USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bayramda Mide Hastalıkları Artıyor

Ramazan boyu oruç sebebiyle aç kalan mide, bayramda aşırı yemek yüklenmesiyle karşılaşınca bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Bayram süresince sağlıksız ve düzensiz beslenmek, yağlı yemeklere ve tatlıya fazla rağbet etmek mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Özellikle mide hastalıkları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Bayramda Mide Hastalıkları Artıyor
15-07-2015 18:53
Google News
Mide hastalıkları bayramda artıyor

Bayramlar birçok insanın heyecanla beklediği özel günlerden biridir. Kişilere kattığı anlam ve coşku sebebiyle de adeta bir şölen havasında geçirilir. Bayrama özel yemekler pişirilir, ikramlıklar ve tatlılar hazırlanır. Ancak bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmek birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında artışlar bayram süresince daha fazla yaşanır. Bu sebeple reflü, gastrit gibi mide hastalıkları olan kişilerin bayramda daha özenli davranmaları gerekir.

 

Daha fazla yemek yeniyor

Ramazan boyunca oruç sebebiyle aç kalan kişilerin genellikle bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettiğini söyleyen Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, “Bu durum psikolojik olarak normal kabul edilebilir ancak sağlık açısından doğru değildir. Bayramda kalabalık bir şekilde sofraya oturmak ve yemek yemek oldukça keyiflidir. Ancakbilinçsizce her besini ölçüsüzce yemek, belli bir düzene alışan metabolizmanın tepki vermesine sebep olabilir. Bu durum kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra sağlıklı bireyler için de risk yaratabilir.” dedi.

 

Azı karar çoğu zarar

Bayramda gereğinden fazla yemek hazım problemlerine, midede gaz oluşmasına, mide bulantısına/ekşimesine ve ağrısına sebep olabilir. Ayrıca bağırsak sistemi rahatsızlıkları da görülebilir. Aşırı yağlı ve etli gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Et ve et ürünlerinin sindirimi zor olduğundan mideye rahatsızlık verebilir. Bayramda beslenme düzeninin sebze ve meyve ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir.

 

Bayramda çok şerbetli ve unlu tatlılar tüketmenin, çikolata ve lokum gibi ürünler yemenin kandaki kolesterol ve yağ oranını yükseltebildiğine dikkat çeken Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, “Özellikle ailesinde kalp, hipertansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir. Eğer tatlı yenmek isteniyorsa da sütlü tatlılar tercih edilmelidir.” diyor.

 

Israrlara karşı dirençli olun

Toplumumuzda genellikle ikram edilen yiyecek ve içeceklerde ısrarcı davranılır. Böyle bir durumda kontrollü olunmalı, kalorisi yüksek olan besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bir defadan bir şey olmaz düşüncesiyle hareket etmek geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.

 

Az ama sık yiyin

Vücudun eski düzenine dönebilmesi için bayramda beslenme düzenine daha yumuşak ve sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğini belirten Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, “Bayram süresince mide sorunlarının yaşanmaması için gün içinde az ama sık beslenilmelidir. Öncelikle güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Sağlıklı bir sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır.  Böylelikle güne daha enerjik başlanabilir ve gün boyunca fazla yemek yeme ihtiyacı da hissedilmez. Tabi gün içinde hiçbir öğün de atlanmamalıdır.” diyor.

 

Sıvı kaybına dikkat!

Ramazan süresince su tüketiminde azalmalar olduğundan vücuttaki sıvı kaybının telafisi için günde 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan ürünler mide sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu içeceklerin yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitkisel çaylar içilebilir.

 

Hareket şart

Bayram süresince de fiziksel hareketlerin şart olduğunu söyleyen Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, “Yaz sıcakları kişilerde rehavete sebep olabildiğinden yemek sonrası hemen uzanılmamalıdır. Bunun yerine gün içinde kısa yürüyüşler yapılabilir. Böylece Ramazan boyunca tembelleşen metabolizma da hızlandırılmış olur. Fiziksel aktivitenin; hazmı kolaylaştırdığı, bağırsak hareketlerini arttırdığı, kan şekerini ve kolesterolü azalttığı unutulmamalıdır. Ayrıca mide doluyken spor yapmaktan, yüzmekten ya da koşmaktan da kaçınılmalıdır. Çünkü bu tarz aktiviteler mide spazmına sebep olabilir.” dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?