USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adil Dai kimdir?

Gaziantep’in araştırmacı yazarlarından Adil Dai hayatını kaybetti. Antep Harbi üzerine çalışmalarıyla ön planda olan ve kent için çaba harcayan yazar 93 yaşında hayatını kaybetti. Dai, Gaziantep’e ilk savaş müzesini kazandıran isim olmasıyla da biliniyordu.

Adil Dai kimdir?
25-07-2018 17:14
Google News
İşte kendi kaleminden Adil Dai:


1925 yılında Gaziantep’te doğdu. Cihan harbine 17 yaşında gönüllü giden ruslara karşı Dilman savaşına dönüşünde de Antep harbine katılan Abdülkadir Dâi’nin oğludur.

Liseyi Gaziantep’te bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi- Türkoloji bölümünden mezun olmuştur.

Kars ve Gaziantep Liselerinde 15 yıl edebiyat öğretmenliği yapmıştır. 1963 yılında kurulan TRT Gaziantep radyosunun kuruluşundan itibaren 15 yıl radyo müdürü olarak çalışmış, milli ve mahalli programlar hazırlamış ve sunmuştur.

1947 yılından itibaren Gaziyurt ve Sabah gazetelerinde (köşe yazarlığı) yapmıştır. (Sürekli Basın Kartı) sahibidir.

Çeşitli sosyal dernekler kurmuş ve çalışmıştır.

Gaziantep radyosunun kapatılacağı bildirilince, Gaziantep’ten ayrılmamak için emekliliğini istemiştir.

İskenderun-Arsus-Dörtyol’da 7 kooperatif kurarak 718 Gaziantepliye deniz evi yapmıştır.

Evli ve yüksek tahsilli 3 çocuğu vardır.

 ESERLERİ

1. Münif Paşa (Gaziantepli Maarif Nazırı)

2. Olaylarla Gaziantep Savaşı

3. Gaziantep Harbinin Kahraman Çocukları

4. Şehitlik ve Antep Harbi

5. Gaziantep Evlenme Adetleri

6. Panolarla Antep Harbi

7. Şahinbey Savaş Müzesi (Müzenin tüm panoları)

8. Belgesel 1 “Tümüyle Antep Harbi”

9. Belgesel 2 “Şahinbey ve 14 Şehit”

10. Belgesel 3 “Kahraman Kadınlar ve Çocuklarımız”

11. Gaziantep Televizyonlarında yayınlanan 72 program (Cdler)

12. Dün ve Bugün Gaziantep (Basılacak)

 GAZİANTEP’E HİZMETLERİM

 Doğduğum, suyunu içip ekmeğini yediğim bu şehre borcumu ödemek amacıyla, 7 Belediye Başkanı zamanında Gaziantep’e hizmet ettim: (Belediye Başkanları : İ.Tevfik Kutlar, Esat Kaya Turgay, Ömer Arpacıoğlu, Celal Doğan, Yaşar Ağyüz, Ömer Can, Asım Güzelbey)

 
1     -Kurtuluş törenlerinin mahalli belediyelerden alınıp Valiliklere verilişinden önceki yıllarda, Gaziantep’in Kurtuluş Bayramı tören ve şenliklerini düzenledim, okulların ve esnafın resmi geçitteki tablolarını hazırladım, tatbikatını yaptırttım, şehir mikrofonundan naklen anlattım.

2- 1963 yılından Gaziantep İl Radyosu kuruldu. Vali ve Belediye Başkanının ısrarı ile Edebiyat Öğretmenliğinden Radyo Müdürlüğüne geçtim. Pek çok programla Gaziantep’in her cephesini mikrofona çıkardım. Antep Harbinde sipere gidip Fransıza , Ermeniye kurşun atan 70-80 mücahitle röportajlar yaparak, Antep Harbinin gerçek tarihini tesbit ettim.

3- Gaziantep Müdafilerine Yardım Derneği’ni kurarak, o güne kadar ihmal edilen mücahitlerin ellerinden tutmaya çalıştım. Çok dua aldım...

4- Antep Harbindeki Şehitlerimiz, harp içinde, Esenbek Camii arkasında üst üste toprağa verilmişti. Onların kemikleri 1935 yılında dikilen Şehitler Anıtına götürülmüş, beton bir odaya yığılmıştı.

1973 yılında Belediye Başkanı Esat Kaya Turgay’in iznini alarak beton odanın kapısındaki kilidi kırdırdım. 38 yıldır karanlık beton odada yığılı duran Şehitlerimizin kemiklerini dini törenle 6 tahta tabuta koyarak ağaçtan katafalka dizdik.

Daha büyük bir anıt yaptıralımda şehitlerimizi orada toprağa verelim istiyorduk. olmadı, yaptıramadık.

1980’den sonra Belediye Başkanı Ahmet Turan Ertuğ’a rica ettim. Şehitlerimizin kemiklerini dini törenle orda toprağa verdik.

5- Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey zamanında Şehitlerimizin gömülü olduğu bu salonu Antep Harbi tabloları ve panoları ile (şehitlik) haline getirdim.

6- Şahinbey Anıt Mezarı

Şahinbey’in kemikleri ayrı bir sandıkta Mülk Köyündeki mezarından çıkarılıp getirilmişti. Şahinbey Kaymakamlığı ve Şahinbey Belediyesinin işbirliği ile Kilis Yolunda bir anıt mezar yaptırıldı, kemikleri de bu Anıt Mezara götürüldü. Anıt mezarın tesbitinde çalıştım kitabelerinin yazılarını hazırladım.

7- Fransızlar Şahinbey harplerinde silahsız 14 genci kurşuna dizmişlerdi. Bilinmeyen bu olayı, Radyoda mücahitlerle yaptığım röportajlarda tespit ettim.

Şehit gençlerden birinin (Bostancı Ali’nin oğlu ali) ailesinin Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirip konuşturdum, bantlara aldırdım.

8- Büyükşehir Belediye Başkanlığı da bir anıt yaptırarak olayı tarihe maletti. Anıta da benim teklifimi kabul ederek (14 Şehit Anıtı) adını koydu.

9- Şehitkamil Belediyesi (Şehitkamil Anıtı’nı) restore etti. Düzenlemesinde yardımcı oldum, kitabelerini hazırladım.

10- Gaziantep Savaş Müzesini hazırladım. Şahinbey Belediyesi 12 odalı eski bir Antep Evini restore ettirdi. Tüm masraflarını karşıladı. Ben de benden önceki tüm yazılanları ve mücahitlerle yaptığım röportajları esas alarak, 14 ay çalıştım. (Şahinbey belediyesi Gaziantep Savaş Müzesi) böyle meydana geldi.

11- Şu Çılgın Türkler’in yazarı Turgut Özakman’ın tavsiye ve ısrarı ile Antep Harbi Belgeselini yaptım.

12- Sarmısaktepe ve Mağarabaşı Anıtları. Henüz resmi açılışı yapılmayan bu anıtların konularını ve metinlerini hazırladım.

Televizyonlarda, devlet protokolunun bulunduğu törenlerde hep ilan ettim.

“Benim partim, Antep Partisidir. Kim Antebe bir taş koyarsa ben onun yanında ve arkasındayım.”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?