USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep Adliyesi’nde mağdurlar için Adli Görüşme Odaları kuruldu

Adalet Bakanlığı ve AB’nin ortak yürüttüğü proje kapsamında suça sürüklenen çocukların ve mağdur kadınların ifade verebilmeleri ve psikolojik destek sağlamak amacıyla kurulan “Adli Görüşme Odaları” Gaziantep Adalet Sarayı’nda hayata geçirildi.

Gaziantep Adliyesi’nde mağdurlar için Adli Görüşme Odaları kuruldu
13-03-2017 16:21
Google News
Adli süreç içerisinde yer alan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet mağdurları ve diğer kırılgan gruba dahil mağdurlarla uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan alan, ev ortamı şeklinde dizayn edildi. Kitap, televizyon, oyuncak ve çeşitli zeka oyunlarının bulunduğu mağdurlar için oluşturulan odalarda görüşme masası ile bu kişilerin rahat etmesi amaçlandı.

’"

Gaziantep Adliye’sinin ikinci katında 3 ayrı odada hizmet verecek olan Adli Görüşme Odaları’nda ses ve görüntü kaydı yapılmak suretiyle ifade ve beyanların alınması sağlanmakta. Ayrıca faille mağdurun yüz yüze gelmemesi için suça sürüklenen çocuklar, suçun mağdurları, aile içi şiddet mağduru kadınlar ve diğer suç mağdurları da gözetilerek mağdur çocuk ya da kadının psikolog eşliğinde bu odada ifadesi alınırken, savcılar yan tarafa kurulan Adli Gözlem Odası’ndan ifadeyi izleyip yönlendirecek. Adli Görüşme Odası’nda, mağdur çocuk ya da kadının ifadesi psikolog eşliğinde alınacak. Odaya konulan 2 ayrı kamera, odadaki görüntüleri yan taraftaki Adli Görüşme Gözlem Odası’na aktaracak. Adli Görüşme Gözlem Odası’nda bulunan cumhuriyet savcısı, hakim ve psikolog, sorularını psikoloğa kulaklık yoluyla sorduracak. Ancak karşısındaki çocuk, soruları onların sordurduğunu bilmeyecek. Adli Görüşme Odası’ndaki konuşmalar yan odadan duyulacak. Çocuğun mimik ve hareketleri, yan odadan kameralar vasıtasıyla görülebilecek. Adli işlemler, burada alınan ifadelere göre değerlendirilerek işleme konulacak.

’"

İfade verecek kişilerin kendilerini bir ev ortamında, daha rahat hissetmeleri ve dış etkilerden en az etkilenerek ifadelerinin alınmasına yönelik tasarlanan bu odalarda sadece ifade alınmakla kalmayıp psikolog, sosyal çalışmacı, pedagog ve ilgili muhataplarla görüşmeler gerçekleşecek.

’"

Savcılık ifadesi öncesinde mağdur veya suça sürüklenen çocuğun bir anlamda bu duruma hazırlanması amaçlanıyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?