USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

’Fıstık’ kardeşliği... Siirt’ten 14 kişilik heyet Gaziantep’e geldi

Siirt fıstığının üretiminde sulama sisteminin yaygınlaşması ve bu yolla dekar başına üretimin artırılması için fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 14 kişilik heyet, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde Gaziantep’e geldi. Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı ve Mega TV Genel Müdürü Arif Kurt’u da ziyaret eden heyet, Gaziantep’e yaptıkları ziyaretin faydalı geçtiğini söyledi. Ziyarette Arif Kurt’a heyet tarafından Türk Bayrağı işlemeli halı-seccade hediye edildi.

’Fıstık’ kardeşliği... Siirt’ten 14 kişilik heyet Gaziantep’e geldi
10-08-2018 21:02
Google News
 MEGA ÖZEL HABER  Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Siirt’te fıstık üretiminin artırılması amacıyla Gaziantep’e bir ziyaret programı düzenlendi.

Aralarında Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Siirt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve fıstık üreticisi Mucir Altuncu, Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak, Siirt Fıstık Birimleri Sorumlusu ve Ziraat Mühendisi Süleyman Tok, fıstık üreticisi Abdulaziz İlhan ve Siirt İl ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan’ın da bulunduğu 14 kişilik heyet, Siirt fıstığının üretiminde sulama sisteminin yaygınlaşması ve bu yolla dekar başına üretimin artırılması için fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Gaziantep’e geldi.

Gaziantep ziyaretlerinde Fıstık Araştırma Merkezi, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydınlar Un Fabrikası, Nizip İlçesi, Nizip Fıstıklar Derneği ve Fıstık Hali’ne gidip fikir alışverişinde bulunan heyet Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı ve Mega TV Genel Müdürü Arif Kurt’u da ziyaret etti.

’"

“BİZ FISTIK ÜRETİMİNİ YERİNDE GÖRMEK İSTEDİK”

Siirt’in tarımsal yönünün kuvvetli olduğunu; fakat çok fazla bilinmediğini söyleyen Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, “Antep ve Urfa’dan sonra fıstık üretiminin en fazla yapıldığı üçüncü il Siirt. Üç yüz bin dekar gibi bir alanda biz fıstık üretimi yapmaktayız. Antep ve Urfa’da bir milyon dönümün üzerinde yapılmakta ama aramızdaki şeyi kapatmayı hedefliyoruz. Bundan sonra hep fıstık üzerine çalışmayı bundan sonra devam ettirmeyi düşünüyoruz ama bundan sonraki amacımız da dönüme düşen verimi artırmayı amaçlıyoruz.  Antep bu işi başarmış durumda. Özellikle Antep merkezde ve Nizip’te sulu tarıma geçen yüz binlerce dönüm arazi var. Biz niye geldik; işte biz bunun için geldik.  Biz bu üretimi yerinde görmek istiyoruz. Bazen anlattığınız zaman kelimelerin kifayetsiz kaldığı durumlar oluyor. Ancak yerinde görmek, çiftçimiz bu durumu yerinde görmesi gerekiyor. Sabah saat 2’ye kadar Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü’ndeydik. Arkadaşlarımız hem teorik hem pratik konularda çiftçilerimize teknik elemanlarımıza eğitim verdiler. Şunu gördük bir çalışma yapılmış 4 çeşit alınmış denemeye, bunlardan bir tanesi de Siirt çeşidi. Siirt çeşidi kuru şartlarda 52 kilogramken sulu şartlarda  262 kilograma kadar çıkabilmektedir. Belki bu optimum şartlarda olduğu için biz 262’ye çıkamayız ama en azından biz ikiye katlamak istiyoruz. Biz de sulu şartlara geçmek istiyoruz, sulu tarıma geçmek istiyoruz. Çünkü artık büyütebileceğimiz arazi sınırlanmaya başladı. Arazimizi artırmaktan ziyade; o konuda çalışmalarımız devam edecek ama biz mevcut araziden de daha fazla verim elde etmek istiyoruz” dedi.

 “GAZİANTEP’TE TECRÜBE DAHA FAZLADIR”

Siirt İl ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan ise Gaziantep’e yaptıkları ziyaretle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Gaziantep ilimize gelmemizin sebebi Siirt’te fıstığı geliştirmek amacıyla, daha önce bu işi Gaziantep yapmış nispetiyle, bu işi daha güzel hem teorik hem pratik hem araştırma enstitüsünden hem buradaki tüccarlarımızdan şeylerden daha iyisini Siirt’te de uygulamak için Tarım İl Müdürlüğü’müzle beraber, üreticilerimizle beraber hem Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü’nü gezdik,  bugün tüccarlarımızı gezdik. Yarın da inşallah kısmet olursa bu sefer de üreticilerimizle beraber toplantımız olacak. Türkiye’de ve ilimizde fıstıkçılığı daha nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha modern tarıma geçebiliriz diye birimizden faydalanmak amacıyla, birbirimizden istifade etmek amacıyla… Bu bir başlangıçtır inşallah her zaman  bundan sonra sık sık bir araya gelip birbirimizden yararlanırız. Hem üreticiler hem buradaki teknik elemanlar; tabi ki burada Gaziantep’te, tecrübe daha fazladır. Yararlı bir gezi olduğuna inanıyorum.”

’"

Gaziantep’e gelme amaçlarının fıstığı dünyaya tanıtmak olduğunu belirten Fıstık Üreticisi Abdülaziz İlham, “Siirt ve Antep fıstığı kardeştir. Enstitüyü ziyaret ederek Siirt fıstığını daha iyi bir üretimle daha iyi güzel ırk olması nedeniyle dünyaya tanıtıp daha güzel tanıtımını yapmak üzere bilgi alış verişi nedeniyle geldik” ifadelerini kullandı.

“SİİRT FISTIĞININ EN BÜYÜK DEZAVANTAJI SULAMA SORUNU”

Siirt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Fıstık Üreticisi Mucir Altuncu da Gaziantep’e geliş amaçlarının Siirt fıstığının daha verimli, daha güzel ve kaliteli bir şekilde yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Altuncu, şöyle devam etti: “Bu gezimizin amacı, özellikle hastalıklarla mücadele ve tabi ki Siirt fıstığının daha verimli, daha güzel ve kaliteli bir şekilde nasıl yetiştiririz bunun uğraşı içerisindeyiz. Bu gezimiz tabi ki olumlu; sabahleyin biz Fıstık Araştırma Enstitüsü’ne gittik, oradaki yetkililer bize bu konuda bilgi verdiler. Tabi Siirt fıstığının en büyük dezavantajı sulama sorunu. Tabi ki bir sulama ya damla sulama sistemi ya da kapalı sulama sistemi… Tabi damla sulama sistemini biz Fıstık Araştırma Enstitüsü’nün bahçesinde gördük. Fakat tabi ki sulamadaki su gövde görmemesi gerekiyor. Siirt Fıstığı ya da Antep Fıstığı için en uygun sulama kapalı sulama. Bunun ilgili en uygun şekilde bir proje geliştireceğiz en kısa zaman içerisinde biz kendi ilimizde de aynı şekilde kapalı sulama sistemini geliştirerek ve bu projeyi hayata geçirerek daha yüksek verim ve daha kaliteli bir verim almayı amaçlıyoruz.”

“ÇOK YARARLI BİR GEZİ OLDU”

Gaziantep’e gelen heyetin arasında Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak da vardı. Mega TV’ye açıklamalarda bulunan Durak, şu ifadelerde bulundu: “Buraya geliş amacımız Siirt Fıstığını geliştirmek, tanıtımını yapmak, ayrıca fıstıkçılık alanında Antep’in baya bir mesafe katettiğini biliyoruz ve ileri bir sulama yöntemiyle daha fazla ürün alma durumuna geçtikleri için de biz de bu konuyu yerinde araştırıp görüp Siirt’te aynısını uygulamaktır. Yani bizde fıstıkçılık çok eski bir meslek olmasına rağmen bugüne kadar bunu değerlendiremedik. İşte son 10 – 15 yıldır rekoltemiz gittikçe artıyor, bunu daha da iyi bir yere getirmek için böyle bir gezi Tarım İl Müdürlüğü düzenledi. Biz de bizim de bir katkımız olsun, tanıtımı olsun. yerinde görüp inceleme olsun… Çok yararlı bir gezi oldu.”

’"

Ziyarette Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı ve Mega TV Genel Müdürü Arif Kurt’a heyet tarafından Türk Bayrağı işlemeli halı-seccade hediye edildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?