USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’in meşhur “Dutlu Kuyu”su

Gaziantep’te belirli tarif noktaları vardır. Bir yer tanımlanırken, otobüs durağına isim konacakken bu noktaların isimleri belirleyici unsur olur. Onlardan biri de “Dutlu Kuyu”dur.

Gaziantep’in meşhur “Dutlu Kuyu”su
20-04-2021 19:37
Google News
Dutlu Kuyu Şahinbey İlçesi’nin Deniz Mahallesi sınırlarında, Yavuz Sultan Selim Caddesi üzerinde yer almaktadır. Bulunduğu bölge tarif edilirken söylenen kuyunun tarihi özelliği ile ilgili bilgiyi ise yaşayan kaynaklardan aldık.



Bölgede yaşayan Ali Palaz Mega Haber’e verdiği röportajda, “Dedemler burada hayvancılık yaptıkları dönemlerde, hayvanlarını bu kuyuda sularlarmış. 10-15 tane sürü yani 15-20 bin hayvan burada sırayla sulanırmış.” ifadeleriyle, kuyunun işlevini anlattı.



Palaz, “Suyu kapatmışlar yani sembolik olaraktan kuyuyu canlandırıyorlar ama su kesin vardır; çünkü etrafında birçok evlerde kuyu var.” derken, Deniz Mahallesi Muhtarı Bekir Polat kuyuya su gelmediğini belirtti.



Muhtar Polat’ın Mega Haber’e verdiği bilgiye göre; “Dutlu Kuyu’nun yanında 2,5’a 2,5 yeraltına kanal yaptılar, yukarı boğazın suyu komple kanallardan akıp gidiyor. Hâlâ kuyu var orada ama su yok, doldurmuşlar içini. 

Bundan 15 sene önce oraya araştırmacılar geldi, ben de yanlarındaydım gördüm yani. Ağacın tarihini ölçtüler, o zaman yani bundan 15 sene önce 204 yaşında çıkmıştı. Şu an 220 yaşında yani o ağaç.”

Mahallelinin, bir kuyunun başında dut ağacı olduğu için bu ismin verildiğini anlattığı yeri koruma altına aldıran Şahinbey Eski Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Coşkun Özdil de şunları söyledi:



“Dutlu Kuyu bir bölgenin ismi. Orada şimdi de vardır çok eski, yaşlı bir dut ağacı. Onun kenarına da hatta sembolik bir kuyu yaptırmıştım ben, kenarını taşla filan ördürdüm.



Otomobiller çok yakınından geçiyor; trafik kazası olur, birisi çarpar, en azından o çevre etkilerinden korumak için öyle bir şey yapmıştık. Sağ olsunlar şimdi de öylece duruyor, yakın zamanda gene gördüm. Bizim yaptığımız şekilde kalmış.” 

Haber: Başak AKAY

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?