TÜRKÇİMENTO Anadolu Buluşmalarının 3.’sü, Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ve Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir’in katılımıyla Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO) gerçekleştirildi. Buluşmada, Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım ve Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar da yer aldı.
Konukoğlu: Dünya’da tedarik zincirinin bozulmasıyla karşı karşıyayız
“Gaziantep’in sanayisine baktığımız zaman Türkiye’nin büyümesine büyük katkısı olduğunu görüyoruz” diyen Konukoğlu, “Gaziantep’in sanayisi mutfağı kadar büyük, zengin ve ününü salmış bir şehir. Aldığınız her nefeste, kullandığınız her şeyde mutlaka bir Gaziantep imzası vardır. Pandeminin bize öğrettiği birçok yenilikler olduğunu ve dünyanın da hızlı bir şekilde değiştiğini görmemek mümkün değil. Dünya’da tedarik zincirinin bozulmasıyla karşı karşıyayız. Elimizi neye atsak Dünya’nın her tarafında inanılmaz derecede hammadde kriziyle karşı karşıyayız. Birçok ülkede araba, bilgisayar üretilemiyor. Dünya’da yıllardır yürütülen ekonomik politikalarda mücadele ettiğimiz iki konu var: Biri enflasyon diğeri faiz. Birine dokunduğunuzda diğeri çıkıyor” diye konuştu.
“Çimento 500 TL değil 340 TL”
Çimento fiyatının banttan çıkışının 340 TL olduğunu söyleyen Konukoğlu, “Çimentonun yerli olan kısmı sadece taşı ve toprağı. Bunu pişirirken kömür yakıyoruz, kullandığınız enerjiler var bunları eklediğimizde maliyetimiz yukarıya gidiyor. Çin’den bizene diyorlar. Çin’de çimento 70 dolara satılıyor. Türkiye’de 340 TL. Birileri Çimento 500 TL oldu diyor. Bizim banttan çıkışımız 340 TL. Bunu alan bayi kâr mârjını üzerine koyuyor, nakliyesi var, üzerine KDV’sini koyun sonuçta benim elime geçen para 340 TL. Bugünkü kömür fiyatlarıyla hesap edersem bana maliyeti 410 TL” şeklinde konuştu.
“Böyle bir şey var mı ya?”
Çimentonun bir dairedeki payını rakamlarla örnek gösteren Konukoğlu, “150 metrekare bir dairede temeli dâhil olmak üzere komple bahçesine harcanan betonlar dahil olmak üzere toplam 70 metreküp beton harcanıyor bir daireye. Beton satış fiyatları metreküpü 300 TL. 70 metreküpü çarptığınızda 21 bin TL yapıyor. Bunun içindeki çimentonun payı da yüzde 35’tir. O da 9 bin TL yapar. Milyona daire satıyorlar, sattıkları dairenin içindeki çimentonun payı 9 bin TL. Bedava versek işe yaramaz. Bir tanesi bana söylesin 9 bin TL’yi almayayım kardeşim. Bir liraya sattıkları daireyi 500 liraya satsınlar biz de çimentonun 9 bin TL’sini almaktan vazgeçelim. Böyle bir şey var mı ya? Bu kadar maliyeti düşünmeden hareket edenler var. Bildiğimiz tek şey var üretim ve bizimle çalışan mesai arkadaşlarımız” dedi.