?>

Uzmanından dondurulmuş gıdalar için önyargıları yıkan yorum

Özellikle pandemi ile birlikte tüketimi artan dondurulmuş gıdalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Persil Özkan, sanılanın aksine gıdaları dondurma işleminin diğer besin muhafaza işlemlerinden daha iyi olduğunu aktardı. Özlem Persi

Sağlık - 2 yıl önce

Büyük şehirlerde çalışma temposu ve hayat koşturmacası dolayısıyla yemek hazırlamaya yeterli vakit bulamamaları insanları daha pratik ve kolay hazırlayabilecekleri ürünlere yönlendiriyor. Bu ürünlerin başında ise özellikle pandemi ile birlikte tercih edilme sıklığı artış gösteren dondurulmuş gıdalar geliyor. Aslında yurt dışı ile kıyaslandığında Türkiye'de dondurulmuş gıdaya bakış açısında ciddi bir ön yargı var. Fakat son zamanlarda paylaşılan verilere göre, pratik, zaman bakımından avantajlı ve ekonomik olması dolayısıyla dondurulmuş gıdaların tüketim oranları günden güne artıyor. Hatta aynı şekilde dondurulmuş gıda pazarı da ciddi bir ivme kazanarak yüzde 43 büyüme kaydetti.

Gıdaların besin değerlerini diğer besin muhafaza işlemlerinden daha iyi koruyor!

Dondurulmuş gıdaların sağlıksız olduğu düşünüldüğü için önyargıların olduğunu aktaran İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özlem Persil Özkan aslında bu besin muhafaza işleminin daha iyi olduğunu söyledi. Dr. Özlem Persil Özkan, “Dondurma işlemi diğer alternatif besin muhafaza yani kurutma, konserveleme gibi yöntemlere göre daha çok besin değerini koruyan bir işlem. Besinleri dondurarak sakladığınızda en yüksek düzeyde besin değerini, lezzetini, orijinal rengini korumuş oluyorsunuz” dedi.

“Sebze tüketimi bu sayede arttı”

Önceden zaman kaybından dolayı tercih edilmeyen sebze grubunun da bu sayede tüketiminde artış yaşandığını ifade eden Özlem Persil Özkan, “Dondurulmuş sebze ve meyvenin tüketimi son derece pratik. Belki yıkamak, ayıklamak için zaman bulamıyor olabilirsiniz ama dondurulmuş dolabınızda bulunan sebzeyi yarım saat içerisinde yemeye hazır bir şekilde sofraya koyabilirsiniz. Hem ayrıca daha ekonomik oluyorlar. Dolayısıyla insanların tercih etmesini haklı buluyorum ve bunda da bir sakınca görmüyorum. Zaten insanların sebze tüketimi yoğun çalışma şartlarından dolayı önerilen düzeyde olamıyordu. Fakat dondurulmuş sebzeler vasıtasıyla sebze tüketimin arttığına dair veriler var elimizde” şeklinde konuştu.

En önemli nokta çözdürme işlemi!

Dondurulmuş gıdaların tüketim öncesinde en dikkat edilmesi gereken konunun doğru çözdürme işlemi olduğunun da altını çizen Özlem Persil Özkan açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Dondurulmuş ürünleri çözdürme sürecinde bir takım kurallar var. Örneğin çözdürülmüş bir ürünün tekrar asla dondurulmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra besinleri çözdürürken uzun sürede çözünmesi gereken örneğin et ürünleri mutlaka derin dondurucudan çıkarınca buzdolabının soğutucu kısmında çözünmeli. Ya da fırınların çözdürme ayarında ve ısısından faydalanılabilir. Oda sıcaklığında çözdürmek doğru değil, çünkü o zaman mikroorganizma faaliyetini başlatmış ve arttırmış oluyorsunuz. Bir de tabi iyi pişirmek lazım. İyi pişirdiğinizde ısıya duyarlı olan mikroorganizmaları yok ediyorsunuz. Dondurma işlemi sterilize işlemi değildir. Besini dondurduğunuzda yapısındaki mikroorganizmayı yok etmiyorsunuz ama faaliyetini durduruyorsunuz. O nedenle çözdürme ve pişirme aşamaları önemli.”

Asıl sağlıksız olan “etiket okumamak”

Sadece sebze ve meyvelerinin saf hali dışında dondurulan hamur işi, hazır yemekler ya da pasta ürünlerinin içeriğinin her zamanki sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak kontrol edilmesi gerektiğini de ifade eden Özlem Persil Özkan, “Pişirmeye hazır bir şekilde kullanıma sunulan, soslu yiyecekler, yemeklerin dondurulmuş hali tuz ve yağ açısından yüksek olabilir. Ya da şeker ve basit karbonhidratları bir miktar daha fazla içeriyor olabilir. Ama bu dondurulmuş olmasından kaynaklı değil. Siz restorandan yemek siparişi verirken de zaten besin içeriğine dikkat etmeniz gerekiyor. Biz diyet reçetelerini hazırlarken kişilere neyi nasıl pişireceklerine ve içinde neyin ne kadar yer alacağına dair bilgiler de veriyoruz. O nedenle kronik hastalığı olan ya da riski taşıyan örneğin yüksek tansiyon, kalp damar hastalığı, şeker hastaları ya da kanser geçirmiş olan kişiler ya da riski bulunan kişilerin beslenmelerinde tuzu, yağı, basit karbonhidratları kısıtlayarak tüketmeleri lazım. Bu zaten sağlıklı beslenme önerilerinde de var. O nedenle tüketim sıklığı ve porsiyon miktarı önemli aslında. Sürekli bu tür ve hazır gıdalara maruz kalmak çok doğru bir yaklaşım olmayabilir. Bu yüzden bu konulara dikkat etmeleri ve mutlaka etiket okumaları çok önemli. Çünkü biz kişilere sağlıklı beslenme önerileri verirken diyetlerinde trans yağ içeren ürünlerin olmaması gerektiğini, doymuş yağ miktarının ve toplam yağ miktarının kısıtlanması gerektiğini, basit karbonhidratların yine kısıtlanarak alınması gerektiğini öneriyoruz. Bütün bunları göz önüne aldığımızda restorandan da söylesek, lokantada da yesek, evde de pişirsek, pişirdiğimiz yemeğe nelerin girmesi gerektiğini bilerek yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla yemeğe hazır dondurulmuş ürün alırken asıl dikkat edilmesi gereken şey etiket okumaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç 

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü rap sanatçısı Sefo Gazianteplileri coşturdu

2022-04-24 21:09 - Magazin

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 24 Nisan Pazar

2022-04-23 18:39 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 27 Nisan Çarşamba

2022-04-26 19:38 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 26 Nisan Salı

2022-04-25 18:06 - Elektrik ve Su

Alp Navruz'dan Aşk Dolu Paylaşım

2022-04-23 23:45 - Magazin

25 Nisan Gaziantep Hava Durumu

2022-04-25 10:12 - Yaşam

Abramovic’in lüks yatı Eclipse Marmaris’ten ayrıldı

2022-04-26 12:34 - Magazin

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 28 Nisan Perşembe

2022-04-27 18:20 - Elektrik ve Su

Hatay’da Feridun Düzağaç konser verdi

2022-04-23 14:06 - Magazin

27 Nisan Gaziantep Hava Durumu

2022-04-27 09:58 - Yaşam

İlgili Haberler

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 04 Ekim Cuma

18:31 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 03 Ekim Perşembe

18:10 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 02 Ekim Çarşamba

19:00 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 01 Ekim Salı

17:54 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 30 Eylül Pazartesi

18:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 04 Ekim Cuma

18:31 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 04 Ekim Cuma

18:27 - Defin Listesi

Uyuşturucu tacirine jandarma baskını

18:06 - Asayiş

Tahmazoğlu TEKNOFEST’i ziyaret etti

17:58 - Gündem

GSO’da stratejik planlama ve kurumsal performans yönetimi toplantısı gerçekleştirildi

17:45 - Gündem