USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Devlet-i Aliyye Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutmuş geleneği: “Haddi aştık…”

1299 yılında Osman Gazi dedemizin kurup adını bahşettiği Osmanlı İmparatorluğu, 1922 yılına kadar 3 kıtaya hükmetti, 6 asır boyunca İslam coğrafyasının koruyuculuğunu üstlendi. İmparatorluğun torunlarına miras olarak bıraktığı birçok gelenek olmasına karşın bunlardan b

Devlet-i Aliyye Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutmuş geleneği: “Haddi aştık…”
13-02-2022 12:12
Google News

Bilecik’e bağlı Söğüt ilçesinde kurulan Osmanlı Beyliği, zamanla devlete ve imparatorluğa dönüştü. Devletin yöneticilerine ilişkin anlatılan rivayetler kadar halkın benimsediği gelenekler de günümüze kadar tazeliğini korudu. Ancak, bu geleneklerden bazıları günümüzde ya unutulmuş, ya da unutulmaya yüz tutmuş vaziyette. Bu geleneklerin başında da “Haddi aştık” deyişi geliyor.

Osmanlı İmparatorluğu haddi aştık geleneği

Sultan Selim-i Evvel (I. Selim) döneminde Mekke ve Medine’deki kutsal emanetlerin İstanbul’a taşınması, dedelerimizi İslam coğrafyasının öncü devleti yapıyordu. Halkın da tıpkı hükümdarlar gibi Peygamber Efendimize (s.a.v) karşı sonsuz saygısı ve sevgisi vardı. “Haddi aştık” deyişi de böyle bir iklimde doğdu.

Osmanlı Halkının Efendimize Olan Sevgisinin Tezahürü: “Haddi Aştık…”

Rivayete göre, Osmanlı İmparatorluğu’nda birine yaş sorulacağı sırada; eğer kişinin yaşı 63’ü geçtiyse “Haddi aştık” deyişini kullandığı söylenir. Buradaki maksat, Peygamber Efendimizin (s.a.v) 63 yaşında (12, Rebiu’levvel Pazartesi) vefat etmesiyle ilgilidir.

Osmanlı İmparatorluğu gelenekleri

Halkın Efendimize duyduğu sonsuz saygı ve sevgiden ötürü, yaşça büyük kimseler bu deyimi yıllar boyu kullanmıştır. Günümüzde de ara ara hatırlanan bu deyiş, İmparatorluğun unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri arasındadır.

“Hanende Saadeti Buldun Mu?”

Yine Osmanlı İmparatorluğu döneminde halk arasında evlilik ve bekârlık durumları doğrudan sorulmazdı. “Evli misin?”, “Bekar mısın” soruları karşıdaki kişiyi incitmemek için tercih edilmezdi. Bunun yerine daha zarif bir ifade tercih edilir ve “Hanende saadeti buldun mu?” diye sorulurdu. Bekâr olan kimseler de bu soruya “Hanem virane” cevabını verirdi.

Hanende saadeti buldun mu geleneği

Tıpkı “Haddi aştık” geleneği gibi “Hanende saadeti buldun mu?” sorusu da unutulmaya yüz tutmuş incelikler arasında yer alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?