapmaktadır”
Çalıştay sonrası yayımlanan basın bildirisinde son günlerde gündemde olan Şehir Hastanesi ile ilgili de veriler paylaşılarak, “Sağlık alanında da önemli bir konuma sahip olan Gaziantep, son yıllarda modern sağlık altyapısıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu dikkate değer gelişmelerden biri de Gaziantep Şehir Hastanesi'nin hizmete girmesidir. Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu devasa proje, vatandaşlarımızın tüm sağlık ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlanmıştır. Gaziantep Şehir Hastanesi, sadece tedavi odaklı bir kurum değildir. Aynı zamanda önleyici sağlık hizmetleri ve sağlık eğitimi konularında da faaliyet göstermektedir. Bunun yanı sıra, Gaziantep Şehir Hastanesi’nde, farklı branşlardan uzman doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli bir araya gelerek hastaların ihtiyaçlarına kapsamlı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Sağlık Bakanlığımız tarafından yakın zamanda yapılacak olan yeni hekim ve sağlık personeli atamalarıyla sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması hedeflenmektedir. Hastanenin en önemli özelliklerinden biri de hasta memnuniyetine verdiği önemdir. Hasta odaklı bir yaklaşım benimseyen Gaziantep Şehir Hastanesi, hastaların konforunu ve güvenliğini ön planda tutarak hizmet sunmaktadır. Şehir Hastanesine günlük yaklaşık 10 bin hasta müracaatı olmaktadır. Bu müracaatların 2 bini acil servis başvurusu olarak gerçekleşmektedir. İl genelinde Acil Servise başvuran vatandaşlarımızın yüzde 70’i kamu hastanelerinde hizmet almakta olup, bu başvuruların yüzde 20’si de Gaziantep Şehir Hastanesi’nde gerçekleşmektedir. Gaziantep Şehir Hastanesi’nde toplamda 466 Uzman Hekim görev yapmaktadır. Acil serviste ise toplam 112 hekimden her bir nöbette en az 22 Hekim bulunmaktadır. İlimizde Şehir Hastanesinin açılmasıyla görüntüleme randevu ve sonuç verme süreleri Şehir Hastanesi ile beraber makul sürelere inmiştir. Modern tıbbın gerektirdiği tüm teknolojik imkânlara sahip olması sebebiyle Kamu hastanelerinde doğum daha konforlu hale getirilerek kamudaki doğum oranı artırılmıştır. Kalp merkezlerimizde mevcut 2 anjio cihazı ile hizmet verilirken, bu kapasite arttırılarak 5 anjio cihazıyla vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunulması hedeflenmiştir. Kapalı Psikiyatri Servisinde tedavi görmesi gereken hastalar daha önce il dışına (Adana, Elazığ v.b) sevk edilirken, Gaziantep Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte artık ilimizde bu hastalara da hizmet verilmektedir. Sonuç olarak, Gaziantep Şehir Hastanesi, şehrin sağlık altyapısını güçlendiren ve bölge halkına çağdaş sağlık hizmetlerini sunan önemli bir kurumdur. Modern teknolojiyle donatılmış olan hastane, hastaların ihtiyaçlarına kapsamlı bir şekilde yanıt vermektedir. Hasta odaklı yaklaşımı ve multidisipliner hizmet anlayışıyla öne çıkan Gaziantep Şehir Hastanesi, bölgenin sağlık alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir rol oynamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Çalıştayın ana başlıklarından olan intiharı önleme çalışmaları ile ilgili ise, “Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda 01.03.2024 tarihinde 30 kurumdan 71 katılımcı ile intiharı önleme çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda intihara yönelik risk faktörlerini değerlendirmek ve çözüm önerilerini sunmak üzere beş çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma gruplarında intiharı önleme konusunda yapılacak eğitim ve farkındalık çalışmaları, intihar olaylarına medyanın yaklaşımı, riskli ve hassas gruplar, ihtiyaç duyan kişilere verilecek psikososyal destek hizmetleri ve intihar girişimi vakalarına müdahale konuları detaylıca ele alındı. Alanında uzman kişilerce gerçek vakalar üzerinden intihar öncesi, intihar eylemi ve intihar sonrası yapılabilecekler konusunda çalışmalar yapıldı. Çalıştaydan çıkan sonuçlar doğrultusunda Gaziantep İntiharı Önleme İl Eylem Planı hazırlandı. Yapılacak kurul toplantısının onayı sonrası yürürlüğe girecek olan Gaziantep İntiharı Önleme İl Eylem Planı’nda tüm paydaşlara düşen sorumlulukları tebliğ edilerek yapılan çalışmaların takibi gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, intihar olaylarına medyanın yaklaşımı konusunda toplum psikolojisinde ‘Werther Etkisi’ olarak bilinen kopya intiharlar şeklinde girişimler gerçekleşmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar sonucu ‘kitle iletişim araçlarında kurallara uygun olmayan şekilde yayımlanan intihar ya da intihar girişimi konulu haberlerin, başta kopya intiharlar olmak üzere pek çok toplumsal soruna yol açtığı’ artık bilinen bir gerçeklik haline gelmiş ve Dünya Sağlık Örgütü bu haberlerin medyada nasıl yer alması gerektiğiyle ilgili ahlaki ilkeler belirlemiştir. Buna göre haberler dikkat çekici olmayan bir biçimde olmalı, ayrıntılı kimlik bilgileri, intihar yeri veya yöntemine dair detaylar, fotoğraf ve görüntüler verilmemeli ve haber romantik ya da estetik bir şekilde sunulmamalıdır” denildi.

Kentte yüksek olan bebek ölümleri ve bu ölümleri önlemeye yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili ise, “Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini önlemek adına her ay anne sütünü teşvik çalışmaları, NRP (Yenidoğan Canlandırma Programı) ve aile planlaması eğitimleri düzenlenmektedir. İlimizdeki riskli gebeler tespit edilerek tek tek takip edilmektedir. Bebek ölüm oranları TÜİK tarafından Nisan ayı içerisinde açıklanmaktadır. 2023 yılında bebek ölüm oranlarının 2022 yılına oranla daha düşük gelmesi beklenmektedir. Son 5 yılın bebek ölümlerinin yüksek olduğu mahalleler tespit edilmiştir. Bu mahallelerde hizmet veren Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personellerine yönelik eğitimler arttırılmıştır. Bunlara ek olarak yerel yönetimlerin de katılımıyla halk eğitimlerine devam edilmektedir. 2024 yılı Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı kapsamlı olarak planlanmış olup bu doğrultuda bebek ölümlerinin daha da düşürülmesi hedeflenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?