Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’teki okullarda da kaynak kitap sıkıntısı yeniden başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitapları öğrencilere ücretsiz olarak verilmesine rağmen, okullardan öğrencilere gönderilen mesajlarda kaynak kitapların okullardan alınabileceği ifade ediliyor. Söz konusu durum ise, “öğrencilere neden ücretsiz kitap veriliyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
NE BAKANLIK NE İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇÖZÜM BULAMIYOR
Her yıl gündeme gelen konu sonrası, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılan şikayetler de sonuç vermiyor. Vatandaşların tüm isyanlarına rağmen okulların kaynak kitap taleplerinin sonu gelmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise her yıl, “Okullar kaynak kitap talep edemez, bağış toplayamaz” diyerek toplumda oluşan tepkileri bir yıl daha ötelemiş oluyor.
ÜCRETSİZ DERS KİTAPLARI NEDEN DAĞITILIYOR?
Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan veliler, öğrencilere neden ücretsiz kitap dağıtıldığını merak ediyor. Veliler, Okul yönetimleri, öğrencilere dağıtılan kitapların yetersiz olduğunun ifade ediyor. Bu nedenle kaynak kitap kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Hal böyle olunca öğrencilerimizin nitelikli eğitim alabilmesi için bu kitapları alıyoruz. Ancak talep edilen ücretler kimi zaman bizlerin bütçesini zorluyor. 300 TL ila 750 TL arasında değişen bu bedeller bizler için büyük sıkıntı. Dar gelirli aileler ise bu kaynak kitapları temin etmekte güçlük çekecektir” diye konuştu.
TEPE’DEN KAYNAK KİTAP AÇIKLAMASI
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, öğrencilerden kaynak kitap talep eden okul yöneticileri ve öğretmenler hakkında idari işlem uygulanacağı yönünden açıklamalarda bulundu. Tepe, “Ders kitaplarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çok güçlü bir kadro ile hazırlanıyor. Kitaplarımızı akademisyenlerle, öğretmenlerle çocuğun formasyonuna uygun bir şekilde dört dörtlük hazırlanıyor. Bu kitapların hepsi basılıyor, biz bu kitapları okulun ilk günü çocukların sıralarına bıraktık. Velilerden de ‘neden yardımcı kaynak almıyorsunuz?’ diyen bir kesim var. Karşılıklı bir şekilde gelen tüm taleplerde asla bir zorunluluk yoktur. Bu konuda kesinlikle toptancı bir yaklaşım asla söz konusu değildir. Öğretmenlerimize, idarecilerimize ve velilerimize de söylüyorum; yardımcı kaynak mecburiyetimiz asla söz konusu değil.”
“ZORUNLULUK YOK!”
Velilerin kendi istekleri dahilinde kaynak kitap alabileceğini belirten Tepe, “Veli almak istiyor, tabi ki alabilir. Serbest piyasa bunda bir sıkıntı yok. Veli gelip bu konuda öğretmenin rehberliğini isteyebilir, bunda da bir sıkıntı yok. Ama bu konuda kesinlikle zorunluluk yoktur. Veli eğer isterse çocuğu için tabi ki yardımcı kitap alabilir. Veli kitaplar konusunda da öğretmenlerden rehberlik isterse öğretmen bildiği kadarıyla rehberlik yapabilir ve bunda da bir sıkıntı yok. Fakat öğretmen, velilerden tüm çocuklar için toplu veya tek tek yardımcı kitap istemesi gibi bir zorunluluk yok. Böyle bir uygulamaya giden kim olursa olsun karşısında yasal yükümlülük ile karşılaşacaktır. Bununla ilgili de gereken neyse soruşturma inceleme ve sonucunda ne çıkacaksa mecburen onu yapacağız” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Tepe’nin açıklamaları bu yönde olurken, kaynak kitap sıkıntısının uzun yıllar daha tartışma konusu olacağı tahmin ediliyor.