USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Atay, Genel Kurul’da Gaziantep’in sorunlarından bahsetti

Gaziantep MHP Milletvekili Sermet Atay bugün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Atay, yaptığı konuşma da Gaziantep’in ihracat rakamlarını Meclis Genel Kurulu’na sundu. Gaziantep’in kuraklık sorununu da dile getiren Atay, “Barak ovası sulama projesi hızlandırılmalı, gerekli yatırımlar yapılarak, bu potansiyel ekonomiye kazandırılmalıdır” dedi.

Atay, Genel Kurul’da Gaziantep’in sorunlarından bahsetti
12-01-2022 17:07
12-01-2022 17:09
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep MHP Milletvekili Sermet Atay TBMM Genel Kurulu’nda kürsüye çıktı. Gaziantep’in ihracat rakamlarını değerlendirerek Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu bölgesi toplam ihracat rakamlarında önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Gaziantep sanayisi lokomotif bir rol üstlenmiştir

Türkiye’de ihracat verileri bir önceki yıla göre %32,9 artmıştır diye belirten Atay; Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere bakıldığında, ihracatımız bir önceki yıla göre %32,9 artarak 225,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu verilere göre ülkemizin ihracat oranı, ithalatın %84’ünü karşılayacak seviyelere gelmiş ve dış ticaret fazlası verme hedefine yaklaşılmıştır. Gaziantep sanayisi, bu rakamlarda lokomotif bir rol üstlenmiştir.  10 milyar 92 milyon 165 bin dolar ihracat gerçekleştiren gazi şehrimiz, bölgesinin de amiral gemisi konumundadır. 11 milyar 717 milyon dolarlık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam ihracatının içerisindeki, Gaziantep payı düşünüldüğünde söylediklerimizin anlaşılması daha da kolaylaşacaktır” dedi.

Gaziantep’teki ihracat verilerini de paylaşan Atay, Halıda yüzde 22,9 artışla, 2 milyar 273 milyon 971 bin dolar, Tekstil ve hammaddelerinde yüzde 36,7 artışla, 1milyar 855 milyon 357 bin Dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 23,5 artışla, 1 milyar 163 milyon 118 bin dolar, Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüzde yüzde 9,9 artışla, 409 milyon 124 bin dolar ihracat şehrimizde  gerçekleştirilmiştir.2021 yılında Gaziantep’ten ilk defa ihracat yapan firma sayısı 116’ya yükselmiş olup, bu durum gelecek yıllar için ihracatın arttırılma hedeflerine, emin adımlarla ilerlediğimizin ispatı niteliğindedir. Alan olarak Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip şehrimiz, 6 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 240 bin kişiye iş imkânı sunmaktadır” diye belirtti.

Gaziantep en çok ihracat yapan iller arasında 5. sırada

Gaziantep’in ülke genelinde en çok ihracat yapan şehirler arasında 5. Sırada olduğunu vurgulayan Atay, “Gaziantep, ihracatın ithalatı karşılama oranında %137’lik bir başarı elde ederek, ülkemizin dış ticaret fazlası verme hedefine, ciddi katkılar sunmaya devam etmektedir. Sanayi yatırımları devletimizce ciddi anlamda teşvik edilmekte, gereken adımlar bürokratik engellere takılmadan atılmaktadır. 1969 yılında temelleri atılan ve 43 milyon metrekareyi aşan alanı ile Türkiye’deki en büyük organize sanayi bölgesi olan, Gaziantep organize sanayi Bölgesi’nin genişleme alanı ve Fırat Nehrinden kullanma suyu hattı yapım işi protokolü, sanayi bakanlığımızca imzalanmıştır. Konuya ilgisi ve desteğinden dolayı sanayi bakanımız sayın Mustafa Varank’a teşekkür ederiz” diye kaydetti.

               

Gaziantep’te direk uçuş noktaları arttırılmalıdır

Gaziantep’te direk uçuş noktalarının arttırılması ve mevcut direk uçuş noktalarına sefer sayılarının arttırılmasını talep eden Atay; “Gaziantep havalimanı yeni terminal binası açılışını, sayın cumhurbaşkanımız ile birlikte geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Gelişen ihracat ve ilimiz ekonomisinde ciddi katkısı bulunan Gaziantepli üreticilerimizin, yoğun ticaret yaptığı Irak’ın Erbil kentine, Gaziantep’ten direk uçuş sağlaması ile ilgili gerekliliği, daha önce belirtmiştik.  Bu direk uçuş imkânı sağlanmış olup, diğer direk uçuş noktalarının arttırılması ve mevcut direk uçuş noktalarına sefer sayılarının arttırılması talebimizi yineliyoruz” diye söyledi.

“Fırat akar Antep bakar” 

Gaziantep’in kuraklık sorunu da dile getiren Sermet Atay, Fırat Nehri ilimiz sınırları içerisinden geçse de su kaynağından yeterince faydalanamıyoruz diye belirterek Barak Ovası sulama projesi hızlandırılmalıdır” dedi.

Atay; “Gaziantep sanayi üretiminde olduğu gibi tarımsal üretimde de büyüme potansiyeline sahip bir bölgedir. Bölgemizde, tarımsal üretimin en büyük problemi kuraklıktır. Öyle ki şu ana kadar metrekare başına düşen yağış miktarı 100 litrenin altındadır. Bu durum özellikle hububat ekimini vurmakta, gün geçtikçe hububat ekiminin azalmasına ve yerini dikili tarıma bırakmaktadır. Kaldı ki dikili tarım da hububat kadar olmasa bile kuraklık dolayısı ile düşük rekoltelerle seyretmektedir. Dünyanın en büyük su kaynaklarından olan Fırat nehri, ilimiz sınırlarından geçse de bu su kaynağından yeterince faydalanamadığımız bir gerçektir. İklimi yılda iki, hatta üç ürün almaya uygun olan barak ovası, sulama probleminden dolayı bu potansiyelini kullanamamaktadır. “Fırat akar Antep bakar” deyişi bu durumu özetlemektedir. Barak ovası sulama projesi hızlandırılmalı, gerekli yatırımlar yapılarak, bu potansiyel ekonomiye kazandırılmalıdır” diye vurguladı.

Fıstık ve zeytinyağı üreticilerine organizasyon sağlanmalıdır

Gaziantepli çiftçilerimizin hem kazançları arttırılmalı hem de üretim eğitimleri verilmeli diye vurgulayan Atay, “Gaziantep fıstığı üreticileri, kooperatif benzeri bir birlik çatısı altında organize edilmelidir. Üretimi yapan çiftçimizin hem kazancının yükseltilmesi hem de üretim eğitimleri verilerek bilinçsiz yapılan maliyetlerin azaltılması elzemdir. Bu minvalde bir organizasyon zeytin ve zeytinyağı üreticileri için de yapılmalı, bu organizasyon tarım ve orman bakanlığı ile ticaret bakanlığının iş birliği ile geliştirilmelidir. Bu yönde atılacak adımlar tarım ürünleri ihracatımızı da güçlendirecek hem dış ticaretimize hem de çiftçimize yeni ufuklar açacaktır” diye ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?