Türkiye’nin en büyük metropol kentlerinden olan Gaziantep’te, yıllardır devam eden Bebek Ölümlerinde liderliği kimseye bırakmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 oldu. Bebek ölümlerinde yıllardır ilk sıralarda yer alan Gaziantep, 2019 yılında da binde 16,2 oranı ile ilk sırada yer aldı.
26 GÜNDE 83 BEBEK YAŞAMINI YİTİRDİ
Gaziantep’e ilişkin 2019 yılını kapsayan TÜİK verileri, 2021 yılında da değişmedi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden yayımlanan Günlük Defin Listesi’nde 2021 yılı Mayıs ayında 83 bebeğin hayatını kaybettiği görüldü. Mayıs ayının 26 gününü kapsayan süreçte 83 bebeğin yaşamını yitirmesi, kentte yıllardır çözümlenemeyen Bebek Ölümleri konusunu bir kez daha gündeme taşıdı. Hayatını kaybeden bebeklerin önemli bir kısmının ise Suriyeli Mülteci Bebekler olması dikkatlerden kaçmadı.
“BEBEK ÖLÜMLERİNİN NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI!”
Gaziantep’te meydana bebek ölümlerine ilişkin daha önce gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Gaziantep’te yaşanan bebek ölümlerinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti. Tarla, “Gaziantep’te ne yazık ki bebek ölümlerinin oranı Türkiye ortalamasının çok üstünde. Şehrimizde bebek ölümleri konusunda ciddi bir sorun var. Bebek ölümlerinin nedenlerinin ciddi şekilde araştırılması gerekiyor. Bir ülkenin sağlıktaki gelişmişliği anne ve bebek ölüm oranlarıyla tespit edilir. Halen bebek ölümlerinin nedenlerini tartışamıyorsak, iyi hizmet verilmediği anlamına gelir.”
“MÜLTECİ BEBEKLERİN ÖLÜM NEDENLERİ TESPİT EDİLMELİ”
Bebek ölümlerinin nedenlerini anlatan Tarla, “Bebek ölümleri nedenleri arasında erken yaşta evlilik, annenin doğum aralıklarının sık olması, ya da doğum öncesi ve sonrası bakımların yerine getirilmemesi gibi durumların yanı sıra, doğumlar hastanelerde mi daha çok gerçekleşiyor yoksa evde kayıt dışı doğum mu yapılıyor bunların araştırılması gerekiyor. Bebek ölüm hızı oranını düşürmek için sadece hastaneler kurmak yeterli değildir. Bu bir ekip işidir. Koruyucu hekimlik ve koruyucu tedavi ile birlikte bir sağlık politikasıdır. Çözümler uzun vadeli planlanmalıdır. Suriyeli mülteci bebekler doğdukları zaman kayıt altına alınmalıdır, öldüklerinde ise bir sayı olarak değil, neden öldükleri noktasında gerekli araştırmaların yapılması ve tespit edilmesi gereklidir’’ diye konuştu. Suriyeli anne-bebek ölümlerinin TÜİK rakamlarına yansımadığını kaydeden Tarla, bu ölümlerin de araştırılması için komisyon kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.