Covid-19 pandemisi ile mücadele devam ederken ülke genelinde kontrolsüz Normalleşme ve salgında yeni varyantların ortaya çıkması sonucu vaka oranları yükseldi. Günlük vaka oranlarının 30 bin, ölümlerin 230’larda olduğu ülke genelinde, okullarında açılması ile birlikte vaka sayılarının daha da yükselmesinden endişe duyuluyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, iki doz aşılama oranının Gaziantep’te düşük olduğunu söyledi.
“İlk Doz Aşıda Önemli Bir Mesafe Kaydettik”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya platformu twitter hesabından yaptığı paylaşımda bundan sonraki süreçte çift doz aşı oranlarını açıklayacaklarını duyurdu.
Koca, “Günlük Covid-19 Tablomuz değişti. Bugünden itibaren, il bazında, ilk doz yerine, en az iki doz aşı olanların oranlarını paylaşacağız. Aşılarımızı yaptırarak vaka sayılarını düşürelim, can kayıplarımızı azaltalım. İlk doz aşıda önemli bir mesafe kaydettik” ifadelerini kullandı.
“Gaziantep Turuncu Kategoride”
Sağlık Bakanı Koca tarafından yapılan paylaşımda Gaziantep’e ilişkin veriler de yer aldı. Bu verilere göre, ilk doz aşılamada yüzde 84 oranına ulaşarak Mavi Kategoride bulunan Gaziantep, ikinci doz aşılamada turuncu kategoride yer aldı. Gaziantep'te 2 doz aşı olan kişilerin oranı yüzde 57'de kaldı. Orta riskli iller arasında yer alan kentte aşılama oranları, PCR testi zorunluluğu getirilmesinin ardından arttı.
“Delta Varyantıyla Birlikte Vaka Sayılarında Artış Söz Konusu”
Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunurken vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, “1 Temmuz’da başlayan normalleşme kararından sonra, özellikle delta varyantıyla birlikte vaka sayılarında artış söz konusu. Çift doz aşılama oranı şu anda Gaziantep’te yüzde 57 civarında. Bu oran iyi ve yeterli düzeyde değil. 1. doz yüzde 85’ler civarında. Ancak, biz 2. dozun yüzde 80’lere ulaşmasını istiyoruz. İlk doz oranı yüzde 85 civarında olunca, MAVİ kategoriye geçtiğimiz gözüküyor. Ancak, bizim 2. dozu dikkate almamız gerekiyor” dedi.
“Yüzde 57 düşük bir aşılama oranı”
Kentte 1. doz aşılamada mavi kategoriye geçiş ile birlikte tedbirlere uyan kişi sayısının azaldığını söyleyen Tarla, “İlk doz yüzde 85 olunca ve ‘maviye geçilince, Gaziantepliler de nasıl olsa biz mavi kategoriye geçtik, tedbirleri gevşetebiliriz, maske takmayabiliriz gibi bir algı oluştu. Ama, öyle bir durum söz konusu değil. Burada yerel yöneticilere ciddi sorumluluk düşüyor. Yüzde 57 oranı bize göre de bakanlığa göre de düşük bir aşılama oranı’’ dedi.
“Aşının önemini sık sık vurguluyoruz”
Ülkeyi yönetenlerin aşılama, bilgilendirme, şeffaf bilgileri kamuoyuna duyurma gibi sorumlulukları olduğuna değinen Tarla, “Haziran ayının sonunda Delta varyantının ayak seslerini duyuyorduk. Ancak, Sağlık Bakanı bunu çok dillendirmiyor ve 3-5 vaka var diyordu. Aslında o zaman vaka vardı. Orada hızlı bir normalleşme ile sorun başladı. Çünkü, hızlı yayılan bir mutant virüsü vardı ve bu biline biline, hızlı bir normalleşmeye geçildi. O yüzden, burada yöneticilerin her zaman sorumluluğu büyük aslında. Biz, onun için aşının önemini sık sık vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Açıklanan rakamlara hepimiz tereddüt ile bakıyoruz”
Normalleşme dönemi ile birlikte vaka oranlarının arttığını söyleyen Tarla, “2 binlere düşen vaka sayısı, birden 25-30 binlere çıktı. İşte, bu nedenle, açıklanan rakamlara hepimiz tereddüt ile bakıyoruz. Bir doktor, bir Oda başkanı olarak, ben de aynı şekilde tereddütlü bakıyorum. Çünkü, varyant virüsü yok denildi. Ancak vardı. Onu bildiğimiz için, bu bilgi akışı şeffaf olmadığı müddetçe, ne insanların aşı tereddütlerini giderebiliyoruz. Ne de aşı karşıtlarını engelleyebiliyoruz. Aslında bu iş zincirleme olarak giden bir şey” dedi.
“Çözümü insanları bilgilendirmekten geçiyor”
Aşının toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyleyen Tarla, “Bizler, çocuklarımızı küçükken aşılıyoruz. 13 tane aşı yapılıyor. O aşılar da aslında pandemiyle ortaya çıktı. Biz, o dönemleri yaşamadığımız için, kafamızda canlandıramayabiliyoruz. Ama, biz kızamık aşısını küçüklükten beri aşılamazsak, pandemi olur. Aynı şey, bu dönem için de geçerli. Onun için aşı tereddütleri, tedirginlikleri olabilir. Ama, bunların çözümü insanları bilgilendirmekten geçiyor” dedi.