Erciş Adliyesi İdari İşler Müdürü Metin Zeytun'un adli emanetteki uyuşturucuları sattığı, polisin 20 Nisan 2019'da icra ettiği ortak operasyonda ortaya çıktı. Zeytun, 16 kilo uyuşturucuyu satmaya götürürken, polisin düzenlemiş bulunduğu operasyonda yakalanarak gözaltına alındı.
ZİMMETİNE PARA GEÇİRDİĞİ TESPİT EDİLDİ
Bunun üzerinde anket başlatılıp, kapsamı genişletilince Zeytun'un adli emanet bürosuna konfirmasyon edilen malzemeleri senelerdir sattığını, başkaca savcılara gerçek olmayan belge imzalatarak adliyenin hesabındaki paraları da zimmetine geçirdiği belirleme edildi. Zeytun, çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, soruşturmayı bütünleyen Erciş Cumhuriyet Savcılığı ise kendince 6 savca hazırladı. İddianamede, Zeytun ve iane etmiş bulunduğu tamlanan Metin Demez, kendince 'uyuşturucu yahut uyaran konu ticareti etme yahut sağlama', 'zimmet' ve 'kamu görevlisinin resmi alanda sahteciliği' suçlarından 30 yıla denli hapishane cezası istendi. Bir insan ise aranıyor.
"BAHİS OYNUYORDUM"
Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde oluşturulan davada, bugüne denli 7 kat bilgili karşısına çıkan Zeytun, duruşmada icra ettiği savunmasında, 2005 yılından bu yana Erciş Adliyesi'nden 15 kat uyuşturucu çıkarıp sattığını itiraf etti. Zeytun, "Ben adliyenin hesabından genel anlamda param olmadığında genel ağ bankacılığı yetkim olduğundan kendime dünyalık aktarıyordum. Daha sonradan bu paralarla konu oynuyordum. Başsavcılara paranın maliyeye yatması düşüncesince çekilmesi icap ettiğini söyleyerek makaleleri imzalatıyordum. Başsavcılar paraların maliyeye yatırdığımı düşündüğünden bana tek bunları sormadı. Sözleşmeli personellerin aylığını adisyona yatırdıktan sonradan ihtiyacım bulunduğu düşüncesince şahıs hesabıma aktarıp kullandım. Bu parayı da konu düşüncesince kullandım" diyerek konuştu.
"4 TON UYUŞTURUCU ÇIKARTTI"
Tutuklu yargılanan 2 sanıktan birisi bulunan ve adliyede çaycılık önleyen Metin Demez ise icra ettiği savunmasında ile alakalı suçlamaları onama etmedi. Zeytun'un emrinde çalışan, başlangıcında 3 bey bulunan birisi bulunduğunu anlatım fail Demez, "Bize değme ayrışık işi yaptırıyorlardı. Ben Metin Zeytun'un arabadaki torbaları, emanette bulunan uyuşturucularla değiştirdiğini bilmiyordum. Bu şahıs, 2011 yılından bu yana adliyeden 4 tona yaklaşan uyuşturucu çıkarttı. Bunu yaparak dünyalık kazandı" dedi.
ZİMMET SUÇUNDAN CEZA ALIP GÖREVE DÖNMÜŞ
Zeytun'un, 2017 senesinde 'zimmet' suçunu işlediği sebebi öne sürülerek 11 ay 3 güneş hapishane cezası almış bulunduğu da kaydedildi. Hükmün açıklanmasının arka bırakılması dolayısıyla de Zeytun, İdari İşler Müdürü görevine arka döndü. Zeytun'un avukatı Cihad Sargut, müvekkili Zeytun'un sorumluluk yaptığını onama ettiğini ve çalışan nedamet hükümlerinden faydalanmak namına içtenlikli ortak biçimde bilmiş bulunduğu değme şeyi anlattığını söyledi. Adli emanette zayi eşyaların olduğunu, müvekkilinin de ne kadarına bulaştığını, ne kadarını çıkardığını açıkça biçimde açıklama ettiğini fakat bulunan eksiklikle, müvekkilin açıklama etmiş bulunduğu eksi ortada ayırt bulunduğunu tamlayan Avukat Sargut şu biçimde konuştu:
"2019 senesinde Erciş Adliyesi'nde meydana getirilen harekât üzerine, müvekkilim Metin Zeytun gözaltına alındı. Bu harekât kapsamında adli emanet bürosunda zayi malzemelere bağlı ortak anket yürütüldü. Bugün bakımından yargılaması halen bitmeme etmektedir. Sanık Metin Zeytun savunucu şekilde benim özen döşemek istediğim benek şudur; adliyede emanet memurluğunda zayi eşyalar var, bunlar ne devir ve ne suretle çıktı. Müvekkil bu vakaya bağlı çalışan nedamet kapsamında içtenlikli beyanda bulundu. Ne kadarına bulaştığını, ne kadarını çıkardığını açıkça ortak biçimde açıklama etti. Ama bulunan eksiklikle, müvekkilin açıklama etmiş bulunduğu eksi ortada iri ortak ayırt var. Herkes bu noktaya odaklanmıştı, haber yapılıyor, 'adli emanette 4 ton uyuşturucu yok'. Bütün eşyalar çıkartılmış, güçlükle şuna özen etmiyor, bu 4 ton uyuşturucu ne müddette çıkarıldı, bu müddet süresince meydana getirilen denetimlerde Cumhuriyet Savcıları görevinin gereğini ne denli yaptı? Biz buna özen döşemek istiyoruz, bu savcıların vazifesini ne denli icra ettiği ve denetimleri ne biçimde gerçekleştirdiği. Çünkü bu müvekkille ilişik elan geçmiş meydana getirilen ortak usa vurma vardı. Zimmet, müvekkil buradan 11 ay kabilinden ortak ukubet aldı, HGB kapsamında gene görevine arka döndü ve bu vakadan sonradan uyuşturucu konu vakası gerçekleşti. Bu müddet içerisinde konu husus tadat yapılmış oldu ve rastgele ortak eksi belirleme edilmedi. Daha ahir sayımlarda müvekkil muvaffakiyet vesikası aldı. Biz şuna özen döşemek istiyoruz, denetimlerde gösteriş meydan savcıların vazifesini sebep yapmadığı? Bizce savcılar kendince da çalışan ortak anket yapılmalıdır."
"MÜVEKKİLİN DIŞINDA GELİŞEN BAZI OLAYLAR VAR"
Zeytun'un 15 kereye yaklaşan emanetten uyuşturucu konu çıkardığını kabule ettiğini de tamlayan Sargut, "Bunun miktarının da azami 70 kilo yöresinde olabileceğini bildirme ediyor. Ama meydana getirilen sayımda bunun 3 bin 960 kilo eroinin durumunda bulunmadığı belirleme ediliyor. Yargılamanın seyrini özetleyecek olursak, müvekkil beyanda bulundu, Halit Tekçe ile ilişik tahkikat talimatı bitmeme ediyor, Halit Tekçe'nin tahkikat talimatı yürütüm edilemediği düşüncesince kusur hatırlamıyorsam kendince garanti vesikası verildi. Güvence vesikası kapsamında gelip beyanda bulunursa, kanaatimizce görüngü elan güzel aydınlanacaktır. Son seksiyon bakımından Hakan Gümüştaş boşaltma edildi. Şu an dosya kapsamında 2 maznun Metin Zeytun ve Metin Demez tutuklu. Müvekkilim ise bühtan edilen ortak bölüm suçlamaları onama yazar bunun nite gerçekleştiğini söyledi ancak, müvekkilin haricinde da gelişen kimi hadiseler var ve müvekkil bunlardan haber dar değil" dedi.
KAYNAK : DHA