Ocak 2018’deki yükselişiyle 20.000 dolar barajını aşan Bitcoin, ardından hızla değer kaybetti ancak Mayıs 2020'deki yarılanmanın ardından yükselmeye başladı. 2021 başında ise 40 bin dolar seviyesini aştı. Ardından gelen düşüşe rağmen uzun vadede yatırımcısına en çok kazandıran kripto para birim olarak dikkat çekiyor. Ancak konuya biraz uzak olanlar için 2017'den bu yana devam eden “Bitcoin ya sıfıra düşerse?” endişesi devam ediyor.
Önce Bitcoin'in kripto para piyasasında ne kadar yer tuttuğuna yakından bakalım:
Ocak 2018’de tüm kripto paraların toplam piyasa hacmi 835 milyar dolara çıktığında Bitcoin’in tek başına piyasa hacmi yaklaşık 300 milyar dolardı (%35). 2018'deki kritik düşüş ile toplam piyasa hacmi 130 milyar dolarken, Bitcoin tek başına bu hacmin 67 milyar dolarını karşılıyordu (%51). 2021'deki yükselişinde ise 1 trilyon 67 milyar dolara ulaşan toplam piyasa hacminde Bitcoin'in payı 711 milyar dolara kadar çıktı (%72). 2021'deki değer kaybının ardından Bitcoin piyasa hacminde %67 oranında yer tutuyor.
Buradan çıkartılabilecek en önemli sonuç Bitcoin'in tüm kripto paralar arasında giderek artan bir ağırlığa sahip olması, piyasaya hükmettiği pozisyonu perçinlemesi. İşte bu nedenle Bitcoin'in değer kaybı yaşaması doğal olsa da 0 dolara düşme ihtimali iyiden iyiye azalıyor.
Bitcoin aniden dijital altın olmaktan çıktı, bir anda sert şekilde düşüş yaşadı. Peki bu durumda diğer kripto paralara ne olacak?
Piyasalarda işlem gören Bitcoin dahil neredeyse tüm kripto paraları birer ağaç olarak düşünün. Tabelasında “Kripto Para Ormanı” yazan sanal bir milli parkın içerisindesiniz. Ağaçlar, ne kadar sularsanız o kadar büyüyüp, o kadar çok meyve veriyorlar. Eğer sulanmazlarsa çürüyüp yok olma riskleri var, tıpkı gerçekte de olduğu gibi. Bitcoin bu sanal ormandaki en büyük ağaç. Ele aldığımız ihtimal ise onun susuz kalıp günün birinde ölecek olması. Çoğu piyasa analisti ve uzmana göre Bitcoin’in yok olduğu bir senaryoda Ethereum ve Ripple gibi birimler, ormanın yeni efendisi olacaklar. Dünya ekonomik tarihine baktığınızda, en büyük ağacın sürekli değiştiğini görürsünüz. Antik çağlarda Roma İmparatorluğu'nun para birimi dünya piyasasına hükmederken bir dönem Asyalı para birimlerinin, bugün de doların en büyük ağaç olması gibi.
Değer algılarımızı değiştiren tek şey, kripto paranın fiziksel karşılığının olmaması. Bu durumu doğal karşılayan, dijital okuryazarlık düzeyi yüksek bireylerin sayısı arttıkça, bu bireyler dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başladıkça kripto paralar geleceğin en büyük finans seçenekleri arasında yer alacaklar. Belki de ormanın kralı olacaklar.
Bitcoin nasıl 0 dolara kadar düşer?
Tüm yatırımcıların bir anda Bitcoin ekosistemini terk etmeleri gerekir, tüm madencilerin sistemlerini kapatmaları gerekir ki bu imkansıza yakın bir ihtimaldir. Eğer o ağacı kökten kesmek isterseniz, internetin fişini çekmelisiniz. Bu acımasızlığın bedelini sadece Bitcoin değil; günümüzde tüm dünya, belki de tüm insanlık öder. Kısaca, en acımasız ihtimalde bile Bitcoin’in 0 (sıfır) dolara düşmesi imkansıza yakındır.
Eğer olur da Bitcoin yatırımcıları sistemden çıkarlarsa, etkileri kripto para piyasalarının ötesine geçer. Şu sıralarda evinizi bile Bitcoin ile satın almak mümkün. Bir anda Türk lirasının tedavülden kalkması durumunda neler yaşardık bir düşünün... Bitcoin bir anda sıfırlanırsa, aklınıza gelenlerin küresel çapta gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Böyle bir ortamda yatırımcıların yeni hedefi, alternatif olarak görülen, toplam piyasa hacimleri Bitcoin’e yakın olan kripto paralar olacaktır.
Öyle ya da böyle, Bitcoin birgün yok olacaksa, bu aniden değil zamanla olacak. Yerini yeni ağaçlara, yeni kripto para birimlerine bırakacak. Bu süre zarfında ona bağlı olarak yaşayan canlılar (yeni nesil teknolojiler) çeşitlenecek, bilimsel temeller atılacak, belki de yeni bir ekonomik düzen oluşacak. Belki Bitcoin bu düzende günümüzün altını gibi olacak.