USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla Covid 19 aşısıyla ilgili merak edilenleri anlattı

Covid 19 aşısı Türkiye'ye geldi ancak aşılamanın ne zaman başlayacağı, aşının Gaziantep'e ne zaman geleceği ve güvenilirliği merak konusu oldu. Tüm bu soruların cevaplarını Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla'dan aldık:

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla Covid 19 aşısıyla ilgili merak edilenleri anlattı
31-12-2020 21:22
31-12-2020 21:31
Google News
“İlk etapta 3 milyon doz aşı geldi. İlaç kurumu bunu değerlendirecek, ondan sonra da bir aşılama programına girecekler. Ancak Antep'e ne kadar geleceği konusunda biz de sorumuza bir cevap alamadık. 

Bir aşı tereddütü yaşıyor insanlar. Faz 1, faz 2, faz 3 aşamalarının aslında şeffaf olarak açıklanması ve bu noktada güvenilir kaynaklarla teyit edilerek yapılmasını önerdik. Bu aşının Faz 3 çalışmasının sonuçları hâlâ yayınlanmadı. O yüzden güvenilirliğini tartışabilmemiz için elimizde verilerin olması gerekiyor; kaç kişi aşılandı, bulaşın sonrası antikor düzeyi ne oldu, ne kadar süre oldu, yan etkileri nelerdir, yaş gruplarına göre değişiyor mu, hastalığa göre değişiyor mu? Bunların hepsi önemli bir aşının güvenilirliğini yaratabilmeniz için kısa vadede. Ancak bununla ilgili faz 3 çalışmasını açıklamadı henüz. Eğer açıklarsa biz de bu noktada güvenilirlik, etkinlik konusunda tartışmalarımızı daha net söyleyebileceğiz ama faz 1 ve faz 2'de yapılan açıklamalarında yan etkileri ve etkinliği açısından bir olumsuzluk bildirilmedi. Diğerini bekliyoruz. 

Ne kadar sürede, nasıl bir aşılama protokolü izlenecek? Bununla ilgili net bir açıklama yapılmadı. 

Aşının bir kere olunması büyük ihtimal yeterli olmayacak. Şu anda gelen aşı iki doz şeklinde yapılacak. 50 milyon aşı geldi, 25 milyon aşılamış olacağız. Bir salgını kontrol altına almanız için toplumun %60'ını-70'ini aşılamanız gerekiyor ve daha sonra tekrar bir aşılama protokolü yapmanız gerekebilecek. O yüzden ne yazık ki gelen aşılarla bizim sürecimiz bitmiyor ve salgını kontrol altına aldık diyemeyeceğiz.”

Haber: Başak AKAY
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?