Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Süt Üreticileri Birliğince ortaklaşa koordine edilen "Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması ve Aflatoksin Oluşumunun Engellenmesi" Bölge Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Hayvancılık Genel Müdürü Yardımcısı Burhan Demirok, İl Tarım Daire Başkanı Emre Gülsoy katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Süt Üreticileri Temsilcisi gelir ve giderleri arasındaki uçurumdan bahsederek, “Toplam karma yem yüzde 85 zamlandı. Çiftçinin en büyük gideri yem tüm giderlerinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Buna karşılık olarak Temmuz ayından süt gelirlerinin artışı yüzde 13 seviyelerinde kaldı. Üretici olarak önerimiz taban maliyetlerin düşürülmesi. Ama bu uzun vadeli bir çözüm olacaktır. O yüzden bizim kısa vadede en büyük ihtiyacımız süt fiyatlarında iyileştirilmesidir” dedi.
Yem içerisinde yer alan aflatoksin maddelere de değinen Temsilci, “Biz isteyerek aflatoksin içerikli yem vermiyoruz. Yasal limit 0,005 mg düzeylerinde. Biz bu kurala uymamıza rağmen sıkıntı yaşadık. Biz 30 defa numune alıyoruz, limiti işletmemiz için 0,002 seviyelerine çektik.. Fakat tırların yarısı geri dönüyor. Biz bu seviyeleri sağlayamıyoruz. Bu bölgede bu bir zorunluluk. Biz mandıra ve yem tedarikçileri arasında eziliyoruz” dedi..
“Bende kapatacağım”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Süt Üreticileri Başkanı Ramazan Kaplan, “Bizim mesleğimiz unutmaya gidiyor. Sahiplenmezsen her gün bir işletmemiz kapanacak. Ben besiciliği döndüm oda olmazsa bende kapatacağım” ifadelerini kullandı.
Biz sahip çıktığımız için buradayız diyen İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, “Şu an üreticileri temsil eden kişiler ve tarım müdürlüğü yetkilerini burada. Biz gereken çaba ve gayreti sarf edeceğiz. Tarım bakanımıza da burada ki kararları bildireceğiz. Gaziantep'in arazi dağılımında tarla ürünlerimiz ön planda. Yıllık olarak burada ihtiyac duyulan yem üretimi 900 bin ton civarinda. Burada karşılanan yem miktarı 760 bin ton civarında” dedi.
Bölgedeki hayvan sayısından da bahseden Karayılan, “Büyükbaş hayvanlar son on yılda yüzde 85 arttı. En yüksek seviye 2018 yılındaydı. Küçükbaş sayısında yüzde 150 artış var. Buradaki en büyük sorun büyükbaş hayvan sayısının azalması. İşletmelerden günlük 200 ton, Gaziantep genelinde ise günlük 600 ton süt üretimi var. Beside düşüş fazla. Besi düşünce süt de düşüyor” dedi. Karayılan Gaziantep'e 2 milyar lira tarımsal destekleme ödendiğini de sözlerine ekledi.
Hayvan yetiştiricilerini işini çok iyi yaptığını söyleyen Karayılan, “Gaziantep'te buzağı ölümleri yüzde 4 ve 5 gibi düşük bir seviyede. İlimizdeki işletme sahipleri oldukça başarılı. Onlara çok teşekkür ederim. İşletme sahiplerimiz çok ciddi çalışmalar yapıyor bu konuda.
Süt yem paritesine baktığımız zaman, Avrupa'da bu oran 1,8 seviyesindeyken bizde bu rakam 1.12 seviyelerinde. Bizde bu seviyelere inmeliyiz. Yem ve süt fiyatlarının kontrol altında tutulması için gerekli düzenleme yapılacaktır” dedi.