Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ertuğrul Kılıç, vatandaşların maske, sosyal mesafe ve temizlik konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Virüsün, eskiye göre mevsimsel olarak daha etkin olduğunu kaydeden Başhekim Doç. Dr. Ertuğrul Kılıç'la pandemi sürecinde yoğun bakımı ve Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinin bu süreçte ne tür hizmetler verdiğini konuştuk.
Gaziantepliyim. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. 2000 yılından itibaren değişik kadrolarda Gaziantep'te hekim olarak görev yapmaktayım. Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olup Anestezi ve KBRN (kimyasal Biyolojik Radyoaktif ve Nükleer olaylar) alanındaki bilimsel çalışmalarım ile 2019 yılında Doç. Dr. unvanını hak kazandım. Halen Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi Başhekimi idari kadrosunda halkımıza ve devletimize hizmet vermekteyim.
“VİRÜSÜN DAHA ETKİN OLDUĞU BİR ZAMAN DİLİMİNDEYİZ”
Pandemi sürecinde pik dönemini yaşıyoruz. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Biyolojik salgınların kendine has kuralları vardır. Bizler de bu duruma bilimsel kurallara uygun tedbirler almamız gerekiyor. Mevsim şartlarına göre virüsün daha etkin olduğu bir zaman dilimindeyiz. Şehrimizde insan yoğunluğunun fazla olması çok daha hassas olmamızı gerektiriyor. Bu dönemde halkımızın sosyal olarak kendini izole etmesi toplu buluşmalar ve bir araya gelme gibi buluşmaları ertelemesi gerekiyor. Bu salgında kanıtlanmış en iyi korunma yönteminin maske sosyal mesafe ve temizlik olduğunu lütfen unutmayalım.
“KORONAVİRÜS SALGININDA DİNLENME VE SOSYAL HAYATTAN UZAK KALMAK ÖNEMLİ”
Reanimasyon uzmanısınız, bu süreç solunum yollarında ciddi sıkıntı yaratan bir hastalık. Yoğun bakımda nasıl bir süreç yaşanıyor? Anlatabilir misiniz?
Bu hastalığa yakalandığınız zaman çok zor bir süreç bekliyor o yüzden öncellikle yakalanmamak tedbirli olmak en önemlisi. Hastalık süreci başlar ise hastalarımızın yaklaşık %10-15'nin yoğun bakım ihtiyacı doğmaktadır. Bu oldukça yüksek bir oran olup çok zor bir dönemdir. Bizi de hastayı da ciddi anlamda yıpratmaktadır. Tedavi süreçi tamamlandığında dahi bu hastaların nekahet dönemi uzun olup, Dinlenmeleri dolayısıyla iş ve sosyal hayattan uzak kalmaları gerekmektedir. Bu yüzden öncelikle korunma kurallarına uyma çok daha etkin yöntemdir.
SÜREÇ UZARSA BİZLER DE YIPRANACAĞIZ
Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi olarak uyguladığınız tedavi yöntemlerinden, hastanenin bu süreçte verdiği hizmetlerden ve kapasitenizden bahseder misiniz?
2020'nin ocak ayında dünyanın yakın zamanda ciddi anlamda salgın ile karşılaşacağını bilimsel yayınlardan tahmin ediyorduk. 13.01.2020 tarihinde hasta içi ilk bilimsel toplantımızı yaparak hazırlıklara başladık. Şubat ayında hastane içi algoritmamızı hazırlayarak aynı ay içinde biri halka açık olmak üzere toplam 10 eğitim toplantısı yaparak hazır hale gelmeye çalıştık. Hastanemizin imkanlarını sonuna kadar kullanarak bilime uygun sağlık hizmeti verme gayreti içindeyiz. Bildiğiniz üzere ülkemizde ve ilimizde mart ayından itibaren bulaş olan hastaları hastanelerimize almaya çalıştık. Biz de Sağlık Bakanlığımızın rehberine sadık kalarak uluslararası literatürden destek alarak sağlık hizmeti vermeye ilk günkü azimle devam etmekteyiz. Uzun bir süreç yaşadık, eğer toplum olarak kurallara uyma noktasında yetersiz kalırsak bu süreç daha da uzayacak, bizleri de zorlayacak yıpratacaktır. Bu yüzden lütfen kurallara uyalım.