USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’te son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ediyor.

Gaziantep’te son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ederken, uzmanlar aile içi bulaşmaya dikkat çekti.

Gaziantep’te son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ediyor.
19-09-2021 22:24
19-09-2021 22:30
GAZİANTEP
Google News

Halk arasında 'uyuz' olarak bilinen scabies hastalığı şikayetiyle hastanelerde hasta, eczaneler ise majistral ilaç yapımı yoğunluğu yaşanıyor. Uzmanlar, son günlerde kentte artan uyuz vakalarının aile içi bulaştan kaynaklandığını söylüyor. Koronavirüsün yanı sıra uyuz vakalarının da artışı Gazianteplileri tedirgin ediyor.

Kaşıntı ile ortaya çıktığı için çoğu zaman basit bir alerji diye düşünülüp zamanında doktora gidilmemesi nedeniyle tedavi edilemeyen uyuz hastalığında geçen yıllara oranla artış gözlemlendi. Basit bir temas yoluyla dahi bulaşabilen uyuz hastalığındaki vaka artışlarının koronavirüsle birlikte karantina sürecinde evlerde kapalı kalan insanların, özellikle kalabalık ailelerin birbirleri ile temasının artması sonucu yayıldığı belirlendi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Bu yıl uyuz vakalarında artışlar mevcut. Bunun sebebi de pandemi döneminde evlerimizde aile ile çok fazla vakit geçirmemiz" dedi. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Mehmet İrfan Demirci ise son dönemlerde uyuz tanısı olarak gelen reçetelerin artış yaşandığını söyledi.

UYUZ VAKALARI HIZLA KATLANDI

Salgın sürecinde evde geçirilen zaman daha da arttı. Bu durum uyuz vakalarındaki artışı tetikledi. Koronavirüsten kaçarken uyuz hastalığına yakalanmamanın yolu ise yine hijyen kurallarına dikkat etmekten geçiyor. Ciltte kaşıntı, döküntü, kızarıklık… Bu belirtiler uyuzun habercisi olabilir. Akşam ve sabah serin geçen havaya koronavirüs riski eklenince evde geçen zaman arttı. Üstelik belirtiler başladığında birçok kişi de hastaneye başvurmaya çekindi. Uyuz vakaları hızla katlandı.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Uyuz, kişisel hijyenden bağımsız olarak herkeste görülebilirken, koronavirüs salgını ile özellikle kalabalık ailelerde ev içi temasın fazla olmasından dolayı yayılımı hızlandı. Kaşıntıyla ortaya çıktığı için çoğu zaman basit bir alerji diye düşünülüp zamanında doktora gidilmemesi nedeniyle tedavi edilemeyen uyuz hastalığına dikkat çeken uzmanlar, erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yaptı. Ev karantinası ile birlikte geçen yıllara göre uyuz vakalarında artışlar yaşanırken, uyuz tanısı konulan hastaların aile bireyleri ile beraber izole olup tedavi sürecine girmesi gerekiyor.

2-6 HAFTALIK SÜRE BOYUNCA SEMPTOMLAR OLMAYABİLİR

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, yuz vakalarında son dönemlerde ciddi artışlar olduğunu belirterek "Uyuz hastalığı, insandan insana bulaşan, bir ektoparazitin sebep olduğu hastalıktır. İnsandan insana bulaşması için 15 dakikalık yakın bir temas gerekmektedir. Uyuz vakaları vücut kaşıntısıyla gelmektedir. Vücuttaki lezyonları genelde sedef ve egzama gibi bazen benzerlik göstermektedir. Uyuz hastalığı, birçok hastalığı taklit edebilmekte. Uyuz hastalığının bir inkübasyon dönemi var. Parazitler bulaştıktan sonraki 2-6 haftalık süre boyunca semptomlar olmayabilir. Bu nedenle aynı ortamı paylaşan aile bireylerinde semptomlar yoksa dahi tüm aile bireylerinin aynı anda tedavi olması gerekmektedir. Son dönemlerde vaka artışının nedenlerinden biri de aslında aile bireylerinin yetersiz tedavi almasını görmekteyiz. Hem hastalar hem aile bireyleri yetersiz tedavi alıyor" diye konuştu.

UYUZ REÇETESİ ARTTI

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Mehmet İrfan Demirci ise son dönemlerde uyuz tanısı olarak gelen reçetelerin artış yaşandığını söyledi. Demirci, “Bu yıl uyuz hastalığında çok artış gözlemliyoruz. Sonbahar ve kış aylarında sıklığı artan bir hastalık. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde de artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Biz teşhis koyduğumuzda tüm aileye ilaç yazıyoruz. Çünkü bir evde hastalığı taşıyan biri varsa herkesin tedavi görmesi gerekiyor. Bazen evde kişi sayısı kadar ilaç yazdığımız oluyor. Son dönemlerde ilaç tüketiminde çok fazla bir artış var. Bu nedenle bazen eczanelerin bu taleplere yetişmesi gerekiyor. Gerçek anlamda bir ilaç sıkıntısı ve hasta sayısının buna bağlı artışından bahsedemeyiz. Çünkü geleneksel, yapma ilaçlarımızı da kullanabiliyoruz bazı özellikli hastalarda" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?