Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu ve Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği (GAMOB) ve Gaziantep STK Platformu üyeleri, 5. Tugay Arazisinin imara açılacak olmasına itiraz etti.
“HALKIN NEFES ALACAĞI BİR ALAN OLMALI”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, “Hepimizin malumu üzerine 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisinin imara açılması ile ilgili imar planına itirazımızı vermek üzere buradayız. İKK bünyesindeki Mimar-Mühendis Odaları ve GAMOB bünyesindeki Meslek Odaları ve diğer STK temsilcileri ile birlikte buradayız. Biz STK temsilcileri olarak mevcut 5. Zırhlı Tugay Arazisinin orman statüsüne getirilerek, Dülükbaba Ormanı ile birleştirilmesini istiyoruz. Bu durumun kent için tarihi bir fırsat sunduğunu söylüyoruz. Tugay arazisinin mevcut ormanlar birleştirilmesi ile kentin yeşil alan ihtiyacının önemli ölçüde karşılanacağı, nefes alacağı yeşil bir alana kavuşacağını, bunun da Zırhlı Tugayın taşınması fırsat bilinerek bir an önce gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.”
“TUGAY ARAZİSİ, ORMAN ALANI OLARAK KORUMA ALTINA ALINMALI”
Açıklamalarını sürdüren Kocalar, “ Alanın yapılaşmaya açılamasın durumunda, birçok sorunlar karşılaşılacağını görüyoruz. Türkiye’nin diğer kentlerinde de ormanların yakınlarında başlayan yapılaşmalarda ormanların yok olduğunu gördük. İlk etaptan sonraki etapların da yapılaşmaya açılmasının hiçbir şekilde engellemeyiz. Burada da aynı örneği yaşamamak adına STK’lar olarak İmar Planına itiraz ediyoruz. Plan bütünsel olarak paylaşılmadığı için itirazlarımızı dile getiriyoruz. Ormanlık alanın geleceği için bu alanın orman alanı olarak koruma altına alınmasını istiyoruz. Kent halkını da bu itirazımıza destek vermeye çağırıyoruz. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’ne gelerek ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaştığımız adres üzerinden imar planına itiraz edebilirler. ” diye konuştu.
“İTİRAZ SONUCUNA GÖRE DAVA AÇILABİLİR”
Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği (GAMOB) Sözcüsü ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel, “Gaziantep Akademik Meslek Odalar olarak, hepimize kentimize kıymet veriyoruz. Bu bölge Gaziantep’in oksijen deposu barındıran ormanlarından bir tanesi. Yan bölümünün imara açılıyor olması hepimizi belirli bir kıstasa sokacak. Gerek trafik gerekse Fıstıklı Mahallesi’ndeki hava sirkülasyonunun etkilenmesi açısından, en önemlisi ise orman alanının genişleme alanını engellemesi açısından itiraz ediyoruz. Tüm vatandaşlarımız itirazlarını Büyükşehir Belediyesine gelerek ya da sosyal medya hesaplarımızda yer alan adres üzerinden iletebilirler. İtirazlarımızın değerlendirilmesini bekliyoruz, itiraz sürecinin hemen ardından dava açılması ile ilgili konu değerlendirilecektir.
“ODAMIZ TARAFINDAN PAYLAŞILAN GÖRSELLER DOĞRU”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Tugay Arazisine ilişkin yaptığı açıklamaların sorulması üzerine konuşan Tezel, “Mimarlar Odası tarafından yapılan paylaşımların hepsi doğru paylaşımlardır. Çünkü imar paftasının üzerine askıya çıkan planı çakıştırarak ya da direkt olarak askıya çıkan imar planını paylaşırız. Mimarlar Odası tarafından farklı bir görüntü paylaşılmamıştır.”
“PLANI BÜTÜN OALRAK GÖRMEK İSTİYORUZ”
Planı bütünsel olarak görmediklerini söyleyen Tezel, “Öte yandan planlama yapılırken bütünsel anlamda yapılır. Burada en büyük hata bir bütünü görmememiz. Öncelikle bu planın tamamının halka paylaşılarak, sonrasında etaplara bölünmesi gerekir. Şu anda biz askıya çıkan birinci etabın nereye gideceğini bilmiyoruz. Hangi aşamada duracağını bilmiyoruz. 2019 yerel seçimleri sırasında yapılmış bir görsel var. Bu alanın ne kadarlık bölümü imar, konut, ticaret alanı hiçbirini bilmiyoruz. O nedenle birinci etap bizim için yeterli bir öngörü olmuyor. Biz planı bütün olarak görmek istiyoruz” diye konuştu.
“GAZİANTEP’İN YEŞİL ALANLARA İHTİYACI VAR”
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Tugay Arazisinde önemli olan bölüm 11 milyon metrekare alanın bir taraftan başlayarak imara açılmasıdır. Hangi bölümün gösterildiği bizim konumuz değil. Asıl konumuz bizim şehir açısından tarihi bir fırsat var. Turgut Özal Bulvarı’ndan başlayacak bir yeşil alan Dülükbaba Ormanları ile birleşirse Gaziantep’in ihtiyaç duyduğu yeşil alanı burada sağlamış olacağız.”
“PLANLA İLGİLİ SORU İŞARETLERİ VAR”
Geçmiş yıllarda deprem toplanma sahalarının imara açıldığını söyleyen Çeliktürk, “Toplanma alanlarına binalar yapıldı. En azından bu alanı depremde toplanma alanı, mesire alanı ve halkın nefes alacağı bir alan olarak dizayn edebiliriz. Yalnızca birinci etapta 26 bin insanın yaşayabileceği bir alan planlanıyor. 13 bin aracın trafiğe gireceği anlamına geliyor. Hali hazırda İpekyolu’nda yaşanan trafik sıkışıklığı ortada. İkinci ve üçüncü etapların ne olduğu henüz belli değil. “Biz birinci etabı yapalım, sonrasını birlikte yapalım” denildiği zaman bunun sonrasının karanlık olduğunu görüyoruz. Yapılacak alanın ormanın kenarında olması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.”
“KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
“Halkın ve STK’ların beklentisi, Büyükşehir Belediye Meclisinin tekrar toplanarak bu kararı gözden geçirmesi, halkın taleplerine uygun şekilde Kent Ormanı olmasını istiyoruz. Hali hazırda 1 milyon 700 bin metrekare Dülükbaba Ormanları var, 1 milyon 600 milyon metrekare karşıdaki orman alanı var. Tugay arazisi 11 milyon metrekare. Elimizde böyle bir fırsat bir daha olamaz ve kamulaştırma maliyeti ise yok denecek kadar az. Bilindiği üzere Metronun arkasında kalan arazi kamulaştırma maliyetleri nedeniyle imara açılmıştı. Burada kamulaştırma maliyeti noktasında sorun yaşanmayacaktır” diye konuştu.
“GAZİANTEP, ORMAN FAKİRİ BİR KENT”
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Türkiye Orman Haritasına bakıldığında Gaziantep, orman fakiri bir kent. Arkadaşlarımızın da dile getirdiği gibi ortada bir fırsat var, bu fırsatı değerlendirelim. Gaziantep’in orman alanı yüzdesini Türkiye ortalamasına yaklaştıralım” diyerek sözlerini noktaladı.