2 / 17
Henüz kendi adına kayıtlı konutu bulunmayan Türk vatandaşları uygun faiz oranlarına ek olarak devlet katkısı da alarak ev sahibi oldukları için bu uygulama hem vatandaşları tasarrufa sevk ediyor hem de ülke genelinde konut sahibi olma oranını arttırıyor.
3 / 17Türkiye'de ev alabilmek isteyenlere devlet destek sağlıyor. Bu kapsamda Ziraat Bankası'nda hesap açtırarak 3 sene birikim yapanlara yüzde 20 devlet desteği verişiyor. 36-47 aylık vadelerde devlet desteğinin 26.995,96 olarak açıklandı.
4 / 17Fakat destekten faydalanmak isteyenlerin birtakım koşulları sağlaması gerekiyor. Destekten faydalanmak amacıyla ay amacıylade oluşturulan müracaatlar Ziraat Bankası doğrultusundan bir ileri ayın ilk 10 günü amacıylade toplu şekilde alakalı Bakanlığa iletiliyor, ideal tespit edilen müracaatlar amacıyla Bakanlık doğrultusundan 30 gün amacıylade devlet katkıları ödeniyor ve müracaat sahibinin hesabına yatırılıyor.
5 / 17Kimler Devlet Katkılı Konut Hesabı'ndan Yararlanabilir?
07.04.2015 itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı bir konut sahibi olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Konut satın almadan önce en az 36 ay boyunca düzenli birikim yapanlar,
6 / 17Konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle Bankamıza başvuranlar Devlet Katkılı Konut Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Düzensiz ödeme durumunda devlet katkısı kazanma hakkı kaybolacaktır.
7 / 17Devlet katkısı almak için başvurulan konut dışında, 07.04.2015 tarihinden itibaren devlet katkısına konu olacak nitelikte başka bir konut edinilmemiş olunması gerekmektedir.
8 / 17Konut Hesabı Devlet Katkısı Başvuru İşlemleri
En az 36 aylık düzenli birikimini tamamlayan ve konut alımı yapan katılımcılar konut hesabı için Devlet katkısı başvurusu yapabilecektir.
9 / 17Katılımcıların hesap kapama ve başvuru işlemlerini konut alımı yapıldıktan ve tapu belgesi edinildikten sonra yapmaları gerekmektedir.
10 / 17Katılımcıdan İstenen Belgeler;
Tapu belgesi aslı
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Kat irtifakı bulunan (kat mülkiyeti bulunmayan) tapuların yapı kullanma izin belgesinin aslı
11 / 17Kat mülkiyetli olmayan konutlarda yapı kullanma izin belgesi bulunmaması durumunda ise yapı kullanma izin belgesi alınana kadar konut hesaplarının kapatılmaması ve düzenli birikimlerin devam etmesi gerekmektedir.
Devlet katkısı için başvuru, ancak yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra yapılabilecektir."
12 / 17Konut Hesabı Nedir?
Konut hesabı, gerekli şartları sağlayan hesap sahiplerinin bankada belli bir miktar birikim yaparak, bu birikimlerine en fazla %25 devlet katkısı alabilecekleri, en az üç yıl süreyle açılan vadeli mevduat hesabıdır. Konut hesabının açıldığı tarihte henüz kendi adına kayıtlı taşınmazı bulunmayan her Türk vatandaşı; bankalardan açacağı konut hesabına minimum üç yıl boyunca yapacağı birikimlerine faiz alabildiği gibi aynı zamanda %25' ye varan devlet katkısı da alabiliyor.
13 / 17Konut hesabının faizsiz açılması halinde hesaba herhangi bir faiz tahakkuku gerçekleşmiyor ve devlet katkısı yalnızca birikim yapılan tutar üzerinden hesaplanıyor. Faizli veya faizsiz de açılabilen bu devlet katkılı konut hesabından yararlanmak isteyen kimselerin belli şartları da sağlaması gerekiyor.
14 / 17Konut Hesabı Açmanın Şartları Nelerdir?
Türk vatandaşı olan veya 29.05.2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. Maddesi kapsamına girenler hariç olmak üzere Türk vatandaşı gerçek kişiler konut hesabı açabilir.
15 / 17Devlet katkısından faydalanılabilmesi için Türk vatandaşı olunmasının yanı sıra 07.04.2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu bir konut niteliğindeki taşınmazın mal sahibi olunmaması gerekir. 07.04.2015 tarihinden önce konut edinmiş ancak bu tarih itibariyle adına kayıtlı konutu bulunmayanlar da konut hesabı açabilmektedir.
16 / 17Konut Hesabı açmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. 18 yaşından küçükler adına velisi veya vasisi tarafından Konut Hesabı açılabilmektedir.
Konut alım tarihine kadar en az üç yıl boyunca açılan konut hesabına düzenli ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamamaktadır. Sözgelimi eşler arasında müşterek olarak konut hesabı açılması mümkün değildir.
17 / 17Birden fazla konut hesabı açılamadığı gibi, konut hesabı bankalar arasında taşınamamaktadır. Konut Hesabı döviz cinsinden değil, yalnızca Türk lirası cinsinden açılabilmektedir. Yurtdışında konutu bulunan Türk vatandaşlarına, yurtiçinde alacakları konut ilk ve tek konut olsa dahi yönetmelik gereği devlet katkısı yapılmamaktadır.