Düzenlenen çalıştaya İl Sağlık Müdürü Dr. Umut Tiryaki, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet Berk, İl Pandemi Kurul Üyesi GAÜN Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sibel Bayıl, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal'ınde katıldığı toplantıda klinisyenlerin covid klinik tecrübe paylaşımları ile tedaviye yeni yaklaşımlar sunulmaya çalışıldı.
Çalıştayda konuşan İl Pandemi Kurul Üyesi GAÜN Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sibel Bayıl koronovirüs genomu ve aşılar hakkında önemli bilgiler aktardı.
Koronavirüslerin önce SARS- CoV ile 2003 yılında sonrasında MERS - CoV olarak 2012 yılında karşımıza çıktığını söyleyen Bayıl, "2019 çıkan Yeni Korona Virüs, SARS- CoV 2 aslında bilinmeyen bir virüs değil. Genom yüzde 87 oranında SARS – CoV ile benzerlik gösteriyor" dedi. Bayıl, virüsün genomu ve yapısı bilinen bir virüs ailesinden olmasından ötürü de aşıların daha hızlı bir şekilde geliştirildiğini belirtti.
Mustasyonlar sonucu oluşan varyantların bu yapıdaki bir virüs için kaçınılmaz ve olağan olduğunu bildiren Bayıl, "Virüslerin çoğalmasını yavaşlatmak varyant oluşumunu engelleyen temel mekanizma olup virüs çoğalmasını engelleyen en etkili arac ise aşılardır. Aşılamanın oranının yanı sıra aşılama hızı ile de varyantlar arasında bağlantı olduğunu bulunuyor. Virüsle mücadele sadece aşılama oranı ve hızı ile değil hasta olmamakla da ilintili, bu nedenle temizlik maske ve mesafe kuralllarına aynı şekilde uyulması önem arz ediyor" dedi.