?>

Üniversite gençliğinin "çıkardığı icatlar" TEKNOFEST'te yerlerini aldı

Geliştirdikleri ürünlerle TEKNOFEST'te yerini alan üniversite öğrencilerinin çalışmaları, festival alanında kurulan stantlarda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

AA'nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in son gününde de üniversite öğrencilerinin çalışmaları sergileniyor.

ODTÜ Formula Yarış Takımı Finans ve Organizasyon Takım Kaptanı Berre Şengül, yarışmalara katılmak için araçlar ürettiklerini belirterek "Devrim23FNSS"nin, ürettikleri ilk elektrikli araç olduğunu belirtti.

Çevre Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Şengül, takımın 2015'te kurulduğunu ve toplam 4 araç ürettiklerini dile getirdi.

Şengül, şu ifadeleri kullandı:

"2019 yılına kadar takımımız içten yanmalı araçlar üretmekteydi. Pandemi döneminden itibaren elektrikli aracın AR-GE'sine başlandı. İlk elektrikli aracımız Devrim23'ün üretimini tamamlamış bulunmaktayız. Bu yaz, Çekya'da gerçekleşen Formula Student Czech Republic Yarışması'na katıldık. Ülkemizi elektrikli araç kategorisinde temsil ettik. Şimdi de üstünde geliştirmeler yapmakta, aynı zamanda otonomlaştırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Tebecik de aracın teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Tebecik, "Aracımız 150 beygir ve 480 voltaj bir bataryayla çalışıyor. Katıldığımız yarışmalarda sınırlandırılmış olarak 120 kilometre/saate çıkıyor. Sıfırdan 100'e 3,5 saniye civarında hızlanmakta. Motor torku da 230 newtonmetre civarında." dedi.

"Karanda", piste ihtiyaç duymadan kalkış yapabiliyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri de geliştirdikleri insansız hava aracı "Karanda" ile festivalde yerlerini aldılar.

Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Kutay Yıldırım, "Karanda"nın geçen yıl serbest kategoride birinci olduğunu ifade etti.

Yıldırım, Karanda'nın 25 kilograma kadar faydalı yük taşıyabildiğinin altını çizerek aracın piste ihtiyaç duymadan hem sabit kanatlı gibi hem de döner kanatlı araç gibi iniş kalkış yaparak hareket edebildiğini belirtti.

Depremzedelere yardım amacıyla yeni bir insansız hava aracı da geliştirdiklerini belirten Yıldırım, söz konusu İHA ile olay bölgesinin taranabildiğini söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yaptığımız tarama sonuçlarına göre, örnek veriyorum, deprem bölgesinde yaralı iki insan var. Yaralıların durumuna göre aracımız hastaneden kalkıyor, yardım kitlerini bölgeye götürüyor. Ardından kan tedarikine ihtiyacı olan hastamız varsa insansız hava aracımız direkt olarak oradan Kızılay merkezine, varsa oradaki insanların gerekli kan grupları vs. onları tamamlayıp eksik olan malzemeleri alıp hastaneye uçuyor."

KTÜ'nün su üstü aracı dünya ikincisi oldu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Oğuzhan Genç de tasarladıkları su üstü aracının Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Cambridge Üniversitesi gibi katılımcıların yer aldığı yarışmada dünya ikincisi olduğunu belirtti.

Genç, aracın, yapay zeka desteği ile otomatik olarak ilerleyebildiğini belirterek "4 farklı kamera sistemimiz var. Yapay zeka kartıyla beraber, önüne gelen engelleri algılayarak o engellerden kaçabiliyor, aynı zamanda hedefine su fışkırtabiliyor." dedi.

Aracı tasarlarken Türk savunma sanayisine ve teknolojisine destek olmayı amaçladıklarını anlatan Genç, "Savunma sanayisinde araca roket gibi parçalar eklenebilir. Araç aynı zamanda arama kurtarma, mayın imha ve rehine operasyonlarında da kullanabilir." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

GAİB’te Tekstilde Temiz Üretim ve Temiz Su Uygulamaları Çalıştayı

2023-08-30 10:27 - Eğitim

Büyükşehir’den Gazi Şehirli Gençlere Temel Havacılık Eğitimi

2023-08-28 14:39 - Eğitim

Yunus Emre Enstitüsü, Afrin'de Türk Kültür Merkezi açtı

2023-08-30 20:39 - Kültür

Gaziantep’te kanlı hesaplaşma: Bir kişi ağır yaralandı

2023-08-31 08:41 - Asayiş

Gaziantep’te Defin Listesi 02 Eylül Cumartesi

2023-09-02 16:36 - Defin Listesi

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-28 08:03 - Kültür

Adana'dan üniversite öğrencileri "Umut Işığı" adlı dron projesiyle TEKNOFEST'te

2023-08-29 13:09 - Teknoloji

Bakan Kacır: TEKNOFEST, Milli Teknoloji Hamlesi'nin kalbi niteliğinde bir platform

2023-08-30 20:08 - Teknoloji

Girişimci gençler hünerlerini TEKNOFEST Ankara'da sergileyecek

2023-08-30 15:39 - Teknoloji

Üniversite gençliğinin "çıkardığı icatlar" TEKNOFEST'te yerlerini aldı

2023-09-03 16:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

Aşırı paylaşım şirketleri tehlikeye atıyor

15:16 - Teknoloji

Vodafone tüm fiber altyapısında gigabit hızları sunmaya başladı

13:25 - Teknoloji

Türkiye'den Yeni Yerli Hamle: Dikkat Dağıtmayan MPIA Tuşlu Telefonlar Pazara Girdi

12:07 - Teknoloji

E-ticarette yapay zekâ dönemi

11:58 - Teknoloji

Samsung Türkiye Ar-Ge Birimi Galaxy AI’ya Türkçe öğretiyor

12:44 - Teknoloji

Günün Manşetleri

"Altın Kızlar"ın vurgunu yarım kaldı!

15:59 - Asayiş

Kayıp yaşlı adam 12 gündür bulunamadı

15:54 - Asayiş

Peugeot marka otomobil alev topuna döndü

15:49 - Asayiş

Gaziantep’te öğretmenlere akıl ve zeka oyunları eğitimi

15:24 - Eğitim

Akıncı: “Antep fıstığında depolama süreçleri yeniden düzenlendi”

15:10 - Ekonomi