Gaziantep'te yaşayan 71 yaşındaki şalvar terzisi Ökkeş Kaya, Kapalı Bedesten içerisinde ürettiği yöresel ve salaş giyim olan şalvarlar ile 61 yıldır mesleğini yaşattığı gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve Gaziantep'te vatandaşları bunaltıcı sıcaktan kurtarıyor. Şalvar, hem serin tutan kumaşlardan, hem de geniş yapısından dolayı insanların yaz aylarında kavurucu sıcaklarda ilgisini çekiyor. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Kaya, şalvar üretimini arttırarak vatandaşların taleplerine yetişmeye çalışıyor. Müşterilerin siparişi üzerine üretim yaptığını söyleyen Kaya, şalvarların kalitesine göre fiyatında değişiklik olduğunu söyleyerek 250 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar satıldığını ifade etti.
“Türklerin adeta tanıtıcısıdır”
Şalvarın tarihi bir kıyafet olduğunu ve Türklerin tanıtıcı kıyafetleri arasında olduğunu söyleyen Ökkeş Kaya, 10 yaşında başladığı mesleğini severek devam ettirdiğini söyledi. Terzi Ökkeş Kaya, “Büyüklerimiz tarafından bu zanaatı öğrenmek üzere 10 yaşımda terziye ustanın yanına götürüldüm. O dönemde şalvar giyimine rağbet çoktu. O gün bu gündür tam 61 yıldır kendimi geliştirdim ve mesleği ben devam ettirdim. Şalvar ezelden gelme, bizlere ecdadımızdan kalan giysilerdir. Şalvar basit bir kıyafet değildir. Erkeklerde kadınlarda giyer. Şalvar, ülkemizde ve daha çok Anadolu kısmında yaşayan insanların tercih ettiği kıyafettir. Türklerin adeta tanıtıcısıdır. Diğer yandan şalvarın modelleri de çoktur. Yöresel modelleri bulunuyor” dedi.
“Şalvar insanların cilt yapısını bozmaz”
Şalvarların salaş tarzından dolayı insanların cilt yapısını bozmadığını ve sıcak havalarda yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Kaya, “Gaziantep'te sıcaklık 40 dereceyi aştı. Dolayısıyla geniş ve salaş giyimlere ilgi arttı. Geçmişte de ecdadımız salaş giyim modellerinden olan şalvar giyimlerine çok talep göstermişlerdir. Çünkü salaş olan şalvar giyimler insanların cilt yapısını bozmadığı gibi sıcakta vücudu güneşten korur. Kışın ise soğuktan korur. Şuanda da sıcak dolayısıyla ve yeni neslin eski kıyafetlere olan ilgisi bu tarz giyimlerde satışları arttırdı” ifadelerini kullandı.
"250 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar devam ediyor"
Birçok ilden sipariş aldığını aktaran Kaya, şalvar fiyatlarının bin 500 TL'ye kadar çıktığını ifade etti. Kaya, “Şalvar fiyatlarımız, 250 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar devam ediyor. Talep eski günlere oranla arttı. Ürettiğim şalvarları Doğu Anadolu'da bulunan iller başta olmak üzere, Çukurova ve Akdeniz Bölgesinde salaş giyim çok olduğu için talep fazla. Kısacası bu şalvarları Türkiye'nin birçok ilinden istiyorlar. Çünkü Anadolu'nun birçok ilinde coğrafi giyim kıyafetinin modelleri değişir ve büyük önem taşır” diye konuştu.
Gündem
61 yıllık terzi ürettiği şalvarla mesleğini yaşatıyor
Gaziantep'te yaşayan 71 yaşındaki Ökkeş Kaya, ürettiği şalvarlar ile 61 yıldır mesleğini yaşatıyor.