Göçler durdurulamazsa 5-10 yıl da çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz
Gaziantep’e gelenlerin de gidenlerin de eğitimli nüfus olduğunu söyleyen Yılmaz; “Göç eden insanların yüzde 29’u üniversite mezunu, yüzde 3’ü de yüksek lisans mezunudur. Aldığımız göçlere baktığımız zaman da yüksek bir oranla karşı karşıyayız. Gelen insanların yüzde 32’si üniversite mezunlarından oluşuyor. Kadın erkek oranına baktığımız da ise yüzde 52 kadın ve yüzde 48 erkek nüfusumuz göç etmiş. Yine gelen nüfusa baktığımızda ise yüzde 53 kadın, yüzde 47 erkek nüfus Gaziantep’e gelmiş. Göçler durdurulamazsa 5-10 yılda çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü şehrimizin kaynakları sınırlı 2 milyon için yapılan kaynakları 2 buçuk milyon için kullanmak zorunda kalıyoruz. Zaten sınırlı kaynaklar içinde yaşarken bunu bir de paylaşmak zorunda olmak tabi ki çok büyük sorun” dedi.
Geleceğe yönelik derhal önlem alınmalı
“Türk vatandaşların nüfus artış hızıyla Suriyeli insanların nüfus artış hızının demografisine bakılması gerekir” diyen Yılmaz, şöyle devam etti; “Nüfus yapısı önümüzde ki 10-20 yıl da çok inanılmaz boyutta değişecek. Yani bundan bir 20 yıl sonra Gaziantepli nüfusun yarısı neredeyse Suriyeli olacak. Türk vatandaşı Gaziantep’te azınlık durumuna düşecek. Geleceğe yönelik derhal önlem alınması gerekir” diye belirtti.
“Bunun adı emek sömürüsü olur”
Türk vatandaşlarına çalıştıkları iş yerlerinde emeğinin karşılığının verilmesini gerektiğini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: “Kendi insanımıza emeğinin karşılığını verirsek işsizlik sorunu yaşamayız. Bizi çok rahatsız eden bazı söylemler var. Mesela Suriyeliler olmasaydı Gaziantep ekonomisi çökerdi ve çalıştırılacak işçi bulamazdık deniliyor. Biz bunu kabul edemiyoruz. Suriyeliler gelmeden önce işyerlerimizde Gaziantepli vatandaşlar çalışıyordu. Bunu dillendirme sebepleri ise bin liraya yapılacak işleri Suriyeli insanlara beş yüz liraya yaptırılırsa bu bizim kendi insanımıza haksızlık olur. Bunun adı emek sömürüsü olur.”
Haber:Zinar Beçet