Pandemi döneminde neredeyse ikiye katlanan otobüs bilet fiyatları, yolcu sınırlaması kaldırılmasına rağmen düşmedi. 04 Temmuz, 2021, Pazar 16:18 Koronavirüs Salgını, sağlımızı olduğu kadar sosyal ve ekonomik yaşamımızı da etkiledi. Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin, 1 Temmuz itibariyle kaldırılması ile birlikte normale dönüş başlarken, yeni dönemde hayat pahalılığı daha da arttı. Temel tüketim maddeleri başta olmak üzere hemen her ürün ve hizmete yapılan zamlar, vatandaşları perişan etti.
"FİYATLARDA GERİYE DÖNÜŞ OLMADI"
Pandemi döneminde şehirler arası yolların kapatılması, otobüslere yüzde 50 oranında yolcu sınırlaması getirilmesi sonrası otobüs bilet fiyatları yüzde 50'den fazla oranda arttı. 1 Temmuz itibariyle başlayan Normalleşme adımları kapsamında şehirlerarası yolculuklara yönelik sınırlamalar kaldırıldı. Sınırlamaların kaldırılması ile fiyatların eski düzeylere dönmesi beklenirken, beklenen olmadı.
"EN KISA MESAFEYE GİDİŞ 50-70 TL"
Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde Gaziantepli vatandaşlar, 9 gün sürmesi beklenen Bayram için tatil planları yapmaya başladı. Otobüs bileti almak isteyen vatandaşlar, bilet fiyatları karşısında şaşkınlığa uğradı. Kente en yakın mesafe olan Hatay'da tatile gitmesi içi ödeyeceği kişi başına ödeyeceği ücret 50 TL ila 70 TL arasında oluyor. 4 kişilik bir ailenin en kısa mesafe olan Hatay'a gidiş için ödeyeceği ücret, 200 TL ila 280 TL arasında oluyor. Pandemi öncesi 25 TL olan Hatay otobüs bileti pandemi sonrasnda, yüzde 50'den fazla oranda arttığı görüldü.
İSTANBUL BİLETİ 250, ANKARA BİLETİ
160 TLPandemi dönemi öncesinde 150 TL civarında olan Gaziantep-İstanbul otobüs biletleri, pandemi döneminde yüzde 50 ila yüzde 100 oranında yükseldi. Arefe günü Gaziantep'ten İstanbul'a gidiş için alınacak bilet fiyatları, 180 ila 250 TL arasında değişiyor. Gaziantep-Ankara otobüs seferlerinde de bilet fiyatları arttı. Geçtiğimiz yıl 100 TL'den başlayan otobüs bilet fiyatları 120 ila 160 TL arasında değişiyor. "MALİYETLER ARTTI" Otobüs firmalarından yapılan açıklamada, maliyet artışlarının fiyatlarda etkili olduğunu kaydettiler. Açıklamada, Hâlâ pandemi öncesi dönemi tutturabilmiş değiliz. Var olan fiyatlar bakanlığın belirlediği fiyatlar, değişen bir şey yok. Maliyetler çok arttı. Köprü, otopark, mazot, yedek parçaya zam geldi. Her şeyin fiyatı yüzde 30, yüzde 40 arttı. Ama biz bakanlığın fiyatlarıyla devam etmek zorundayız. Bütün otoparklara, yollara zam gelirken otobüsler zamlara karşı nasıl mücadele etsin?" ifadeleri yer aldı.