Şehitkâmil’deki fıstık tarlalarını ziyaret eden Yılmazkaya, CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Yunus Emre Özmen, Kadın Kolu Başkanı Dilber Kurtal ve kadın kolları ile birlikte tarlalarda çalışan işçilerle birlikte fıstık toplayarak üretici ve çalışanların dertlerini dinledi.
“Büyük sıkıntılar ve özveriyle yetiştirilen Antep’in yeşil altını olan Antep fıstığı kentimiz için çok değerli bir ürün olduğu gibi binlerce ailenin geçim kaynağı” diyen Yılmazkaya, hem üreticinin hem de çalışanların dertlerini dinlediği ziyarette, iktidarın Antep fıstığına biran önce sahip çıkması gerektiğini vurguladı.
“Kuraklık, beyazsinek, gübre ve mazot fiyatları çiftçimizin üreticimizin belini bükmüş. Kapatılmış olan Güneydoğu Birliğinin açılarak Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illerindeki fıstık üretimine taban fiyat uygulaması yapılarak üreticiye güvence vermeli” diyen Yılmazkaya, “Devlet gereken desteklemeyi vermezse, bu olumsuz koşullar nedeniyle 5-6 yıl sonra Antep fıstığına hasret kalacağız” dedi
FINDIĞA, ÇAYA VAR FISTIĞA YOK!
“Fındık üreticisi, çay üreticisi devlet eliyle korunurken, taban fiyatlaması yapılırken neden fıstık üreticisi destek görmüyor?” diyen Yılmazkaya, “Antep fıstığı üreticilerine de mazot, gübre, ilaç desteklemeleri yapılmalı, taban fiyat desteği biran önce verilmeli” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunana Yılmazkaya, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Fıstık fiyatını üretici lehine dengeleyen ve üreticiyi koruyan Güneydoğu Birliğinin kapatılmasıyla birlikte piyasadaki belirsizlik 10 yıl süresince Antep Fıstığı üreticisi aleyhine gelişti.
10 yıl önce kapatılan ve fıstığın taban fiyatını belirleyerek stokçulara fırsat vermeyen merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Birlik biran önce açılmalıdır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan Antep fıstığının bu kadar değersizleştirilmesi kabul edilebilir değildir. Kuraklıkla, fıstık ağaçlarındaki hastalıklarla, üretim maliyetlerinin yüksekliğiyle mücadele eden Antep fıstığı üreticileri rekolte düşüklüğünün yanı sıra birde taban fiyat olmadığı için büyük mağduriyetler yaşamaktadır.
Hükûmetin fıstık üreticisini koruyucu, taban fiyatı düzenleyici politikaları bir an önce hayata geçirmesi gerek!” ifadelerini kullandı.
Antep fıstığı üreticilerine bereketli ve bol kazançlı bir yıl dileyen Yılmazkaya, “Hükümet Antep fıstığına üvey evlat muamelesi yapıyor! Maalesef fıstık üreticisi fındık üreticisi kadar değer görmüyor!” diyerek Hükümetin Antep fıstığına uyguladığı çifte standartta isyan etti.