1 Temmuz öncesinde uygulanan sıkı tedbirler ile vaka sayıları gerilemiş ancak Normalleşme Süreci ile birlikte vaka sayısında adeta patlama yaşandı. 21-27 Ağustos tarihlerini kapsayan İllere Göre Haftalık Korona Virüs Tablosuna göre, Gaziantep’te 100 bin kişide görülen vaka oranı 48,60 oranında artarak 198,99’a yükseldi.
100 BİN KİŞİDE 198’E YÜKSELDİ…
Bakan Koca tarafından paylaşılan İllere Göre Haftalık Korona Virüs Tablosunda Gaziantep’e ilişkin veriler de yer aldı. 1 Temmuz tarihinde başlayan Normalleşme Süreci öncesi 100 bin kişide görülen vaka oranının 21,96 olduğu kentte, Ağustos ayı sonu itibariyle vaka oranı 100 bin kişide 198,99’a yükseldi. Bir önceki hafta 150,39 olan vaka oranı kısa süre içerisinde 48,60 arttı.
“GERİYE DÖNECEĞİZ”
CHP Gaziantep Milletvekili Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmazkaya, “Türkiye’de ve Gaziantep’te aşılama oranlarının artması gerekiyor. Gaziantep mavi kategoriye yükseldi, bu anlamda kent olarak iyi gidiyoruz. Ancak aşı olmayanların oranı bu hastalığın yayılımında etkili oluyor. Böyle giderse geçtiğimiz yıl yaşadığımız o kısıtlamalı dönemlere geriye döneceğiz gibi görünüyor. Dönemsel olarak başa dönüyoruz. Nasıl Gaziantep bu salgında 3 kez pik dönemi yaşadıysa yeni bir pik dönemine girilmiş durumda. Hastanelerde yeniden bir yoğunluk başladı. İnsanların hastanelerde yer arayışından, plazma arayışından da bunları görebiliyoruz.”
“SALGIN ARTTI”
Açıklamalarını sürdüren Yılmazkaya, “Bir hekim olarak bize ulaşan vatandaşlardan bu durumu rahat bir şekilde görebiliyoruz. En son verileri almadım. Gaziantep’te ve ülkemizde salgın yeniden hortladı. Salgının bu boyuta ulaşmasında, Normalleşme adımlarının hızlı bir şekilde yapılması, hiçbir şey yokmuş gibi davranılması vakaların artmasında etkili oldu. İktidar, turizm dönemi olması ve ülkeye turistlerin gelmesi için böyle bir uygulamaya geçmek durumunda idi. Maalesef, bu durumda beklendiği gibi salgın ülkemizde arttı.”
“AŞILAMADA GEÇ KALINDI!”
Aşılamada, belirlenen takvimin gerisinde kalındığını kaydeden Yılmazkaya, “Ülkemizde Mart-Nisan aylarında toplumun yüzde 60’ının aşılanması gerekiyordu. Ancak bu hedef ulaşılamadı ve aşılama Eylül ayına kadar sarktı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre toplumun ancak yüzde 50’si iki doz aşı olmuş. Biz ülke olarak aşılamayı Haziran ayı öncesinde bitirmemiz gerekirdi. Tüm bu eksiklere rağmen tam açılma sağlanmasının sonuçlarını görüyoruz. Daha da kötüye gitme ihtimali var ve bu durumun en önemli engelleyicisi ise aşılamada ülke genelinde yüzde 70’lerin üzerine çıkılması gerekiyor. Aksi takdirde yine bu feryatları, hastanelerdeki doluluk oranlarını ve hastane personellerinin zorluklarını tekrar yaşayacağız.”
“KAPANMA KARARI ALINACAKSA TÜM ÖNLEMLER ALINMALI”
Bu vaka oranları ile kısıtlamalara geri dönüşün şu ana kadar yapılması gerektiğini kaydeden Yılmazkaya, “Bana göre bu rakamlarla yeni bir kapanma gündeme alınmalıydı. Bu kapanma, esnafına vatandaşına bakan bir devlet anlayışı ile yapılmalı. İnsanını düşünmeden bir kapanmayı düşünemeyiz. İktidarın tüm önlemleri alarak kapanma kararını alması gerekiyor. Bu kapanmada insanlar mağdur edilmemeli” diye konuştu.