USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dülük, sahipsiz mi kalacak?

Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan Dülük Antik Kenti, sahipsiz bırakıldı. Antik kenti gezmeye gidenler tam bir hayal kırıklığı yaşarken, geçtiğimiz Kasım ayından bu yana devam eden soruna karşın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda yalnızca Mitra Tapınağının kapısının güçlendirildiği, personel eksikliği nedeniyle bölgeye güvenlik görevlisi görevlendirilmediği öğrenildi. 6 ayı aşkın süredir sahipsiz bırakılan Dülük Antik Kenti’ne Gaziantep kent protokolünün yeterli ilgiyi göstermedikleri görüldü.

Dülük, sahipsiz mi kalacak?
04-05-2021 00:58
Google News
Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan Dülük Antik Kenti, sahipsiz bırakıldı. Antik kenti gezmeye gidenler tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Hiçbir görevlinin bulunmadığı, korkuluk demirlerinin çalındığı binlerce yıllık antik kent, bakımsızlık ve duyarsızlık nedeniyle içler acısı halde bulunduğu ileri sürülmüş, söz konusu iddiaları 23 Kasım 2020 tarihli Gazetemizde
“DÜLÜK, SAHİPSİZ BIRAKILDI…”
başlıklı haberimiz ile dile getirmiştik. İŞTE O HABER… Dülük Antik Kenti içerisinde bulunan Mitra Tapınağı içerisinde yer alan korkuluk demirlerinin çalındığı, danışma kulübesinin talan edildiği, Antik Kent içerisinde bulunan mezar alanlarında hayvan ve insan dışkılarına rastlandığı ve en önemlisi tarihi alanda herhangi bir görevli bulunmadığı ileri sürüldü. Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ilk yerleşimin 600 bin yıl önce yapıldığı ifade edilen Dülük Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için 2008 yılında dönemin Şehitkamil Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı arasında imzalanan Dülük Alan Yönetimi Protokolü ile çalışma başlatılmıştı. Protokol kapsamında Dülük Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için önemli adımlar atılmıştı.
ŞOK GÖRÜNTÜLER!
Aradan geçen süreçte Şehitkamil Belediyesi tarafından bütün düzenlenmeleri yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Dülük Antik Kenti, bu andan sonra sahipsiz kaldı. Haber Merkezimize ulaşan görüntülerde, Dülük Antik Kenti’nde bekçi olmadığı, danışma kulübesinin talan edildiği, Mitra Tapınağı içerisinde bulunan korkuluk demirlerinin çalındığı görüldü. 600 bin yıllık geçmişe sahip olan Gaziantep ve Dünya tarihi için önem teşkil eden Dülük Antik Kentinin sahipsiz bırakılması kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Tarihi alanda herhangi bir görevlinin bulunmaması adeta kendini bilmez kişilere davetiye çıkarıyor. TALAN EDİLDİ!  Dülük Antik Kenti’nin başı boş halde bırakılması ile birlikte tarihi alanın kendini bilmez kişilerin insafına bakıldığı görüldü. Dülük Antik Kenti’nde bulunan danışma noktası başta olmak üzere, Mitra Tapınağı içerisinde ve antik kent çevresinin adeta talan edildiği görüntülere yansıdı. MİTRA TAPINAĞI’NDA KORKULUK DEMİRLERİ ÇALINDI 1998 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin katılımlı kazıları sonucunda ortaya çıkarılan Mitra Tapınağı da talandan nasibini aldı. Tapınak içerisinde bulunan gezi noktalarında yer alan korkulukların çalındığı görüldü. Söz konusu iddialara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden verilecek cevap merak konusu oldu.
” MANZARA DEĞİŞMEDİ!
Dülük Antik Kenti’nde yaşanan talan, bakımsızlık ve hırsızlık olayları sonrasında ulusal basın-yayın organlarında da gündeme gelmiş ancak Dülük Antik Kenti’nin durumuna ilişkin herhangi bir adım atılmamıştı. Aradan geçen 6 ayı aşkın süreçte Dülük Antik Kenti’nde yaşanan sorunların giderilmediği, Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü himayesinde olan alanda personel eksikliği nedeniyle görevlendirme yapılmadığı öğrenildi.
GAZİANTEP TURİZM DERNEĞİ, HAREKETE GEÇİYOR
Dülük Antik Kenti’nin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Tarık Aytekin, “Turizm İl Müdürümüzün ifadesine göre Mitra Tapınağının kapısında bir güçlendirme yapılmış ancak halen Dülük Antik Kenti’nde halen aynı görüntü devam ediyor. Personel yetersizliğinden dolayı Dülük Antik Kenti’ne personel verilmediği tarafımıza iletildi. Tam Kapanma sonrasında Dülük Antik Kenti’nin durumuna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışmalarımıza başlayacağız” dedi.
DÜLÜK ANTİK KENTİ Dülük
Antik Kenti Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan, bilinen ilk yerleşimi 600 bin yıl öncesine tarihlenen Dülük, “Antik Kent” ve “Kutsal Alan” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Antik yerleşim, Dülük Köyü’nün kuzey bitişiğindeki Keber Tepesi ve çevresinde toprak altındadır. Kutsal alan ise Dülük Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, Dülük Baba Tepesi'nde yer almaktadır. Dülük Mitras Tapınağı, Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin katılımlı kazıları sonucunda 1997-1998 yıllarında ortaya çıkarılmıştır. Anadolu’da bulunan Mitras Yeraltı Tapınağı’nın ilkidir. Şehitkamil Belediyesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi koordinatörlüğünde Mitras Tapınağı düzenlenmiş, aydınlatma sağlanarak gezi yolları oluşturulmuştur. Keber Tepesi’nin karşı sırtları, antik yerleşmenin nekropol (mezarlık) alanıdır. Burada çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarları mevcuttur. Mezarların içerisinde, dini ve mitolojik konulu kabartmaları olan lahitler bulunmaktadır. Dülük’te Keber Tepesi’nde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleotik Dönem'e ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Aynı dönemde barınma için kullanılan “Şarklı Mağara”da M.Ö. 600 bin yıllarına tarihlenmektedir. Bizans Dönemi'nde Dülük Kenti, Hititler'den beri süregelen kutsal şehir konumunu Başpiskoposlukla devam ettirmiştir. İslam akınları sonrasında oldukça tahrip olmuş, Başpiskoposluğun 7'inci yüzyılda Zeugma’ya taşınmasıyla birlikte dini merkez konumunu kaybetmiştir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?