USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bulgur Festivali’nin 7 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı

Gaziantep’in ev sahipliğini yaptığı Bulgur Festivali’nin 7 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı.

Bulgur Festivali’nin 7 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı
29-05-2016 18:49
Google News
Bulgur Festivali’nin sonuç bildirgesi, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural, yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı toplantıda açıklandı. 

Festival alanında bulunan Seminer Çadırı’nda açıklanan bildirgeyi Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu okudu.

Tiryakioğlu, ‘‘Gaziantep bu etkinlikle ülkemizde yapılan en kapsamlı ve özgün etkinliklerden birini gerçekleştirdi. Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) tarafından düzenlenen festivalde geleneksel en zengin mutfak kültürünü korurken aynı zamanda mutfakta sınırları kaldıran Kreatif Şehirler Ağında sürdürülen bir festival olmasından yola çıkıldı. Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Bulgur Sanayicileri Derneği ile şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların da desteklediği etkinliğe çok sayıda yerel, ulusal ve uluslararası şefler, gurmeler ve gazeteciler katıldı. Festival, yerli ve yabancı medya tarafından büyük ilgi ile takip edildi. Halen de ediliyor. Gaziantep mutfağı Anadolu’nun bereketli toprakları üzerinde yaklaşık 10 bin yıldır yaşayanların doğal çevresi, tarihsel dokusu, kültürü, sanat varlıkları ile oluşturduğu geleneksel kültürü ifade ediyor. UNESCO’nun taşınamaz kültür varlıkları olarak tanımladığı ülke mutfakları dünyada bilinir ve saygınlık kazanıyor. Bu coğrafya ya bilinirlik ve ekonomik kaynakta kazandırıyor. Bir yandan dünya kültürler ile ortak noktalarda buluşurken öte yandan farklılıklarımızı korumaya çalışarak mutfağımızı tanıtıyoruz. Bulgurun tüm sırlarını içeren kazanın ateşini yakmayla başlayan Bulgur Festivalinde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, yemek yarışmaları yapıldı. Festivalde alanında uzman birçok ismin katılımıyla gerçekleşen panel, seminer, kültürel etkinlikler, konser, halk oyunları ve çocuklara yönelik çeşitli aktivitelerde yer aldı. Ulusal ve uluslar arası arenanın birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensupları, ünlü sanatçı, şef ve sektör temsilcilerinin katılımıyla renklenen Bulgur Festivali, bulgurun yerelden evrensele taşınmasına aracılık etti." dedi. 


STRATEJİK KATKI SAĞLAYACAK



"Bulgur Festivali Gaziantep’in ve bulgura imzası olan her Anadolu şehrimizin dolayısıyla ülkemizin turizme ve sosyal ekonomik refahına stratejik katkı sağlayacak" diyen Tiryakioğlu, "Festivalin gelecek senelerde başka illerimizde, daha sonraki aşamalarda da yurt dışında yapılmasını hedefliyoruz. Bulgur Festivali etkinliğinin yerel, ulusal ve uluslararası katılımcıları yerel, ulusal ve uluslar arası platformda gastronomi alanında söz sahibi otoriteler, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde mutfak yazarları ve basın mensupları, , yerel, ulusal ve uluslararası profesyonel aşçılar ve mutfak dernekleri, beslenme uzmanları ve yerel mutfak temsilcileri, akademisyenler ve mutfak okulları, yerel ve ulusal düzeyde öğreticiler, Bulgur Festivali etkinliğinde ortaya çıkan düşünceler ışığında aşağıdaki maddeler çerçevesinde çalışma yapılması öngörülmektedir" şeklinde konuştu. 


7 MADDELİK SONUÇ BİLDİRGESİ 



7 maddelik sonuç bildirgesinde "1. Gastronominin turizmin gelişiminde ve gelişmesi yolunda adımlar atmak. 

2. Dünyanın en eski buğdayının bu topraklarda bilinen ama daha da önemlisi bilinmeyen sır lezzetlerini yeniden keşfettirmek. 

3. Bulgur çeşitliliği, pişirme teknikleri sağlık yönünde faydaları gibi bulgur hakkında bilinmeyen birçok konuyu öğrenmek ve öğretmek. 

4. Topraklarımızda kalmış bu ürünün ülkemizde ve ülke dışında yabancı kültürlerle tanıştırmak, dünya pazarında marka haline getirmek. 

5. Uluslararası şeflerin katılımlarıyla, tatların ve mutfakların birbirleriyle nasıl etkilendiği neden ortak duyguyu barındırdığını hissettirmek. 

6. Yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirleri ortak bir keyif noktasında kaynaştırmak, bulgurun ana vatanında lezzetler açılımında ev sahipliği yapmak. 

7. Geleneksel yöntemlerle üretilen mutfak ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara taşınmasına katkıda bulunmak. 

Sürdürüle bilir bir projeyle bulguru uluslararası yemek literatürüne kazandırmak, Anadolu, Mezopotamya, Ortadoğu ve hatta Balkanlarda yaşayan farklı halkların binlerce yıldır birikmiş mutfak kültürünün buluşma noktası olmak. Tatların ve mutfakların birbirine nasıl etkilendiğini neden ortak duyguyu barındığını hissettirmek. Yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimizin ortak kaynaştırmak. Bölgenin ve dolayısıyla Anadolu’daki diğer şehirlerin gelecekte bu tür organizasyonda öncü olabileceği projeler ve iş birlikleri olasılıkları için stratejik bir katkı sağlamak. Gaziantep’in tanınırlığını birkaç misline katlanarak uluslar arası boyutu etkilemek. Çok önem verilen ve kültürel operasyonlar önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir bir proje olarak devam ettirmek. Gaziantep festivallerle de dünya gastronomi de konuşulur hale getirmek’’ ifadeleri yer aldı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?