USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Döviz artışları ilaç fiyatlarını da etkiledi

Her yıl olduğu gibi ilaç fiyatlarına yapılacak zamlar öncesi, eczanelerde ilaç krizi yeniden başladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 3,8155 liradan; 4,5786 liraya artırılmıştı. Ancak Ekim 2021 itibariyle 1 avronun değerinin 11 TL’ye yükselmesinin ardından ülke genelinde ilaç krizi yaşanmaya başladı. Önemli bir bölümü yurt dışından ithal edilen ilaçlar, ila

Döviz artışları ilaç fiyatlarını da etkiledi
25-10-2021 19:11
25-10-2021 19:17
GAZİANTEP
Google News

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 3,8155 liradan; 4 lira 578 kuruşa artırılmıştı. Ekim 2021 tarihi itibariyle 1 Avro’nun 11 TL’ye yükselmesi ile birlikte, ilaç ithalatında azalma yaşandığı öğrenildi. İlaç ithalatında yaşanan azalma sonrası ilaç depolarında ve eczanelerde ilaç bulunamadığı ileri sürüldü.

ECZANELERDE İLAÇ YOK!

İlaç almak üzere eczanelere giden vatandaşlar ilaç olmaması nedeniyle şaşkın. İlaç bulunmayan eczacılar ise vatandaşların tepkileri ile karşı karşıya geliyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan eczacılar, ilaç bulunmaması nedeniyle zorluk yaşadıklarını, vatandaşların isteklerine cevap vermediklerini ve ilaç depolarından güçlükle ilaç temin edebildiklerini söylediler. Eczacılar, “Çocuk hastalıklarına yönelik şuruplar, grip ilaçları, ağrı kesiciler, antibiyotikler başta olmak üzere pek çok kalemde ilaç sıkıntısı var. Antibiyotik ilaç bulamıyorduk, yeni elimize ulaştı.”

AVRO KURU ARTTI

İlaç sıkıntısının nedenlerini anlatan eczacılar, “Ülkemiz, ilaç alımlarında farklı bir kur üzerinden alım yapıyor. Söz gelimi 2021 Şubat ayında yapılan güncelleme ile 1 avro 4 lira 578 liraya artırıldı. Ancak bugün 1 avro 11 TL değerinde. Hal böyle olunca yurt dışı üretici firmalar mevcut kurun daha da artırılması için ilaç ithalatında kısıtlamaya gitmiş olabilir.”

“KRİZ ÇÖZÜLMELİ”

Sözlerini sürdüren eczacılar, “İlaç ithalatının sınırlanması da ilaç firmalarının yeterli sayıda ilaca sahip olamamasına ve bu da depolara ve eczanelerde ilaç sıkıntısına neden oluyor. Kimi ilaç firmaları da ilaç sayısının kısıtlı olması nedeniyle piyasaya yeterli sayıda ilaç göndermiyor olabilir. Bu durum ne yazık ki eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmasına ve sorunların artmasına neden oluyor.  Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bu noktada çözüm için adım atması ve krizi çözmeleri önemli. Aksi halde eczanelerde yaşanan krizin daha büyük boyutlara ulaşması muhtemel” ifadelerini kullandılar. SGK’nın 50 kalem ilacı geri ödeme listesinden çıkarması sonrası sağlık için cepten yaptığı harcamalar artan vatandaş ise, ilaç krizine çözüm bulunması yönünde istekte bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?