?>

Rusya Merkez Bankası rubledeki değer kaybında tehlike görmüyor

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, rubledeki değer kaybının ithalat-ihracat dengesinden kaynakladığını belirterek, ülkedeki mali istikrara yönelik herhangi bir tehlike görmediklerini söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Moskova

Zabotkin, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Merkez Bankası’nın iç piyasada döviz alımını durdurma kararı aldığını anımsatan Zabotkin, “Bu tedbiri kullanmayla ilgili deneyimlerimiz, döviz kuru seviyesi üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını, ancak dalgalanmalara ve piyasa korkularını azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Söz konusu nedenden ötürü, Rus rublesindeki değer kaybı ve alınan önlemlerin tehlike yaratmayacağını belirten Zabotkin, “Mali istikrar için tehlike görme konusunda, hayır, bugün bir tehlike görmüyoruz. Ancak piyasadaki oynaklığı daha da artıracağımız bir durumdan kaçınmak istiyoruz. Buna göre de yıl sonuna kadar döviz alınımının askıya alınmasını mümkün görüyoruz.” diye konuştu.

Zabotkin, Rus rublesindeki değer kaybının gerekçesine dair de değerlendirmelerde bulunarak, “Döviz kuru dinamiklerine gelince, hala mal ve hizmet ithalatı ve ihracatında olanların belirleyici olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Bankanın faiz kararlarının ruble üzerindeki etkisinin azaldığını anlatan Zabotkin, "Faiz oranının bir dizi değişken üzerindeki etkisi değişti. Bu özellikle de ruble döviz kuruyla ilgili ve faiz oranının ruble üzerindeki etkisi artık daha dolaylı bir durumda." ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, 9 Ağustos’ta mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı almasına rağmen dolar-ruble paritesi Mart 2022’den bu yana bugün ilk defa 99 seviyesini aştı.

Uzmanlar, Rusya Merkez Bankası'ndan ilave adımlar gelmemesi halinde, yükselen petrol fiyatları nedeniyle Moskova Borsası'na döviz girişi başlamadan önce dolar-ruble paritesinin 100 seviyesini aşabileceğini belirtiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-07 08:03 - Kültür

Gaziantep'te deprem paniği!

2023-08-09 12:17 - Gündem

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-10 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-05 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-08-08 08:03 - Kültür

Mardinli çobanın Chicago'ya uzanan başarı hikayesi

2023-08-09 13:38 - Eğitim

Son Dakika! Nizip Devlet Hastanesinde Silahlı Kavga! Çok Sayıda Yaralı var

2023-08-10 15:43 - Asayiş

Gaziantep’te iki aile arasında çıkan bıçaklı kavgada komşu hayatını kaybetti

2023-08-05 09:13 - Asayiş

Fenerbahçe'de Ryan Kent gelişmesi! Kiralanabilir

2023-08-07 10:39 - Spor

Gaziantep’te Defin Listesi 5 Ağustos Cumartesi

2023-08-05 17:14 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Gulfood 2025 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

15:11 - Ekonomi

17 Şubat 2025 Türkiye'de altın fiyatları!

14:48 - Ekonomi

17 Şubat 2025 Türkiye'de döviz fiyatları

14:47 - Ekonomi

14 Şubat 2025 Türkiye'de altın fiyatları!

11:08 - Ekonomi

14 Şubat 2025 Türkiye'de döviz fiyatları

11:04 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hasan Öztürkmen’den İşçilerin Talepleri İçin Çözüm Önerisi

15:31 - Gündem

53 Çift Mutluluğa Şahinbey’de Evet Dedi

15:27 - Gündem

Nizip Ticaret Odası’nda İlk Yardım Eğitimi Düzenlendi

15:20 - Gündem

Şehitkamil’de Maaşlara Rekor Zam

15:18 - Gündem

Gulfood 2025 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

15:11 - Ekonomi