USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Gaziantep Mozaik Yarışması Düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’nun 100’üncü yılı münasebetiyle, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) Gazikültür tarafından kentin sembollerinden olan mozaikle ilgili Gaziantep Mozaik Yarışması düzenlendi.

Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Gaziantep Mozaik Yarışması Düzenlendi
03-11-2023 15:58
03-11-2023 16:01
GAZİANTEP
Google News

Zeugma Mozaik Müzesi Sergi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreninde, GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey, Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve yarışmanın seçici kurul üyesi ve mozaik sanatçısı Mehmet Yılmaz konuşma yaptı.

Yarışmada jürinin kararlarıyla birincilik kürsüsüne Habibe Babacan otururken, Babacan’ı, sırasıyla Gülgün Gümüş ve Ayten Aktaş izledi. Derece alan ilk üç isme para ödülü verilirken, Canan Öztürk, Müjgan Kav ve Taner Ünlü ise mansiyon ödülü almaya hak kazandı.

Öte yandan Fiziksel Engelliler Vakfı ve Görme Engelliler Vakfı’na da katkılarından dolayı jüri özel ödülü verildi. Daha sonra protokol ve katılımcılar, 105 eserden oluşan mozaik sergisini gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Mozaik sergisi, 8 Kasım 2023 tarihine dek, 10.00-16.00 saatleri arasında Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

GÜZELBEY: GAZİANTEP GERÇEKTEN DE TARİHİN KAVŞAK NOKTASI

GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey, burada yaptığı konuşmada, Gaziantep’in antik kentler bakımından zenginliğinden ve bu bakımdan medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu belirterek, “Gaziantep'in kültür ve sanat hayatının ne kadar kadim bir geçmişe sahip olduğunu bugün bir kez daha anlıyoruz. Mozaik sanatı için dünyanın en önde gelen kazı alanlarından biri olan Zeugma antik kenti, Büyük İskender'in komutanlarından biri tarafından kurulmuştu. Bu topraklarda büyük bir medeniyet teşekkül etmişti. Ardından bu topraklara Hz. Ömer'in komutanları geldi. Sonrasında Yavuz Sultan Selim bu topraklarda konakladı. İstiklal Harbimizin en önemli aşamalarından biri olan Antep Savunması bu topraklarda yaşandı. Gaziantep gerçekten de tarihin kavşak noktası. Bu topraklar medeniyetlerin buluşma noktası. Bu topraklarda sanatın tarihi çok eski. Bize düşen bu sanatsal mirası korumak ve yaşatmak” dedi.

YAKAR: SANAT, MİLLETİ BİR ARADA TUTAR VE GELECEĞE TAŞIR

Sanatın milleti bir arada tutan ve geleceğe taşıyan maya olduğunu belirten Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, “Gazikültür olarak kültür, medeniyet ve sanat şehri olan Gaziantep'in sanat yaşamını desteklemek için yarışmalar düzenliyor, yayınlar yapıyoruz. Bugün de bu yarışmalardan birinin, Cumhuriyet'in 100. Yılında Gaziantep Mozaik Yarışması'nın ödül töreninde bir aradayız. Gaziantep kültürü için bugüne kadar 75 kitap yayımladık. Onlarca belgesel ve film çektik. Fotoğraf yarışmaları, sergileri düzenledik. Sanat, milleti bir arada tutar ve geleceğe taşır, buna inanıyoruz. Bize köklerimizi, medeniyet kodlarımızı hatırlatır. Gaziantep'in köklü mirasını korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmaya, üretmeye, emek vermeye devam edeceğiz. Dereceye girenler başta olmak üzere yarışmaya katılan tüm sanatçılara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

YILMAZ: HAYALİMİZ GAZİANTEP’İN MOZAİK SANATI KONUSUNDA ULUSLARARASI BİR MERKEZ OLMASI

Yarışmanın Seçici Kurul üyesi ve mozaik sanatçısı Mehmet Yılmaz, mozaik alanında Gaziantep’in öneminden bahsederek, “Gaziantep mozaik sanatının doğup geliştiği, dünyaya yayıldığı bir coğrafyada bulunuyor. Amanoslardan Fırat Nehri'ne uzanan bu bereketli topraklar hem ticarette hem de sanatta dünyaya yön vermiş. Bu yarışmayı 2015 yılında da yapmıştık. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında bir kez daha gerçekleştirdik. Hayalimiz Gaziantep'in mozaik sanatı konusunda Uluslararası bir merkez olması” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?