USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kalifiye eleman sıkıntısı

Türkiye’nin ayakkabı üretim merkezi olan Gaziantep’te kalifiye eleman sorununa çözüm bulunamıyor. Üretim ve ihracatta rekor üstüne rekor kıran ayakkabı sektörü temsilcileri, eğitim sisteminin güncellenerek ayakkabı üretimine yönelik meslek okulları açılması gerektiğini vurguluyor.

Kalifiye eleman sıkıntısı
03-11-2021 19:30
03-11-2021 19:43
GAZİANTEP
Google News

Korona virüs salgını sebebiyle döviz kuru başta olmak üzere ekonomik dalgalanmalardan olumsuz etkilenen ayakkabı sektörü normalleşme ile birlikte yeniden ayağa kalkıyor. Alınan kararlar ile üretim kısmında 18 ayı bulan vadeler, 6 aya kadar indirildi, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden talep arttı. Talepleri karşılamak için hızla kolları sıvayan Gaziantep ayakkabı sektörü, kalifiye elaman sıkıntısı sebebiyle çıkmaza girdi. Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, sektöre acil kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu vurguladı.

KALİFİYE ELEMANLARI BAŞKA SEKTÖRLERE KAPTIRDIK

Başkan İnce, el emeğinin yüksek olduğu ayakkabı sektöründe taleplerin yeniden arttığına dikkat çekerek, “Pandemiden dolayı yaklaşık 1,5 yıldır kapalı kalmış bir sektör var. Ayakkabı sektörü Türkiye’de yaklaşık yüzde 40’lık bir küçülmeyle karşı karşıya kalmıştı. Normalleşme sürecinin başlaması ve okulların açılması, sezonun start alması ile büyük bir talep patlaması yaşandı. Sadece yurt içinden değil yurt dışından da beklentimizin üzerinde gelen siparişlersektör temsilcilerini elbette sevindirdi. Fakat ayakkabı sektöründe yaşanan kalifiye eleman ihtiyacı bir kez daha güçlü bir şekilde görünür oldu” dedi.

ELEMAN SORUNUNA KARŞI EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM ŞART

Pandeminin olumsuz etkilerinin yaşandığı yaklaşık 1,5 yıllık süreçte sektörde istihdam edilen elemanların başka sektörlere geçiş yaptığını aktaran Başkan İnce, “Elemanlarımı malesef kaybettik. Taleplerin artmasının ardından kaybettiğimiz elemanlarımızı mesleğimize yeniden çağırmamıza rağmen geri döndüremedik. Sektörde yaşanan eleman sıkıntısını çözebilmek için eğitim şart. Meslek liselerinin mesleki eğitim merkezine dönüşmesi eleman sıkıntısını ileriki süreçte çözecek” dedi.

KURUMSALLAŞMA VURGUSU

Sektörde konteyner krizi, navlun fiyatlarının yükselmesinin ardından zincirlerin Türkiye’ye yöneldiğine dikkat çeken Başkan İnce, “ Talepler, Türkiye'deki ayakkabı sektörünün cumhuriyet tarihinin rekoruna götürecek hale geldi. Süreç bu şekilde sürerse pandemide yaşadığımız yaklaşık yüzde 40’lık küçülmeyi ihracat fazlası veren, 1,5 milyar dolar rakamını yılsonunda tutturabileceğiz. Yılsonundaki ihracat hedeflerinin yakalanması için de sektör temsilcilerimiz kurumsallaşmalı ve makineleşmelidir” dedi.

1 GÜN EĞİTİM ALACAK, 4 GÜN MESLEK ÖĞRENECEK

Sektördeki kalifiye eleman problemine karşılık çözümün eğitim olduğuna dikkat çeken Başkan İnce, “Vatandaşlar şimdiye kadar çocuklarının okuyup beyaz yakalı çalışan olmalarını istiyordu. Fakat üretimdeki çarkların dönüşü nitelikli işgücüne ihtiyacı da artırdı. Meslek liseleri tüm şehirlerde mesleki eğitim merkezlerine dönüştü. Dönüşen bu liselere kayıt yaptıran gençlerimiz haftada 1 gün mesleki eğitim merkezinde eğitim alacak, 4 gün de çalıştığı işletmede meslek öğrenecek. kalfalık, ustalık belgesinin yanı sıra meslek lisesi diploması ve girişimcilik belgesi verilecek. Bu öğrenciler mezun oldukları zaman  KOSGEB üzerinden hibe kredisi alarak kendi işyerlerini de açabilecek” ifadelerine yer verdi.

MAAŞ 6 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu yineleyen Başkan İnce, “Aranan elemana ihtiyacımız elbette ki var. Ayakkabıcılığın birçok branşı mevcut ve her biri ayrı bir sanat dalı. Gençlerimizin de sektörümüze ve mesleğe küçük yaşta girip başlaması çok önemli.  Sektörde çalışanlara yönelik maaşlar 6 bin liradan başlıyor, bu rakam 10-15 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.

GENÇLER DE İSTİHDAMA KATILACAK

Ayakkabı, terlik ve yan sanayi sektöründe 80 bin elemanın istihdam edildiğini aktaran Başkan İnce, “Ahi Evran Mesleki Lisesi ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Ayakkabı ve Tasarım Bölümü ile birlikte gençlerimizi istihdam ettiğimiz ailemize katmayı amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?