?>

Hayat kurtarmak için zamanla yarışan ambulans ekibinin trafikteki mücadelesi

Acil durumdaki hastalara yetişebilmek için en fazla 90 saniye içinde 112 Acil Sağlık İstasyonundan çıkan ambulanslar, trafikte yol vermeyen sürücüler nedeniyle bazen hastalara ulaşmakta gecikiyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Ankara

AA ekibi, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki ambulansların hastaya yetişmek için trafikte geçirdiği zorlu anları görüntüledi.

Komuta merkezinden gelen hasta bilgisi üzerine Hasköy'deki istasyondan hızla harekete geçen acil sağlık ekipleri, en fazla 90 saniye içerisinde hazır olup yola çıkıyor. Fakat özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde hastaya yetişebilmek ve onu hastaneye ulaştırabilmek için zorlu bir mücadele veriliyor.

Kimi sürücüler siren sesini duydukları anda ambulansa yol verirken, kimileri ise duymazdan gelerek yolu açmamakta ısrar ediyor.

"Fermuar" sistemini tüm sürücülerin bilmesi gerekiyor

Acil sağlık ekiplerinin en büyük sıkıntılarından biri de ambulanslara yol vermek için en temel kural olan "fermuar" sistemini bazı sürücülerin bilmemesi ya da uygulamaması.

İkiden fazla şeritli ve emniyet şeridi bulunmayan yollarda sağdaki araçların yolun sağına, soldakilerin ise yolun soluna yanaşarak orta kısımdan ambulansın geçişine yol vermesini sağlayan bu sistemi, trafikteki tüm sürücülerin uygulaması hayati önem taşıyor.

Hastalar için saniyelerle yarışan ambulanslar, trafikte yol vermeyen veya yolu doğru şekilde açmayan sürücüler nedeniyle bazen hastalara ulaşmakta güçlük çekiyor. Ayrıca hızla ilerleyebilmek için ambulansın arkasına takılan sürücüler de hem kendilerinin hem de diğer sürücülerin hayatını riske atıyor.

"Sireni duyduğu halde yol vermeyen çok fazla sürücüyle karşılaşıyoruz"

Bakanlık acil sağlık hizmetlerinde 9 yıldır paramedik olarak görev yapan 26 yaşındaki Sibel Aydın, trafikte özellikle mesai saatleri başlangıcı ve çıkışında zorlukla karşılaştıklarını söyledi.

Aydın, "Acil vakalara giderken trafikte sirenimiz açık ilerliyoruz ancak bunu görüp duymasına karşın ambulansa yol vermeyen çok fazla sürücüyle karşılaşıyoruz. Siren sesini duyduğu halde ısrarla önümüzde ilerleyen veya daha hızlı gitmek için ambulansın arkasına hızla takılıp kazalara sebep olan sürücüler olabiliyor. Bu durumlar ister istemez vakaya ulaşma süremizi geciktiriyor, hasta yakınlarının tepkisiyle karşılaştığımız olaylar yaşanıyor." diye konuştu.

"Bağıran, tepki gösteren sürücüler bile oluyor"

Bazı sürücülerin camı açıp ambulansa "Ben de trafikteyim, yol vermiyorum, önüme geçemezsin." diye bağırdığını da aktaran Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki bir hastaya yetiştiğimizi, ambulans olduğumuzu unutup yol vermemek için bize bağıran, tepki gösteren kişilerle bile karşılaşıyoruz. Bizler 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz ve bu süreçte bütün hastalara en kısa sürede ulaşabilmek ve onları en yakın hastaneye hızlıca ulaştırabilmek için çabalıyoruz. Burada bize engel olan durum trafik. Tüm sürücülerden ricamız, trafikte ambulansın siren sesini duyduklarında 'fermuar' sistemini uygulayarak yani sağa ve sola kayarak orta şeridi ambulansa bırakmaları. Bu şekilde ulaşımımız daha hızlı oluyor, hastalarımıza daha kısa sürede hizmet vermiş oluyoruz."

Mesleğini çok sevdiğini de vurgulayan Aydın, insanların hayatına dokunmanın, onlara en acil durumlarında yardımcı olabilmenin ve hayır dualarını almanın kendisini mutlu ettiğini söyledi.

"Tüm sürücüler yakınlarının da bir gün ambulansta olabileceğini düşünmeli"

Ambulans şoförü Ali Göl de 10 yıldır bu mesleği yaptığını dile getirdi.

Trafikte zaman zaman birçok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldıklarını vurgulayan Göl, "Hastaları bir an önce alıp hastaneye ulaştırmamız gerekiyor. Bunun için de trafikte sürücülerin fermuar sistemini bilmesi ve uygulaması çok önemli. Fakat maalesef bu sistemi bilmeyen veya duyarsız davranan sürücüler var." dedi.

Göl, "Tüm sürücüler sireni açık bir ambulans gördüğünde kendi yakınlarından birinin de bir gün o ambulansın içinde olabileceğini düşünmeli. Hepsinden ambulanslara yol vermek konusunda duyarlı olmalarını rica ediyoruz." çağrısında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Defin Listesi 02 Eylül Cumartesi

2023-09-02 16:36 - Defin Listesi

Depremden etkilenen Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te bu yıl da üniversiteler doldu

2023-09-09 13:14 - Eğitim

Liselerde sınıf tekrarı, devamsızlık ve açık öğretime geçişlere ilişkin düzenleme

2023-09-08 15:01 - Eğitim

Gaziantep'te 100 bin öğrenciye çanta ve kırtasiye desteği

2023-09-07 14:35 - Eğitim

Okuma yazma kursuna katılan "Antepli" kadınlar yaşamlarını kolaylaştırıyor

2023-09-08 14:31 - Eğitim

Depremden etkilenen Nurdağı ve İslahiye eğitim ve öğretime hazır

2023-09-09 13:06 - Eğitim

Okullarda ilk zil uyum eğitimi için çaldı

2023-09-04 11:37 - Eğitim

Gaziantep’te Defin Listesi 07 Eylül Perşembe

2023-09-07 17:43 - Defin Listesi

Depremden etkilenen illerde okullarda uyum eğitimi başladı

2023-09-04 12:08 - Eğitim

Gaziantep’te Defin Listesi 08 Eylül Cuma

2023-09-08 17:20 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 16 Ocak Perşembe

17:49 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 14 Ocak Salı

17:09 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 13 Ocak Pazartesi

17:42 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 11 Ocak Cumartesi

17:26 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 10 Ocak Cuma

17:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 16 Ocak Perşembe

17:49 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 16 Ocak Perşembe

17:46 - Defin Listesi

Adam öldürme suçundan kesinleşmiş 16 yıl cezası bulunan firari yakalandı

17:39 - Asayiş

İş’in geleceği GTO’da konuşuldu

17:33 - Gündem

Nizip'te Analiz Laboratuvarı çiftçilere destek vermeye devam ediyor

16:15 - Gündem